Actualizat decembrie 7th, 2024 1:44 PM
dec. 06, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 3305 vizualizari
Cu toate că nu sunt fericiți pentru repetatele opriri ale turbinei General Electric de la noua centrală termo – electrică a orașului, reprezentanții Primăriei Oradea susțin că clienții sistemului centralizat nu au avut de suferit. Asta în ciuda multiplelor plângeri (verbale, scrise sau postate pe internet) cu privire la calitatea nesatisfăcătoare a apei calde menajere și a încălzirii. Marți, 6 decembrie, întrebat despre cazul celei mai recente stopări a turbinei, viceprimarul Mircea Mălan a declarat că sensibilitatea extremă a acesteia face ca ea să se oprească atunci când nu sunt întrunite toate condițiile de funcționare.
Dar se pare că cetățenii racordați la punctele termice gestionate de Termoficare SA nu ar trebui să se plângă pentru că, deși cu turbina pe tușă timp de 2 zile, serviciile companiei au continuat să fie furnizate „la parametri”. Explicația: cele două cazane cu apă fierbinte au continuat să funcționeze și, spune Mircea Mălan, ele pot asigura fără probleme necesarul de energie termică și apă caldă pentru orădeni. Nu de aceeași părere au fost azi foștii salariați de la CET, adunați pentru un fel de protest „spontan” la sediul Termoficare SA (link). Întrebați de ziariști, aceștia – unii cu vechime de peste 25 de ani în branșă – au declarat că, fără aportul cazanului pe gaz de la vechea centrală, este imposibil să satisfaci cerințele de apă caldă și încălzire în Oradea, mai ales pe o vreme atât de rece precum în această perioadă. Acesta ar fi, de altfel, și motivul pentru care, spun foștii muncitori de la CET, acel cazan este utilizat și în prezent.
Referitor la oprirea turbinei – situație în care Municipiul Oradea nu poate profita de banii proveniți din vânzarea de energie electrică, centrala neproducând așa ceva decât dacă instalația e în funcțiune – managerul Termoficare SA, Stănel Necula, le-a spus jurnaliștilor că „defecțiunea” ar veni de la îmbâcsirea filtrelor. Îmbâcsire care, la rândul ei, ar fi provocată de o poluare de care, aparent, nu s-a știut atunci când a fost gândită noua centrală de pe Șoseaua Borșului. Sau nu s-a știut despre faptul că turbina e atât de gingașă încât poate fi afectată nu doar de puful de la plopi, ci și de anumite substanțe eliberate în atmosferă de unele firme din zonă.
Tot referitor la desele opriri ale turbinei (n.b.: inclusiv viceprimarul Mălan a recunoscut în conferința de presă de marți că ele au fost deja mai multe decât s-ar fi așteptat), foștii angajați ai Electrocentrale au tras un semnal de alarmă: cu pierderi atât de mari (prin nevânzarea de curent electric), dacă lucrurile nu se îndreaptă pentru o vreme îndelungată, iar agregatul de la General Electric va continua să dea rateuri, prețul gigacaloriei ar putea exploda. Un preț care nici la această oră nu este unul prea prietenos cu orădenii.
În jurul miezului zilei de 6 decembrie, turbina a repornit.
iul. 16, 2020 0
aug. 29, 2017 0
mai 30, 2017 0
mai 20, 2017 0
dec. 07, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
dec. 06, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!