Actualizat aprilie 9th, 2025 12:44 PM
mai 08, 2016 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 4147 vizualizari
Considerate extrem de utile de diverse organizații non – guvernamentale și de o parte a cetățenilor, dezbaterile electorale din preajma alegerilor nu se bucură de foarte multă apreciere în rândul anumitor aleși. Este și exemplul primarului Ilie Bolojan, care a refuzat să participe la evenimentul organizat vineri, 6 mai, de Asociația Pro Democrația (APD) Oradea.
Așa se face că evenimentul de la Hotel Melody a fost un fel de „luptă” în care challengerii edilului în funcție au fost lăsați să se rănească între ei, principalul adversat nefiind prezent. Cu toate aceste, și pentru a sublinia că, în opinia lui, „așa a fost condusă Oradea în ultimii ani – fără dialog, fără transparență”, candidatul PMP l-a interpelat pe Bolojan. Horea Vușcan, în stilul său nonconformist prin care l-a indispus puțin chiar și pe moderatorul Adrian Simon de la APD, și-a început prima alocuțiune trăgând un scaun în plus la masa candidaților. Era, desigur, locul primarului actual al Oradiei. Ba chiar a intenționat și să și scrie numele liberalului pe o coală de hârtie, însă Simon s-a opus.
Termie
Temele puse în discuție au vizat unele dintre chestiunile care, conform tuturor celor implicați în jocul politico-administrativ, sunt cele mai arzătoare pentru municipiu. În primul rând, termoficarea. Și în cazul acestui subiect, candidații prezenți au avut ocazia să își mai expună o dată punctele de vedere. În timp ce Vușcan și-a reluat ideile privind eliminarea monopolului, candiadatul PPMT, Zatyko Gyula, a militat pentru utilizarea mai multor variante de producere a energiei (inclusiv cărbunele). Adelina Coste (PSD) a vorbit despre desființarea zonei unitare de încălzire, în timp ce viceprimarul Huszar Istvan (UDMR) a fost favorabil pentru ca cetățenilor să li se dea posibilitatea de a-și regla singuri confortul termic. Reprezentantul ALDE, Ștefan Herchi pariază pe reabilitarea termică pornind de la subsoluri și trecând pe la instalațiile interioare ale clădirilor.
Votul consilierilor locali
Lider al Coaliției Rogerius, președintele de asociație Ioan Horvat (foto) a cerut puncte de vedere despre modul în care administrația locală condusă de unul dintre cei 5 candidați ar îmbunătăți relația cu cetățenii. Aici, președintele APD Oradea a inclus în discuție problema arhivării votului consilierilor locali, respectiv pe cea a votului electronic pentru a se ști imediat care ales cum a votat în ședințele de plen. Avocatul Herchi i-a răspuns că nu toți consilierii ar fi de acord cu astfel de proceduri pentru că unora le poate fi teamă de faptul că, la un moment dat, pot fi trași la răspundere, individual, în caz de proces în instanță. Viceprimarul Huszar a reamintit că fiecare consilier completează un formular pe care apare cum a votat și a declarat că, dacă se va reabilita sala mare a Primăriei, investiția va presupune, cel mai probabil, și un sistem de vot electronic. Și candidatul PSD e pentru un asemenea sistem; Adelina Coste susține că este nevoie de responsabilizarea membrilor Consiliului Local. Celălalt reprezentant al maghiarimii, Zatyko Gyula, a „votat” favorabil pentru votul electronic adăugând că ar fi util ca ședințele de plen să fie difuzate pe internet, în timp real. La fel de provocator, Horea Vușcan le-a propus colegilor săi candidați să semneze demisii în alb care să fie utilizate „în caz că nu ne ținem de promisiuni”. Ideea lui nu a fost agreată de UDMR-istul Huszar, care i-a răspuns că a venit la o dezbatere și nu ca să răspundă la provocări.
