Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 29, 2015 Andrei Şandor Administrație 1 2919 vizualizari
O dulce unanimitate a domnit în ultima ședință din 2015 a Consiliului Local Oradea în privința sensibilului subiect privind majorarea cu 100% a birului pe clădirile lăsate în paragină. Grupul UDMR și-a arătat colții cerând amânarea cu mai bine de 30 de minute a debutului ședinței efective, pe motiv că materialele aferente subiectului supraimpozitării nu au fost prezentate în timp util.
Este vorba despre peste 150 de puncte pe ordinea de zi, Regulamentul privind dublarea impozitului prevăzând că este nevoie de Hotărâre pentru fiecare caz în parte. Culmea, solicitarea de amânare a debutului ședinței a fost acceptată și de primarul Ilie Bolojan, plenul votând în bloc solicitarea consilierului Ritli Ladislau. Chit că totul a fost un joc de imagine deoarece era imposibil ca în cele 30 și ceva de minute aleșii UDMR să analizeze acele multe cazuri supuse votului.
În cele din urmă, reluarea ședinței a adus consensul total la masa ovală din sala mare a Primăriei. Edilul-șef Bolojan, a ținut să le explice membrilor Consiliului Local că cetățenii care dețin imobilele vizate de voturile de azi vor avea posibilitatea de a ataca în contencios Hotărârile de Consiliu în caz că vor considera că acestea sunt nedrepte sau abuzive. Primarul a reamintit că în luna decembrie s-a mers pe o periere mai mult a zonei centrale a municipiului, iar fișele fiecărui imobil conțin fotografii și detalii cu degradările descoperite de specialiștii administrației locale care au fost pe teren. Iar dacă punctajul obținut în urma evaluării din teren a făcut ca o clădire să intre la categoria suprataxabilelor, atunci s-a procedat la elaborarea proiectului de hotărâre de pe masa aleșilor.
Ilie Bolojan a tras, însă și un semnal de alarmă în dircția propriilor săi oameni: „Dacă vom fi dați în judecată și vom pierde mai multe procese, vor fi sancțiuni. Cineva va trebui să răspundă!”, a menționat șeful Executivului orădean cu referire la eventualitatea în care instanța de judecată va considera în mai multe cazuri că oamenii sunt nedreptățiți.
La vot, toți cei 23 de consilieri locali prezenți au ridicat mâna în unanimitate și au votat fiecare proiect de hotărâre în parte. Cele mai multe străzi pe care oamenii din Primărie au descoperit clădiri neîngrijite se află în zona centrală (ex.: Mihai Eminescu, Primăriei, Roman Ciorogariu, Parcul Traian etc.), însă există și situații de imobile părăginite luate în vizor în alte zone (ex.: srtrăzi precum Eftimie Murgu, Mareșal Averescu Sf. Ap. Andrei, Ion Bogdan sau Matei Corvin). Umrează ca proprietarii să fie înștiințați despre cele decise în Consiliul Local.
Pata de culoare a activităților din Consiliul Local de marți (29 decembrie), legat de supraimpozitare, a fost luarea de cuvânt a liberalei Anca Popescu. Recent venită în grupul de consilieri PNL, aceasta a simțit nevoia să laude inițiativa măsurii de majorare a impozitului motivând că „taurul a trebuit luat de coarne” și că „există clădiri în Oradea care ar trebui rase de pe suprafața Pământului, atât sunt de deteriorate”. Cine știe, poate i-a dat o ideii primarului Ilie Bolojan.
aug. 30, 2017 0
aug. 28, 2017 0
iul. 11, 2017 0
iul. 06, 2017 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 Comentariile sunt închise pentru Oradea se pregătește pentru sărbători: Iluminatul festiv prinde contur
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
One thought on “Consens politic total pe supraimpozitarea orădenilor cu clădiri neîngrijite”