Actualizat noiembrie 9th, 2024 12:22 AM
oct. 01, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1749 vizualizari
Tradiționalul moment festiv de deschidere a anului universitar ar fi trebuit să beneficieze de prezența unui ministru. Mihnea Costoiu, delegatul pentru Învățământ superior, nu a mai ajuns la Oradea, așa că mesajul său a fost citit de un „localnic”. Discursul tehnic al rectorului Constantin Bungău a fost dublat de cel al președintelui Senatului, Sorin Curilă, președintele CJ, Cornel Popa l-a făcut Dumnezeu pe răposatul Teodor Maghiar, iar prefectul Claudiu Pop a contrazis-o pe ministra Finanțelor, Ioana Petrescu. Mai multe nume ale unor studenți evidențiați au fost încurcate, iar primarul Ilie Bolojan a reușit, din nou, să enerveze prin pragmatismul său, stricând aura de ceremonie a evenimentului din sala polivalentă a Universității din Oradea (UO).
Circulația în zona UO a fost intensă azi, înainte de ora 15, momentul anunțat pentru începerea festivității. Șirurile de mașini care stăteau la semafoarele de pe str. Armatei Române și de lângă Parcul Bălcescu erau mai consistente decât în perioada de vacanță de vară, dar nu au fost blocaje deosebite. La Sala de sport a Universității, toate locurile pe scaune, pregătite de organizatorii deschiderii de an, au fost ocupate, în sală fiind prezenți foarte mulți studenți boboci, dar și invitați diverși. Inclusiv doi parlamentari: Florica Cherecheș și Ioan Roman. La prezidiu era așteptat, așa cum și bihorstiri.ro a scris, ministrul delegat Mihnea Costoiu, dar acesta nu a mai venit. Așa că auditoriul a trebuit să se mulțumească cu discursurile rectorului Bungău, președintelui de Senat, Curilă, prefectului Pop, președintelui de CJ, Popa și primarului Bolojan. De asemenea, așa cum se obișnuiește, un reprezentant al studenților din Senat și un student din anul I au fost și ei în fața celor prezenți pentru a-și împărtăși gândurile în această zi importantă pentru comunitatea academică din Municipiul Oradea.
Rectorul Bungău a avut o alocuțiune prin care le-a comunicat tuturor celor prezenți situația instituției în ceea ce privește numărul de studenți și de facultăți, respectiv nivelurile de școlarizare. În noul an educațional, spune rectorul, activitatea se va desfășura sub semnul unei mai mari responsabilități, dată de gardul ridicat de încredere acordat de ARACIS. De asemenea, participanții la festivitate au putut afla că UO se află în Top 10 ca număr de studenți și în Top 15 în privința SCIMAGO (care ilustrează producția științifică). Constantin Bungău a dat și o veste proastă: cifra de școlarizare generală este cu 5% mai mică decât în anul 2013/2014. Cu un număr de posturi ocupate de 1.062, rectorul a precizat în discurs că reorganizarea Universității va continua. Un deziderat este o și mai bună performanță în domeniul cercetării.
Președintele Senatului a amintit în cele expuse de asumarea de standarde „tot mai ridicate” în condițiile în care „gradul de pregătire influențează calitatea forței de muncă”. Iar, aparent, UO vrea cu orice preț să scoată adevărați meseriași în domeniile în care studenții absolvă facultățile. Sorin Curilă crede că este nevoie de programe atractive, care să stimuleze studenții aflați în căutarea unei căi în viață. De asemenea, șeful Senatului UO spune că trebuie ca încrederea în Învățământ să fie recâștigată. „Dacă cercetare nu e, cunoaștere nu e”, a mai spus Curilă accentuând astfel direcția spre care ar dori să împingă Universitatea orădeană.
Deși absent fizic, ministrul Mihnea Costoiu și-a transmis mesajul scris, în care a pus accent pe nevoie de „conținut” pe care UO trebuie să o creeze. Demnitarul le-a transmis studenților că trebuie să participe activ la viața societății: „Viitorul poate fi schimbat și modelat”, consideră Costoiu, care se arată convins că UO un loc în care tinerii pot dobândi cele necesare în vederea unui viitor strălucit. Cu toate că sunt cunoscute cazurile de corupție legate de Universitatea din Oradea (n.b.: cel mai recent descoperit fiind cel al cunoscutului medic Constantin Romanul), ministrul delegat pentru Învățământ superior a lăudat instituția descriind-o ca fiind una „profesionistă” în care s-a dovedit că se poate face performanță.
Prefectul Claudiu Pop a fost nostalgic și și-a adus amintă că și el e absolvent al UO. Și pentru că a ajuns într-o poziție publică, simțindu-se, probabil, responsabil de acest aspect, reprezentantul în Bihor al Guvernului României a spus-o clar: „Este obligația noastră să creem locuri de muncă…pentru ca dezvoltarea acestui oraș și al acestui județ să fie continuate de către fiecare dintre dumneavoastră” (cu referire la studenții actuali). Adică o poziție diferită față de cea exprimată, nu demult, de ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu.
Poate cel mai sentimental în abordare a fost președintele Consiliului Județean Bihor. Cornel Popa, profesor și el, li s-a adresat părinților, spunând că e convins că emoțiile acestora sunt chiar mai mari decât cele ale bobocilor, dar a avut cuvinte elogioase la adresa dascălilor și a Universității în sine. La care se adaugă, indirect, fondatorul acesteia, regretatul Teodor Maghiar, primul rector al UO. În cuvântul rostit miercuri, președintele Popa i-a mulțumit „lui Dumnezeu” pentru că această universitate există, iar în contextul în care la o precedentă deschidere l-a ridicat pe Maghiar în slăvi pentru întemeierea și dezvoltarea UO, putem înțelege că liderul CJ îl consideră un fel de Dumnezeu pe răposat. Una peste alta, Cornel Popa le-a cerut viitorilor absolvenți să revină la UO de câte ori se poate și să „dea o mână de ajutor” pentru menținerea ei în elita instituțiilor de învățământ superior din țară.
Deloc impresionat de însemnătatea momentului sau de emoțiile studenților din anul I, primarul Ilie Bolojan i-a asigurat pe toți cei implicați în activitatea UO de sprijinul „fără echivoc” al Municipalității. Nu înainte de a fi foarte direct: învățământul „nu are nevoie de discursuri, ci de susținere financiară” și de „adaptare la realitatea economică”. Un principiu pe care Bolojan îl are de ani de zile, mai ales în ideea atragerii de investitori spre Oradea, patronii căutând specialiști în domenii anume. Venit la deschiderea de an universitar de la o întrevedere cu patronatele, primarul municipiului a declarat că de colaborarea bună dintre investitori/patronate și Învățământ depinde viitorul tinerilor de azi, dacă ei vor pleca sau nu din țară.
Festivitatea din 1 octombrie a mai avut pe rol înmânarea unor diplome pentru foste cadre didactice ale UO, care devin profesori asociați. Printre ei se numără Ioan Chelemen, dr. Ritli Ladislau și dr. Gavril Cornuțiu. De asemenea, decanii facultăților și-au răsplătit, simbolic, cei mai buni studenți.
[nggallery id=2629]
nov. 07, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 06, 2024 0
nov. 05, 2024 0
nov. 09, 2024 0
nov. 09, 2024 0
nov. 09, 2024 0
nov. 08, 2024 0