Trafic
Avocatul Bogdan Vîntu (foto) a fost cel care le-a dat cealaltă temă de dezbatere celor de la masă: fluidizarea reală a traficului în oraș. În ordinea luărilor de cuvânt, afaceristul Horea Vușcan a ținut să desființeze ideea de sensuri giratorii. El consideră că acestea sunt benefice numai pentru firmele de casă ale Primăriei, cele care le construiesc. Candidatul PPMT, în schimb, crede că o mare problemă a orașului este că, practic, nu are o șosea adevărată de centură. Soluția pe care o vede Zatyko Gyula este cea a unor „drumuri suspendate cu ieșiri spre fiecare cartier”. În numele PSD, Adelina Coste crede că e nevoie de punerea unui accent pe transportul public, dar și de un studiu serios de trafic. De asemenea, social-democrata consideră că ar fi nevoie de investiții în noi mijloace de transport în comun nepoluante. Huszar Istvan (UDMR) ar miza pe un sistem de sensuri unice pe anumite artere de circulație, iar Ștefan Herchi (ALDE) refuză ideea de investiții în OTL: „Eu aș privatiza!”, a spus avocatul.
Patrimoniu
A venit la dezbaterea APD și arhitectul Emodi Tamas. Este cel care a fost autorul proiectului inițial privind recoafarea din Piața Unirii. Specialistul s-a interesat de modul în care cei 5 candidați privesc chestiunea patrimoniului imobiliar. Chiar dacă nu i s-a dat niciun răspuns satisfăcător, Emodi a scos unele idei de la pretendenții la fotoliul de primar. În timp ce Vușcan (PMP) a vorbit despre faptul că Primăria „dă prea mulți bani către biserici”, PPMT-istul Zatyko a vorbit despre faptul că reabilitarea clădirilor ar putea fi făcută din taxele hoteliere impuse de administrația locală. Coste (PSD) vede fantezie în turismul ecumenic din care pot veni bani, iar Huszar (UDMR) crede că viitorul Executiv local va trebui să găsească „un algoritm de finanțare accelerată” a programului de reabilitare a fațadelor. „Supraimpozitarea nu e o soluție”, a declarat viceprimarul. Ultimul vorbitor, Ștefan Herchi susține că aceste reabilitări de fațade ale clădirilor trebuie să se facă din bani publici deoarece ele sunt „patrimoniul orașului”. Candidatul ALDE a ținut să atenționeze, însă, și asupra calității lucrărilor și a precizat că „la Cetate deja pică tencuiala” de pe anumite corpuri de clădire.
Terenuri contaminate
În calitate de reprezentant al ONG-ului „Aqua Crisius”, Georgiana Vlaș i-a întrebat pe candidați despre planurile lor (dacă au așa ceva) vizând suprafețele de teren contaminat de pe raza Municipiului Oradea. Liberal-democratul Herchi ar face un „colectiv de lucru” pe această temă și spune că subiectul este unul dificil. „Sunt reglementări extrem de complicate vizând haldele de șlam”, a spus avocatul care, la un moment dat, propusese împăduriri pe acele terenuri. Viceprimarul Huszar crede că ar putea fi amplasate panouri fotovoltaice în acele zone, iar pesedista Coste crede că este nevoie de o amplă documentare pe acest subiect, momentan existând doar 2 asemenea terenuri identificate: la fostul CET 2 și la fosta Alumina). Popularul Zatyko s-a rezumat la a spune că „până acum nu s-a făcut nimic” pe această linie și că sănătatea este ceva ce nu are preț. Tema aleasă de Vlaș i-a ridicat mingea la fileu lui Horea Vușcan, cel care a fost un activ militant ecologist. Reprezentantul PMP crede că trebuie aplicat principiul „poluatorul plătește”, responsabilii de poluarea de orice fel putând fi trași la răspundere chiar și penal. „Civilizație, la oraș, înseamnă cât mai multe spații verzi”, a mai spus Vușcan lăsând să se înțeleagă că și pe terenurile contaminate ar putea răsări zone de agrement destinate petrecerii timpului liber.
Dezbaterea organizată de APD Oradea a durat ceva mai puțin de două ore. Regretul tuturor a fost că primarul – candidat Ilie Bolojan nu a vrut să participe. Adrian Simon a profitat de ocazie pentru a prevesti următoarea manifestare pe care o va modera: se va întâmpla joi, 12 mai, la Primărie. Printre cele discutate cu parlamentarii bihoreni care vor fi acolo se numără și propunerile de modificare a Legii Referendumului.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
apr. 08, 2025 0
mart. 31, 2025 0
mart. 20, 2025 0
mart. 11, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 09, 2025 0
apr. 08, 2025 0