Actualizat februarie 5th, 2025 3:44 PM
iul. 07, 2017 Florin Coman Actualitate 0 2589 vizualizari
Mii de afişe şi broşuri explicative cu privire la violenţa în familie au fost distribuite în Bihor, în perioada februarie – iulie. Acţiunea a făcut parte dintr-o campanie naţională pe care Poliția Română o desfășoară, în colaborare cu Asociația Necuvinte. Este vorba despre „Aripi Frânte”, care vizează informarea publicului larg cu privire la consecințele grave ale comportamentului abuziv manifestat în cuplu, dar și referitor la ce pot face persoanele care sunt victime ale unor astfel de fapte.
Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de informare a membrilor comunității cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare a violenței în familie, cu privire la instituțiile implicate în gestionarea acestui fenomen precum și cu privire la drepturile și măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecției victimelor violenței în familie. Creşterea gradului de siguranţă al populaţiei în raport cu diverse forme de manifestare a infracţionalităţii reprezintă un obiectiv important al activităţii de prevenire a criminalităţii. Femeile, copiii şi persoanele în vârstă constituie categorii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate atât în spațiul public, cât și în mediul intrafamilial. Punctul central al campaniei îl reprezintă filmul documentar „Aripi Frânte” care prezintă situația victimelor violenței domestice din România prin câteva cazuri ale unor deținute din Penitenciarul de Femei Târgşor. Documentarul este construit în jurul poveștilor unor femei care au trăit o viață în abuzuri și frică, ce le-a motivat pe acestea să reziste ani de zile unor suferințe crunte, să nu ceară ajutorul nimănui ajungând la un moment dat să clacheze și să devină din victimă agresor, făcându-și singure dreptate.
Tot în cadrul acestei campanii a fost realizat „Ghidul Siguranței Victimelor Violenței în Familie”, care se adresează persoanelor care înțeleg că se află într-o situație de tip abuziv și fac primii pași spre a ieși din acel mediu. Activităţile desfăşurate de poliţiştii bihoreni în cadrul campaniei Aripi Frânte vizează transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale poliţiştilor de prevenire şi proximitate cu cetăţenii. Astfel, pe parcursul anului 2017, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au organizat întâlniri cu grupuri țintă, atât cu tinerii și profesorii din instituţiile de învăţământ, dar și cu adulții, cu studenţii din cadrul Universităţii Partium şi de la Universitatea Oradea, cu persoanele vârstnice şi cu asociaţii profesionale din judeţul Bihor, dar şi cu victimele violenţei în familie şi cu reprezentanţii a două ONG-uri din judeţul Bihor care activează în acest domeniu, respectiv Asociaţia Lampas şi Asociaţia Smiles.
Potrivit Biroului de Presă al IPJ Bihor, polițiștii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi cei de proximitate continuă pe parcursul anului 2017 activităţile preventive desfăşurate în cadrul campaniei „Aripi Frânte”.
sept. 25, 2024 0
sept. 05, 2024 0
aug. 01, 2024 0
iun. 07, 2024 0
feb. 05, 2025 0
feb. 05, 2025 0
feb. 05, 2025 0
feb. 05, 2025 0