Actualizat septembrie 7th, 2024 12:33 AM
sept. 29, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 1040 vizualizari
Grupul Banca Mondială (GBM) și Primăria Oradea au organizat ieri, 28 septembrie, o consultare despre provocările și oportunitățile de dezvoltare în România.
Perspectivele de dezvoltare identificate în timpul consultării vor contribui la actualizarea celei mai importante analize a GBM pentru România, Diagnosticul Sistematic de Țară (Systematic Country Diagnostic – SCD).
La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai majorității entităților care activează în comunitatea orădeană, respectiv instituții, reprezentanții mediului de afaceri și ai celui academic, reprezentanții celor mai importante ONG-uri locale și ai primarilor din zona metropolitană.
Oradea, inclusă în turul de forță pentru realizarea Diagnosticului Sistematic de Țară
„Mulțumim d-nei Anna Akhalkatsi – managerul de țară pentru Romania și Ungaria, precum și echipei dânsei pentru alegerea orașului nostru printre cele incluse în turul de forță pentru realizarea acestor consultări. Cu toții trebuie să realizăm periodic astfel de analize, iar a ne cunoaște, ca oraș, slăbiciunile și punctele forte, înseamnă de fapt a ne identifica din timp provocările și oportunitățile și a fi pregătiți pentru atingerea unor noi obiective de dezvoltare”, a spus primarul Florin Birta în deschiderea evenimentului.
Diagnosticul Sistematic de Ţară este o analiză elaborată de Banca Mondială pentru o țară parteneră (de obicei la fiecare cinci ani). Analiza ilustrează atât modul în care o țară poate pune capăt sărăciei și încuraja prosperitatea în rândul tuturor cetățenilor, cât și provocările care stau în calea acestor două obiective. SCD își propune să identifice principalele priorități de dezvoltare ale țării, fără a se limita la cele susținute de Banca Mondială prin operațiuni în derulare.
Discuția a pornit de la prezentarea analizei preliminare de către echipa GBM, analiză care poate fi consultată la link-ul: https://thedocs.worldbank.org/en/doc/4cb7c8cb9a85ec802b6d23b0d253d0f5-0080012022/original/PDF-Standard-Rom-nia-Diagnostic-sistematic-de-ar-RO.pdf
Analiza preliminară are ca scop conturarea unor răspunsuri clare la următoarele întrebări:
Unde se află România astăzi și ce tendințe emergente îi vor modela evoluția?
Ce ține România pe loc: constrângeri la adresa creșterii și dezvoltării?
Care sunt prioritățile României în ceea ce privește o creștere incluzivă, robustă și sustenabilă?
Provocări versus oportunități de dezvoltare
Printre provocările constatate în elaborarea Diagnosticului Sistematic de Ţară pentru 2023 se numără: o populație care îmbătrânește și care, împreună cu migrația și lipsa competențelor adaptate cerințelor pieței muncii, continuă să restrângă forța de muncă atât de necesară pentru o creștere economică mai puternică.
Actualizarea SCD din 2023 propune șase căi pentru a depăși treptat aceste provocări, atenuând impactul economic al pandemiei prelungite de COVID-19 și al războiului în curs din Ucraina, îmbunătățind calitatea vieții, în special pentru cei mai săraci și vulnerabili, precum și îmbunătățind reziliența în fața schimbărilor climatice și a dezastrelor naturale.
Aceste șase căi sunt: mediu instituțional și economic previzibil pentru cetățeni și afaceri, acces egal la servicii publice de înaltă calitate în infrastructură și servicii sociale, rezultate sporite în educație și sănătate pentru toți, acces îmbunătățit la locuri de muncă mai bune în sectorul privat, durabilitatea (grija pentru mediu) activităților economice, îmbunătățirea rezistenței la dezastre naturale, în special pentru gospodăriile vulnerabile.
„În ceea ce privește Oradea, putem spune că ne confruntăm cu provocări similare cu cele identificate la nivel de țară. Conștienți fiind de acestea, am încercat și, în mare parte, am reușit ca în ultimii 10 ani să valorificăm la maxim oportunitățile oferite de fondurile nerambursabile, iar în completare am accesat credite bancare. Investițiile municipiului au fost canalizate cu prioritate către infrastructură, servicii publice, sănătate, educație, spații verzi și obiective de recreere care să asigure o dezvoltare echilibrată a comunității noastre. În continuare, interesul principal al municipiului Oradea va fi pentru performanță economică, creșterea calității locuirii, adică un spațiu de muncă și viață de înaltă calitate”, a precizat Eduard Florea, directorul economic al Primăriei Oradea.
De altfel, Municipiul Oradea se situează pe un onorant loc 2 în clasamentul celor mai bune orașe în care să locuiești, realizat de Banca Mondială în anii trecuți. Și tot cu sprijinul Băncii Mondiale a fost realizată o consultare a locuitorilor municipiului, pentru a alege ce investiții vor să fie făcute în oraș și zona metropolitană.
Procesul online de consultare este deschis în perioada 9 septembrie – 9 octombrie 2022. Pagina web dedicată consultărilor online este disponibilă în limba română și oferă toate informațiile privind acest demers: https://www.worldbank.org/ro/country/romania/brief/consultations-romania-systematic-country-diagnostic-update-2023
sept. 06, 2024 0
sept. 05, 2024 0
sept. 05, 2024 0
sept. 04, 2024 0
sept. 07, 2024 0
sept. 07, 2024 0
sept. 06, 2024 0
sept. 06, 2024 0