Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 20, 2013 Andrei Şandor Editorial 0 1690 vizualizari
„Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bună credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor…” – extras din textul pe care consilierii locali îl rostesc în ședința de constituire a forului legislativ al localității. Partea cu respectarea Constituției și a legilor țării mă interesează mai puțin, căci avem, teoretic, o Prefectură care supervizează legalitatea deciziilor Consiliului Local (CL). Mă interesează, în schimb, mult de tot partea cu „…tot ce-mi stă în puterile și priceperea mea pentru binele locuitorilor…”. Aici cred că avem și noi, la Oradea, probleme serioase. Mai puțin dacă „binele locuitorilor” vine ca un decret sau o poruncă de sus, din partea unui singur om care (crede că) știe cel mai bine ce și cum trebuie făcut.
Am avut curiozitatea să „răsfoiesc” Rapoartele de activitate ale aleșilor care au făcut efortul să întocmească aceste dări de seamă. Trec peste faptul că niciun membru al grupului PDL nu și-a publicat încă aceste rapoarte și că nu toți reprezentanții UDMR au făcut acest gest. Observ, însă, că singurii care măcar mimează interesul pentru orădenii de rând prin ceea ce fac în calitate de consilieri locali sunt cei de la UDMR. În rapoartele lor am văzut niște inițiative, niște audiențe, niște luări de cuvânt în plen, ceva. Chiar și dacă scădem de aici procentul politic al acțiunilor, tot rămâne ceva peste zero la capitolul ‘muncă pentru oamenii simpli’.
Marea surpriză (?) este radiografia activității de până acum a majorității covârșitoare care îl susține (orbește) pe Ilie Bolojan. Adică a mastodontului numit USL și a membrilor acestui grup grație căruia șeful Primăriei se poate lipsi de voturile UDMR și PDL și cu care poate să (își) treacă orice proiect. Ca orădean simplu care ar vrea să știe ce au mai făcut aleșii, observ din start că o parte importantă din Raport înseamnă reluarea ideilor referitoare la când au fost aleși, din ce Comisie fac parte și la câte ședințe au participat. Adică e ca și cum nu ar fi normal ca, în calitate de consilier local, să participi la ședințe. Ba poate mai vrei și aplauze, pe lângă indemnizația de ședință! Apoi, cică, aleșii noștri consultă/citesc cu atenție materialele propuse pentru întrunirile CL. Le zic „Bravo vouă!”, deși de multe ori nu pare că ar avea habar de ceea ce se propune în unele proiecte, multe apărând în fața lor în ultima clipă și necesitând doar votul, nu și observații sau dezbatere și Doamne ferește de ceva modificare sau retragere. Decât în cazuri fortuite. Deci aleșii citesc materialele. E bine.
Un alt punct tare din activitatea celor deveniți consilieri locali în iunie 2012 este participarea. Participarea la evenimente festive: depuneri de coroane, inaugurări, dezveliri. Lucru scris negru pe alb în Rapoartele apărute pe site-ul oficial al Primăriei. Aproape că nici nu am replică la astfel de manifestări ale disprețului față de oameni. Mă și întreb: pentru cine sunt întocmite aceste dări de seamă? Pentru cetățeni sau pentru primar? Dacă sunt pentru cetățeni, ar trebui reformulate și scrise mai cu umilință. Dacă sunt pentru primar, sunt degeaba. Știe bine Bolojan care ce poamă e și cât și ce face ca și consilier. Plus că, dacă e să analizăm scurt și la obiect, se observă și de pe Lună că singurul rol al aleșilor USL este de a aproba. Cam orice vrea Bolojan. Indiferent ce vor orădenii. Că prea ușor ne lăsăm orbiți cu zecile proiecte cu finanțare europeană, cu înființarea de noi parcuri industriale și cu pasaje rutiere care vor ușura traficul auto.
Deși am căutat, nu am găsit în niciun Raport de activitate al vreunui consilier USL (nici la cei social-democrați) implicare în rezolvarea celei mai mari probleme a orașului: prețul încălzirii centrale. În schimb știm cu toții că majoritatea din CL a votat râzând majorarea taxelor/impozitelor și împrumuturile pentru CET. Împrumuturi pe care tot alegătorii le vor plăti înapoi. Nu am văzut niciun rând într-un Raport de activitate despre faptul că (la insistențele orădenilor sau din proprie inițiativă) au fost cerute lămuriri la începutul acestui an referitoare la sumele tot mai uriașe pe care cetățenii trebuie să le plătească pentru încălzire. O simplă întrebare: De ce facturile pe ianuarie 2012 sunt mult mai mari decât cele care au fost emise în urmă cu un an, în condițiile în care iarna 2012/2013 este incomparabil mai blândă decât cea precedentă.
Eu asta l-aș vedea făcând pe consilierul „meu” local. Sau pledând diverse cauze justificate ale cetățenilor cărora li s-ar băga pe gât una și alta, fără o consultare prealabilă. Dar cum să pledezi cauza unor cetățeni pe care nu i-ai mai văzut din campania electorală sau pe care îi ignori atunci când se manifestă? Personal nu mai am demult așteptări foarte mari de la aleșii noștri. Speram, totuși, că nevoia de influență și de forță politică mai poate fi contrabalansată prin poziția verticală, prin demnitate. Dacă nu pentru propria persoană a consilierilor locali, atunci măcar așa, de formă, de dragul oamenilor cărora mulți dintre ei le vor mai cere votul și în 2016.
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0