Actualizat aprilie 22nd, 2025 12:21 PM
dec. 23, 2015 Andrei Şandor Actualitate 2 6989 vizualizari
5 minute de pe Calea Clujului până în zona Spitalului Județean și vice versa. Este o realitate pe care, de azi (23 decembrie), șoferii care circulă prin Oradea o pot experimenta. Primăria deschide de pe la ora 15 circulația pe drumul expres, proiect demarat efectiv la începutul anului acesta, execuția fiind semnată Trameco, construcția derulându-se „rapid și în condiții dificile”, după cum s-a exprimat primarul Ilie Bolojan la recepția lucrării.
Investiția de aproape 49,5 milioane de lei (n.b.: la care se adaugă, din bugetul propriu finalizarea Podului Mareșal Prezan, reabilitarea străzii Făcliei și iluminatul public / rețelele de utilități pentru zona de dealuri, contribuția proprie a Municipalității la cheltuielile eligibile fiind de 7,07 milioane de euro) a fost subiectul unui proiect european transfrontalier. Partenerul extern, Primăria Biharkeresztes, a profitat de ocazie și și-a rezolvat problema reabilitării drumurilor. Finanțarea a fost accesată prin Programul HU-RO, proiectul orădean având drept scop descongestionarea traficului pe relația Clujului – Ștefan cel Mare, șoseaua făcând legătura directă între Podul Mareșal Prezan (zona Ștrandului Dinamo) și podul de la ANL-urile din Rogerius. De asemenea, locuitorii din zona de dealuri au acum acces mai facil spre zona de vest a urbei și / sau spre ieșirea din oraș în direcția Oșorhei.
Drumul expres se întinde pe o lungime de 3,57 km, are două benzi de circulație, lățimea carosabilului este de 7 m, există două pasaje rutiere (de 30 m, respectiv de 162 m) și au fost realizate 3 podețe. În premieră pentru Bihor, constructorul a utilizat o metodă nouă pentru consolidarea terenului, fiind realizate niște ancore speciale suplimentate cu un sistem de pământ armat tip Macres.
Lucrările încă nu sunt 100% terminate, cei de la Trameco mai având de finalizat inclusiv o bandă de accelerare / decelerare, precum și unele aspecte legate de finisaje. De asemenea, până la soluționarea chestiunii terenului de 660 de metri din zona Gării CFR, mașinile sunt nevoite să ocolească pe străzi adiacente (Depoului, Constanței, Izvorului). Primarul Bolojan speră ca Municipalitatea să obțină cât de repede acordul pentru a intra pe terenul menționat mai sus astfel încât drumul expres să fie totalmente drept.
Mai urmează, în data de 28 decembrie, testul de rezistență pentru pasajele de pe noua șosea a Municipiului Oradea. Circulația va fi oprită timp de 2 ore, dar acest lucru va fi anunțat de Primărie în zilele următoare.
aug. 11, 2017 0
iul. 25, 2017 0
mai 23, 2017 0
mai 11, 2017 0
apr. 22, 2025 0
apr. 22, 2025 0
apr. 22, 2025 0
apr. 21, 2025 0
De ce il numim ‘drum expres’ daca n-are decat o banda pe sens?
Curba refacuta recent pe str. Izvorului (poza nr. 1 si nr. 2) are inclinatie opusa…. adica vii dinspre spitalul TBC spre ANL-uri, ai curba la dreapta, inclinatia este LA STANGA :))))) se vede clar in poza nr.2 in ce parte este inclinata duba de marca VW de culoare alba…. nici unde in lume nu vezi asa ceva, cum poti numi drum expres o asemea „partie”, unde nu respecti nici macar inclinatia drumului? O curba la dreapta, trebuie sa fie inclinat tot la dreapta, si nu in partea opusa, altfel esti aruncat afara din curba…. Sincer ar merita proiectantul puscarie, primarul puscarie pt o asemenea greseala fatala … Totul este facut de mantuiala, inclusiv toata portiunea de Ecaterina, ca sa nu zica nimeni ca nu e facut. Dar este facut cu c.rul si nu cu capul…. trist ca au cheltuit milione de euro… jalnic …