Actualizat aprilie 7th, 2025 4:38 PM
aug. 18, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2018 vizualizari
Având în vedere că sistemul județean de transport de călători este mai degrabă la stadiul de grădiniță și în perspectiva licitației internaționale din 2019, când orice firmă din Uniunea Europeană va putea să se „bage” pe piața bihoreană, Consiliul Județean (CJ) vine cu un plan ambițios de aducere la anumite standarde a acestui serviciu public. Președintele Pasztor Sandor a anunțat joi, 18 august, că urmează să fie implementate mai multe măsuri care vizează modernizarea transportului din județ, atât cât ține de instituția pe care o conduce. Pentru că, de fapt, chiar dacă sunt firme private care au licențe de transport, CJ este, conform legii, gestionarul acestei activități. Județul neavând o societate proprie care să se ocupe de transportul de călători între localitățile Bihorului.
De altfel, ca exercițiu democratic nu foarte des întâlnit (sau mediatizat) la CJ Bihor în ultimii ani, Pasztor a precizat că, de azi dimineață, pe site-ul instituției (cjbihor.ro), la capitolul Informații de interes public (Transparență decizională), apare spre dezbatere publică documentul care conține completările pe care conducerea CJ dorește să le aducă Regulamentului care stă la baza funcționării serviciului public de transport de călători cu autobuze. Temă care, aparent, nu a fost pe agenda șefilor din ultimii ani ai județului Bihor, cu toate că și în legislaturile trecute se știa că lucrurile vor trebui schimbate, cel puțin în contextul anului 2019, dacă nu cu gândul la mai binele călătorilor și al bugetului CJ.
Liderul CJ spune că e convins că schimbările preconizate vor produce nemulțumiri și recunoaște că nu a discutat în prealabil cu patronii firmelor în cauză, ci doar cu primarii din județ. Or, dacă aceștia din urmă au arătat deja că nu prea le convin măsurile revoluționare dorite de noua conducere a județului, e clar că nici transportatorii nu vor zburda de fericire. Însă, consideră președintele, sunt modificări necesare care vor contribui la creșterea calității serviciului, dar și la eficientizarea lui. În plus, se dorește ca modul de gestionare a datelor privind traseele, numărul de călători și alte asemenea aspecte să nu mai fie la nivel de 1970, ci la cel de secolul XXI.
Printre principalele măsuri prezentate în conferința de presă de joi se numără echiparea, pe cheltuiala CJ Bihor, a autobuzelor firmelor care au licențe de transport cu sisteme GPS. Grație acestora, se va ști în permanență poziția și mobilitatea autovehiculului, evitându-se diverse neconformități între kilometrajul transmis de șoferi și kilometrajul care ar fi real în ceea ce privește cursele efectuate. Pasztor Sandor spune că un sistem similar a fost implementat de către el la Apele Române. Iar într-o lună de zile nu au mai fost neconformități. Aproximativ 300 de mașini ar urma să fie echipate cu GPS, sistemul rămânând proprietatea județului. Investiția se ridică la 30.000 de euro (pentru aparatura necesată), la această sumă adăugându-se 20.000 de euro/an pentru asigurarea funcționării în condiții optime a sistemului cel nou.
Până în 2019, serviciul de transport public al CJ Bihor va trebui să ofere și posibilitatea cumpărării de bilete prin E-ticketing. După cum a explicat șeful Serviciului de specialitate din cadrul CJ, Vlad Gaje (foto), călătorii vor putea să-și planifice cu rigurozitate călătoriile și banii pentru orice combinație de rute. Indiferent de direcția/direcțiile de deplasare și de operatorii implicați. Altfel spus, un cetățean care, de exemplu, pentru a veni la Oradea dintr-un sat anume, trebuie să schimbe 3 mașini deținute de 2 operatori, va plăti o singură dată pentru întreaga cursă, banii urmând să fie decontați între operatori fără ca clientul să-și bată capul.
Statisticile actuale arată că, în Bihor sunt la această oră 162 de trasee cu 610 curse/zi. Numărul mediu de pasageri este de 560.000 pe lună, existând vreo 800 de puncte de îmbarcare/debarcare pe raza județului. Adică stații. Dar și acestea au probleme. Nu puține. Cea mai arzătoare este că doar 2 (două) sunt avizate și autorizate conform legislației. Ele se află la Marghita și Săcueni. Încă vreo 6 (șase) sunt în procedură de autorizare. Calea e lungă până la aproape 800. Motiv pentru care, tot în perspectiva deschiderii pieței în 2019, se va proceda la inventarierea exactă a locurilor în care este necesar să existe stații, iar cele care țin de CJ Bihor (aproximativ 70) vor fi amenajate și autorizate până în 2018. Celelalte vor cădea în sarcina unităților administrativ teritoriale pe raza cărora se află. Costurile cu amenajarea unei stații se ridică la aproximativ 20.000 de lei, a precizat președintele Pasztor.
Liderul CJ spune că va trebui să se lucreze și la bornarea kilometrică, o altă problemă prezentă pe toată raza Bihorului. Și acest aspect ține de licitația internațională de peste 3 ani. De știut că fără stații amenajate conform prevederilor legale, localitățile cu pricina nu vor putea fi incluse în rețeaua de transport public județean, după 2019. Pasztor Sandor spune că Bihorul trebuie să fie pregătit pentru momentul în care și străinii ar putea prelua efectuarea serviciului public de transport de călători în județul nostru. De altfel, prin implementarea celor de mai sus (GPS, E-ticketing), județul nostru face pionierat în domeniu, a mai precizat șeful CJ.
mart. 07, 2025 0
ian. 03, 2025 0
mai 30, 2024 0
mai 26, 2024 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0
apr. 07, 2025 0