Actualizat noiembrie 25th, 2024 5:30 PM
iun. 06, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2421 vizualizari
Sabotaj incotestabil: pentru a doua oară în această campanie electorală, ploaia îl încurcă pe senatorul Cseke Attila, candidat UDMR pentru fotoliul de primar al Municipiului Oradea. Miercuri, 6 iunie, jurnaliștii ar fi trebuit să se întâlnească cu fostul ministru al Sănătății în centrul Parcului 1 Decembrie, dar vremea urâtă a făcut ca evenimentul să fie relocat. Tot în Pasajul Vulturul Negru, acolo unde Cseke s-a mai refugiat o dată în ziua în care a adus bufonii pe catalige (link). Spre final de campanie electorală, senatorul și-a expus viziunea legată de exploatarea multiculturalității urbei pe care dorește să o conducă în următorii 4 ani. „Multiculturalitatea este o valoare de care orașul trebuie să aibă grijă și de care primarul care va fi ales va trebui să aibă grijă. Prin valorile multiculturale, prin susținerea tuturor comunităților, fie că ele sunt etnice sau confesionale, Oradea nu are decât de câștigat”, consideră Cseke Attila recurgând la o comparație cu Klaus Johannis. „De câștigat din multiculturalitate a avut și Sibiul care, cu un primar aparținând unei comunități minoritare care formează 1% din populația orașului, a reușit să scoată în evidență această multiculturalitate, valorile culturale și spirituale diferențiate pe diferite comunități din Sibiu și din zona respectivă”, spune udemeristul, convins că „puterea Oradiei derivă și din diversitate, din confluența de idei și de cultură, din confluența de limbi care sunt vorbite aici și din confluența de religii”. Candidatul pentru postul de primar arată că în Oradea sunt 4 episcopii și mai multe comunități religioase și că „Municipalitatea trebuie să promoveze un climat de ecumenism prin proiecte comune care să constituie o punte de legătură între aceste comunități religioase”.
Meșteri populari din centrul Europei
Prin programul „Oradea Sănătoasă”, Cseke Attila propune dezvoltarea evenimentului cunoscut sub denumirea de Târgul Meșterilor Populari și transformarea lui într-un târg central european. „Oradea are nevoie de evenimente și manifestări în multe domenii, care să se ridice la un rang european. Oradea poate găzdui, de asemenea, un festival de teatru al comunităților minoritare din centrul și sud-estul Europei”, consideră candidatul UDMR pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ. Senatorul spune că se gândește nu doar la comunitățile etnice minoritare, ci la toate tipurile de comunități minoritare.
Oradea de pretutindeni
Un alt proiect pe care primarul Cseke ar urma să îl pună în aplicare este cel de recenzare a orădenilor care s-au stabilit în străinătate, care ar merge mână în mână cu programul „Oradea e pretutindeni”, care ar fi menit să promoveze orașul prin „fiii lui care s-au născut aici sau care sunt încă legați de Oradea”. Potențialul șef al Primăriei spune că va propune înființarea unui așa zis Corp al Ambasadorilor Onorifici ai Oradiei care activează în străinătate. Aceștia ar trebui să promoveze orașul lor de origine acolo unde locuiesc azi. În opinia lui Cseke Attila, acești orădeni plecați prin alte părți ale lumii pot constitui un liant important între culturi „și ne pot sprijini foarte mult în ceea ce privește promovarea intereselor Oradiei”. Pentru a întreține flacăra acțiunii în acest Corp al ambasadorilor onorifici, udemeristul spune că vor fi organizate întâlniri anuale. „Oradea nu este numai a unei singure comunități etnice sau religioase, ci a tuturor comunităților care alcătuiesc acest oraș. Oradea sănătoasă este a tuturor comunităților”, a declarat azi Cseke.
Doar împreună, pentru toți
Candidatul UDMR consideră că municipiul trebuie să fie condus pentru toți și nu doar pentru o anumită comunitate, „indiferent de ce tip de comunitate vorbim”. Fostul ministru al Sănătății spune că le propune orădenilor să îl aleagă pentru a fi primarul tuturor, iar pentru a ilustra această intenție, politicianul a venit la conferința de presă mutată în Pasajul Vulturul Negru alături de susținători și candidați pentru funcția de consilier local, români și maghiari, „oameni cu o multitudine de idei și repere morale”. Potrivit lui Cseke Attila, toți aceștia înțeleg că este nevoie de a merge împreună. „Doar împreună putem să mergem înainte, la fel cum am mers pe acel vehicul pe care îl vom mai folosi în această perioadă (n.b.: „biciclobuzul”), pentru că orașul nu se poate pune în mișcare decât printr-un efort comun al tuturor comunităților”, spunea senatorul UDMR.
[nggallery id=982]
mai 26, 2023 0
mai 13, 2023 0
mai 09, 2023 0
mai 08, 2023 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0
nov. 25, 2024 0