Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
sept. 01, 2013 Andrei Şandor Editorial 0 2200 vizualizari
Se știe că Puterea e mereu criticată. De presă, de oamenii nemulțumiți, de Opoziție. E ceva normal. La fel se întâmplă în această perioadă și cu USL. Mastodontul politic format pentru a-l da jos pe Băsescu, pentru a scăpa țara de „ciuma portocalie”, de „hoții din PDL” și pentru a stopa proiecte păguboase pentru patrie precum exploatarea gazelor de șist sau scoaterea aurului de la Roșia Montană. Printre altele. Și că tot veni vorba de Roșia Montană, vreau să spun că sunt total de acord cu protestele de ieri și din zilele trecute. Și voi fi de acord și cu cele care vor urma, dacă ele vor fi și împotriva actualei guvernări.
„Cum adică? Jurnalist cu preferințe politice pe față?”, ați putea întreba. Observați că nu am zis că sunt de acord cu protestele anti-PSD, anti-PNL sau anti-PC, ci cu protestele împotriva actualei guvernări. Sau, dacă vreți, a modului de guvernare. Sper să nu se supere mulți pe mine pentru următoarele cuvinte: oricât de insensibil sau de inconștient aș părea, aproape că nu mă interesează ce se va întâmpla dacă se pornește mineritul la Roșia Montană. Cred că dacă niște mii de oameni vor avea într-adevăr de lucru și vor încasa niște salarii cât de cât onorabile, necesitățile și nevoile prezentului primează oarecum în fața unor efecte nocive din viitor. Idem pentru gazele de șist. Dați de lucru oamenilor și, eventual, scădeți prețul gazului, dacă într-adevăr se poate și nu ne duceți de nas. Sau poate și voi, diriguitorii României, sunteți duți de nas de alții? Destul de rău. Dar asta e o altă poveste. Revenind, susțin, cu toate cele de mai sus, protestele care, după cum era de așteptat, s-au transformat în manifestații anti-USL. Motivez: este cel puțin nesimțire să faci acum, la Putere, cam tot ce criticai când erai în Opoziție. Și tot social-liberalii se bat cu cărămida în piept că abordează altfel actul de guvernare!
Să vedem câteva lucruri ce denotă „consecvența” USeLiștilor:
– și-au dus campania pe mesaj anti-Băsescu (ceea ce au vrut să audă românii adunați în Piața Universității și în alte locuri publice din țară), iar una dintre primele griji ale premierului Ponta a fost să semneze actul de coabitare
– au urlat împotriva Occidentului care, cică, l-a pus înapoi în funcție pe Băsescu, iar același premier Ponta a numit-o pe Kovesi la șefia DNA, pentru ca Occidentul să se liniștească
– au trântit Guvernul PDL/UDMR și din cauza proiectului de la Roșia Montană și a exploatării gazelor de șist, iar acum…
– au desființat verbal modul de a conduce țara prin Ordonanțe de Urgență, dar ei fac la fel, uitând, precum Boc și Ungureanu, de forul legislativ național. De fapt, nu uită de el, ci îl scot de la naftalină doar când e de rău; ca acum, în chestiunea mineritului. Jenant!
Iată de ce aleg să mă solidarizez cu cei care au protestat ieri împotriva deciziei Guvernului de a aproba pornirea investiției de la Roșia Montană. Nu neapărat pentru că nu sunt de acord cu subiectul din punct de vedere economic și financiar, ci pentru că, în naivitatea mea, poate și eu am crezut că o Putere politică ce ajunge la comandă pe un asemenea val de simpatie va avea și inteligența de a nu scuipa măcar pe propriul electorat. Alături de foarte mulți români, cred că m-am înșelat. Din nou.
Cine ar fi crezut că subiectul „bietului” dr. Arafat va conduce, în doar câteva luni, la căderea Guvernului condus de PDL? Atunci, beneficiarul mișcărilor stradale a fost alianța USL. Acum oamenii sunt iar în stradă. În mare parte sunt aceiași. Motivul e altul. S-ar putea ca determinarea lor să fie cel puțin la fel de puternică.
foto – b1.ro
aug. 21, 2024 0
dec. 04, 2023 0
nov. 16, 2023 0
sept. 22, 2023 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0