Actualizat septembrie 10th, 2024 3:07 PM
feb. 05, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1922 vizualizari
Sensibila chestiune a explorărilor în vederea extracției gazelor de șist atinge și județul Bihor. Mai mult pe sub masă, Guvernul USL a aprobat la începutul lunii decembrie mai multe explorări în Bihor, ca urmare a unor licitații internaționale adjudecate, aparent, încă din anul 2010. Cu toate că recunoaște că Executivul post-PDL/UDMR și șeful său, premierul pesedist Victor Ponta, pot spune că nu aveau ce face și că au fost nevoiți să dea Hotărârea de Guvern, președintele Consiliului Județean (CJ) Bihor, Cornel Popa (PNL), s-a dezlănțuit azi (5 februarie) asupra co-președintelui USL, considerând că decizia de a aproba explorările și exploatarea gazelor de șist în Bihor poate duce la distrugerea județului. Plus că a aflat din presă și nu pe căi politice sau guvernamentale, așa cum ar fi fost civilizat și normal să se întâmple.
Liber la dat găuri. Dar cunoașteți riscurile?
Conform HG din 4 decembrie 2012, publicat în Monitorul Oficial al României în data de 12 decembrie 2012, printre localitățile pe teritoriul cărora firmele câștigătoare pot face explorări și exploatări se numără Voivozi, Sălacea, Otomani, Șilindru, Bogei, Mișca, Chișlaz, Sâniob, Ciocaia, Budoi, Sânmartin sau Tulca. Liderul CJ reclamă maxima lipsă de comunicare din partea Guvernului României și ține să tragă un puternic semnal de alarmă cu privire la riscurile deloc neglijabile la care aceste activități expun Bihorul și pe locuitorii săi. Popa invocă un studiu oficial realizat la comanda Parlamentului European (PE), fiind „singurul valabil la care ne putem raporta” în materie de gaze de șist. Președintele județului spune că, prin fracționare hidraulică (n.b.: procedeul care ar urma să fie utilizat în locurile de forare) se generează o serie de consecințe nedorite: scoaterea din circuit a unor terenuri (ar urma să fie făcute 6 puțuri/hectar), contaminarea terenurilor (se estimează un necesar de câteva milioane de litri de apă/foraj), producerea de seisme, dar și contaminarea surselor de apă potabilă. Și asta nu e tot!
Moare viața în Bihor
Același studiu oficial făcut la cererea PE, arată că exploatarea gazelor de șist vine mână în mână cu boli extrem de grave și cu alte afecțiuni: leziuni cerebrale, cancer de piele, cancer la testicule, anemie, probleme cu sarcina la femeile gravide, mortalitate în creștere. Cornel Popa se teme că, dacă se va ajunge la pornirea activităților de forare/extracție, flora și fauna bihoreană vor fi distruse, la fel ca și infrastructura. „Nu suntem deloc optimiști”, a spus marți șeful CJ, care mai are totuși două speranțe: că firmele respective nu vor obține documentele care să le permită activitatea în deplină legalitate (ex.: certificate de Urbanism de la primării) și vocea poporului. Mai exact, așa cum au confirmat și 4 primari prezenți la conferința de presă de la Oradea (Dorin Curtean – Popești, Ioan Bulzan – Tulca, Victor Filip – Derna și Lucian Popuș – Sânmartin), urmează ca locuitorii din comunele afectate să fie întrebați despre oportunitatea acestor activități de explorare/extracție. În final s-ar putea ajunge chiar și la un Referendum județean deoarece, după cum a declarat primarul Bulzan, „tot Bihorul va fi afectat”, chiar dacă forajele vor doar în anumite puncte.
Nu le dăm avizele necesare
„Deocamdată, dacă nu se schimbă și legislația asta peste noapte, forul județean este cel decident”, a mai declarat președintele Popa, susținut de arhitectul-șef Maria Șimon, care a dat asigurări că firmele nu vor obține documentația legal necesară decât dacă vor face absolut toți pașii birocratici impuși. Pași care includ și dezbateri publice. Extrem de pornit, primarul Popuș din Sânmartin a prezentat azi primele acțiuni concrete pe care le-a inițiat Consiliul Local comunal. Pe lângă afișele cu „Stop Gazelor de Șist!”, oamenii din comună au ocazia să își spună părerea despre potențiala explorare/exploatare în cadrul unor sondaje de opinie. De asemenea, Primăria a început deja strângerea de semnături pro sau contra, până la această dată 4.000 de cetățeni exprimându-și poziția.
Afacere transpartinică
„În loc de păduri de brazi vom avea păduri de sonde”, a încercat să glumească președintele CJ. Cornel Popa nu vrea să acuze direct colegii de alianță, PSD-ul, de mânăreală, declarând pentru reporterul bihorstiri.ro că totul pare mai degrabă o „lucrătură transpartinică”. Popa face referire la primul aviz dat de ANRM în vara anului 2009 (pe vremea Guvernului PDL/PSD), la licitația organizată în timpul Executivului PDL/UDMR și la Hotărârea de Guvern semnată de prima versiune a Executivului Ponta. În care a fost prezent deja și PNL. „Îi amăgim pe primari că apar 10 locuri de muncă, dar dispare viața din Bihor”, mai spune, afectat, fostul senator liberal.
[nggallery id=1449]
Liderul CJ va cere parlamentarilor USL Bihor să interpeleze miniștrii care pot avea legătură cu exploatarea gazelor de șist, dar și pe primul ministru. Totodată, având în vedere că legislația europeană lasă și ea de dorit, președintele Cornel Popa le va solicita oficial eurodeputaților români să facă tot posibilul pentru îmbunătățirea și clarificarea prevederilor în materie. Și mult mai concret, liderul CJ și al PNL Bihor cere premierului Victor Ponta „să oprească aceste explorări”.
aug. 06, 2024 0
iul. 15, 2024 0
mai 21, 2024 0
mai 02, 2024 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0
sept. 10, 2024 0