Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
nov. 19, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1392 vizualizari
Gravitatea extremă a situației societății de termoficare din Oradea nu trece neobservată nici de competitorii politici ai momentului. În timp ce conducerea municipiului mai mult pune batista pe țambalul stării de fapt de la Electrocentrale Oradea, iar presa primește cu porția informații (și numai dacă acestea sunt solicitate în mod expres), mânat și de interese electorale în Colegiul 8 Camera Deputaților, Mircea Matei (foto) de la PPDD o spune pe față: din ianuarie 2013, orădenii vor rămâne fără căldură. În cazul fericit, va putea fi produs în continuare agent termic cu cazanul pe gaz, dar acela nu va asigura decât starea de dezmorțire a conductelor/caloriferelor.
Datoriile care vor închide CET-ul
Aflat în campanie electorală și nefiind total străin de subiect, fostul președinte ANRSC (n.b.: cel acuzat de Municipalitate că a ordonat politic ridicarea licenței CET Oradea), Mircea Matei a prezentat săptămâna trecută un status quo deloc roz al furnizorului local de apă caldă și încălzire centrală. „La 31 decembrie 2011, Electrocentrale avea datorii de 296 milioane lei. Aproximativ 70 milioane de euro. De zece ori mai mult decât datoriile din 2008 (n.b.: pe vremea când PDL conducea municipiul). Din acești bani, 130 milioane erau datorii către furnizori, 71 de milioane erau credite restante, 41 de milioane erau penalități, iar 29 de milioane erau obligații neachitate către Stat – rețineri din salariile oamenilor, nevirate mai departe la bugetul general”, a relatat candidatul PPDD. În același timp, Matei spune că, la aceeași dată, CET-ul avea de încasat 51 de milioane lei de la persoane fizice și juridice cu mențiunea că multe firme datoare către societatea de termoficare s-au desființat deja, deci datoriile respective nu vor mai fi recuperate niciodată. Pe lângă toate acestea, fostul șef ANRSC a declarat că situația Electrocentrale Oradea SA s-a tot agravat anual (și) din cauza pierderilor. Acestea ar fi cifrate la aproximativ 40 de milioane de lei pe an. Așa cum a mai ieșit și în presă, furnizorii de cărbune au somat deja CET-ul orădean cu privire la datorii, cea mai recentă avertizare venind de la Complexul Energetic Oltenia, care a amenințat că ne va lăsa fără încălzire începând cu luna februarie (link).
Calcule politice
În opinia lui Mircea Matei, tăcerea care învăluie subiectul Electrocentrale se datorează unei strategii politice a Executivului orădean: „USL va câștiga alegerile, iar Guvernul social-liberal va da bani la CET-uri”. Fostul democrat-liberal consideră, însă, că acest plan este greșit deoarece o asemenea mișcare ar fi interpretată drept ajutor de stat, ceea ce ar implica acordul Comisiei Europene. „Guvernul nu poate face altceva decât să scoată combustibil de la rezerva de stat, dar acela ar fi un împrumut pe care Oradea ar urma să-l dea înapoi. Din ce?”, s-a întrebat Matei, care nu exclude ca Municipalitatea să recurgă la un nou împrumut financiar pentru a reduce din datoriile CET către furnizori. Credit pe care, în final, tot orădeanul îl va da înapoi.
Toată Oradea, mai puțin Ioșia
„E bine că Electrocentrale Oradea SA a rămas fără licență”, mai crede candidatul PPDD din Colegiul 8, motivând că în aceste condiții Consiliul Local nu mai poate scumpi gigacaloria. Potrivit ex-președintelui PDL Oradea, pentru societatea de pe Calea Borșului nu există altă cale decât insolvența sau falimentul. Iar în caz că, din cauza datoriilor, CET-ul va fi închis, Mircea Matei susține că singurii cetățeni orădeni care vor avea în continuare căldură și apă caldă vor fi cei racordați la cele 3 puncte termice geotermale din cartierul Ioșia și asta pentru că ei sunt pe o „rețea separată”.
Șefii recunosc „situația dezastruoasă”
Electorale sau nu, spusele lui Mircea Matei nu sunt 100% vorbe în vânt. Conducerea Electrocentrale Oradea SA a relatat pentru ziarul Crișana că datoriile societății s-ar cifra în jurul sumei de 118 milioane lei. Referitor la sumele de plătit pentru angajați (aferente salariilor), așa cum bihorstiri.ro a mai scris, CET-ul ar mai avea de plătit aproximativ 5,2 milioane lei. „Avem o situație dezastruoasă”, a declarat recent managerul Dragoș Gligor citat de sursa menționată mai sus. Iar dezastrul financiar evident este dublat de o aparentă tergiversare a proiectului de retehnologizare, care ar fi trebuit să demareze în acest an, dar care de-abia a ajuns la colectarea ofertelor pentru schimbarea conductelor aferente celor două magistrale termice incluse în proiectul depus pe POS Mediu.
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
mai 30, 2017 0
mai 20, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0