Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
iul. 02, 2015 Andrei Şandor Actualitate, Sănătate 0 2650 vizualizari
E perioada vacanței de vară, a concediilor. E vară. E sezon estival. Deci multă lume își caută relaxarea la ștrand, la piscinele hotelurilor și în alte locuri dotate cu asemenea facilități. Atenție, însă! petrecerea timpului liber la piscină poate veni la braț cu probleme medicale. Pentru a le preveni, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor anunță controale permanente până în a doua jumătate a lunii septembrie. Piscinele bihorene luate în vizor, care funcționează pe bază de apă termală, sunt situate în următoarele localități: Oradea, Sânmartin, Beiuş, Salonta, Marghita, Aleșd, Săcuieni, Tămășeu, Chișlaz, Sarcău, Sânicolau de Munte și Mădaras. Pe lângă acestea, inspectorii sanitari vor „sări” în bazinele cu apă potabilă din Oradea (Bazinul Olimpic – foto, Bazinul de înot acoperit, Hotelul Maxim, Hotelul Hilton), Băile Felix și 1 Mai. Potrivit dr. Daniela Rahotă, director executiv al DSP Bihor, Laboratorul de Microbiologie al instituției este cel care monitorizează calitatea apelor folosite ăentru îmbăiere prin prelevări lunare de probe. „Despre necesitatea monitorizării calității apelor de îmbăiere au fost notificați de către DSP Bihor un număr de 27 agenți economici care dețin piscine și/sau bazine de înot. Acțiunea tematică de control a Ministerului Sănătății de verificare a conformității apelor de îmbăiere se va derula până pe 15 septembrie”, se arată într-o informare venită de la DSP Bihor.
Inspectorii de specialitate au prelevat deja, în iunie, 70 de probe de apă de îmbăiere de la 14 agenți economici. „La 5 agenți economici, de la care au fost prelevate un număr de 53 de probe, 15 probe sunt neconforme microbiologic”, spune dr. Rahotă, măsurile dispuse fiind cele de remediere a deficiențelor de clorinare. Urmează o repetare a verificării în luna iulie, iar dacă respectivii agenți economici nu au corectat lucrurile va fi rău pentru ei.
DSP reamintește care sunt reguli elementare pentru prevenirea îmbolnăvirilor generate de apele din bazinele de agrement:
1. efectuarea duşului obligatoriu înainte de intrarea in bazin, precum şi după efectuarea îmbăierii
2. utilizarea bazinelor de picioare înaintea intrării în bazin
3. este interzisă utilizarea bazinelor de înot de catre persoane cu afecţiuni dermatologice ale pielii, mucoaselor si unghiilor
4. prevenirea accidentelor prin atenţie sporită la adâncimea apei din bazin, la temperatura apei, la indicatiile si contraindicatiile apei din bazin, la durata îmbăierii (maxim 20 de minute), mai ales pentru copii, precum si supravegherea acestora de catre parinti. Pentru copii cu varsta 0-3 ani nu se recomanda imbaierea in apa geotermala, datorita particularitatilor fiziologice ale varstei . In timpul imbaierii nu se recomandă consumul de bauturi alcoolice.
apr. 04, 2025 0
nov. 26, 2024 0
sept. 17, 2024 0
sept. 16, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0