Actualizat decembrie 4th, 2024 6:11 PM
oct. 26, 2022 Adrian Popa Actualitate, Administrație 0 531 vizualizari
Primarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul Marcel Dragoș și fostul viceprimar, Arina Moș, actual senator de Bihor, au prezentat astăzi, 26 octombrie, într-o conferință de presă, raportul de activitate la doi ani de la preluarea mandatului.
Al doilea an de mandat a fost dedicat continuării marilor proiecte de infrastructură și demarării altora, în toate domeniile de activitate care privesc comunitatea. În ultimul an au ajuns aproape de final lucrările de reabilitare și modernizare a coridorului Nufărul-Cantemir, a fost dată în folosință prima linie nouă de tramvai din România, realizată după anul 1990, pe traseul Calea Aradului – str. Făgăraşului – str. Atelierelor (cu acces depou OTL) şi legătura pe toate direcţiile cu str. D. Cantemir și se lucrează intens la rețeaua de pasaje din Centrul Civic și Piața Emanuil Gojdu. De asemenea, a fost inaugurată Arena Oradea, cea mai nouă sală polivalentă și s-a redeschis bazinul olimpic „Ioan Alexandrescu”. Cele trei piațete de cartier sunt în grafic, la fel ca și lucrările la incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare”. Au fost reluate lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe și a fost deblocat proiectul care privește restaurarea Pieței Cetate. Atragerea de fonduri europene și guvernamentale a fost și este, în continuare, o prioritate a Primăriei Oradea. Numai anul acesta au fost depuse 45 de proiecte spre finanțare prin PNRR, în valoare de circa 205 milioane de euro și sunt în derulare alte proiecte de peste 230 de milioane de euro.
Deși nu a fost un an ușor din prisma creșterilor de prețuri la materialele de construcții, combustibil, gaz și energie electrică, primarul Florin Birta a explicat cum s-a reușit rezolvarea problemei contractelor, cea care a provocat întârzieri în execuția anumitor proiecte: „Sunt anumite întârzieri, dar gândiți-vă că doar la etapa 1, la pasajele din zona Pieței Emanuil Gojdu, s-a semnat contractul de execuție cu o întârziere de 5-6 luni de zile, pentru că toate aceste perturbații ale prețurilor materialelor de construcții, prețul la fier, la ciment, la combustibil, au dus la instabilitate și au făcut ca firmele să fie mai atente și să se gândească de mai multe ori până să semneze un contract pe care l-au câștigat în urma unei proceduri de licitație. Până nu au apărut aceste ordonanțe de urgență care au dat posibilitatea ajustării prețurilor, pentru ca firmele să fie sigure că se vor încadra în ofertele pe care le-au depus, au apărut anumite întârzieri în execuție, cât și la semnarea contractelor pentru viitoarele lucrări. Întârzierile vor fi recuperate și lucrările vor fi terminate în timp util pentru a nu pierde finanțarea europeană”, a precizat primarul Florin Birta.
Sectorul sanitar este un alt domeniu pe care municipalitatea îl tratează cu prioritate, cele două mari clădiri ale Spitalului de Urgență Oradea fiind supuse unor ample lucrări de reabilitare termică. De asemenea a fost semnat contractul de servicii de proiectare și expertiză geotehnică pentru parcarea supraetajată aferentă unității de pe str. Gheorghe Doja, iar proiectul care privește noul spital de infecțioase se află în faza de achiziție lucrări.
Prezentă la conferință, Arina Moș, actual senator de Bihor, cea care a ocupat funcția de viceprimar al Oradiei timp de doi ani, a vorbit despre direcțiile pe care le-a coordonat și despre realizările și provocările cu care s-a confruntat.
„Aceste proiecte frumoase am reușit să le facem în echipă, pentru că atunci când ai un lider care știe exact ce strategie dorește să urmeze, lucrurile se pot pune în bună practică, însă într-adevăr cu eforturi”, a precizat Arina Moș.
Un accent deosebit s-a pus și pe modernizarea străzilor, în acest moment, nu mai puțin de 100 dintre ele fiind în diferite stadii de proiectare, licitație sau execuție lucrări.
„Modernizarea străzilor din municipiul nostru este o prioritate și ne dorim ca la finalul mandatului să rămână cât mai puține străzi nemodernizate. Ne-am propus să închidem străzile vechi din Episcopia, ne-am mutat și în cartierul Oncea, pe zona de dealuri, cartierul Tineretului la final de mandat, cel mai probabil va fi modernizat în întregime, și bineînțeles, și cartierul Grigorescu. Vrem să creștem calitatea lucrărilor, pe Nufărul-Cantemir am montat deja acele capace autonivelante, soluție pe care dorim să o implementăm și pe celelalte arte din municipiu”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș.
O altă direcție importantă pentru Primăria Oradea este dezvoltarea turismului și promovarea și punerea în valoare a obiectivelor turistice, în acest sens fiind organizate o serie de evenimente care au atras zecii de mii de vizitatori. De asemenea, s-a continuat programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor din centrul istoric.
Nu în ultimul rând, a fost reluată finanțarea ONG-urilor după un nou regulament, mult mai simplificat și s-a derulat o nouă ediție a programul de bugetare participativă. În urma voturilor, 17 proiecte vor primi finanțare pentru a fi implementate. Primăria Oradea a lansat și platforma digital.oradea.ro, prin care dorește să simplifice procedurile administrative și să reducă birocrația la nivelul municipiului.
mart. 15, 2024 0
feb. 07, 2024 0
oct. 12, 2023 0
mai 10, 2023 0
dec. 04, 2024 0
dec. 04, 2024 0
dec. 04, 2024 0
dec. 04, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!