Actualizat octombrie 16th, 2024 1:10 AM
feb. 08, 2023 Adrian Popa Actualitate 0 943 vizualizari
În contextul Zilei Siguranței pe Internet* (Safer Internet Day), sărbătorită, în acest an, la 7 februarie, poliţiştii de prevenire bihoreni au organizat o serie de acțiuni în comunitate, pentru a marca acest eveniment și pentru a aduce în atenţia tinerilor și adolescenților o serie de recomandări privind riscurile și vulnerabilitățile pe care le presupune utilizarea Internetului, precum și recomandări despre cum pot să își securizeze activitatea online.
Astfel, polițiștii de prevenire bihoreni au derulat întâlniri cu peste 100 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, de la patru instituții de învățământ din municipiul Oradea, respectiv de la Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu”, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Colegiul Național „Iosif Vulcan” și de la Școala Generală nr.11.
Copiii au fost implicați de polițiștii de prevenire bihoreni într-un concurs, care a avut ca scop conștientizarea tinerilor cu privire la siguranța lor în mediul online și la capcanele pe care le pot întâlni.
Concursul, în care copiii au participat împărțiți pe echipe, a avut trei probe, una teoretică, constând într-un test despre riscurile și vulnerabilitățile din mediul on-line, proba a doua a constat în realizarea unui mesaj preventiv pe tema dată, iar ce-a de-a treia a constat într-o dezbatere, în cadrul căreia elevii au argumentat pro și contra, în fața colegilor, despre riscurile și beneficiile utilizării Internetului.
Înarmați cu argumente pro și contra, elevii, îndrumați de profesorii diriginți și de polițiști au arătat entuziasm, au manifestat un interes crescut pentru subiectul abordat, dar și multă responsabilitate și au fost dornici să-și exprime ideile.
Astfel, adolescenții prezenți la dezbaterea organiată de polițiștii de prevenire bihoreni le-au transmis colegilor recomandări și mesaje preventive precum: „Fii inteligent pe Internet, distribuie cu prudență!”, „Fii puternic și securizează-ți parolele!”, „Fii curajos pe Internet, iar dacă ai îndoieli întrebă!”, „E cool să fii amabil pe Internet!”, „Nu interacționa pe Internet cu persoane necunoscute!”, „Fii atent cu fotografiile pe care le faci, limitează accesul la profilul și conturile tale!”, „Nu trimite nimănui imagini sau filmulețe cu tine în ipostaze intime!”, „Nu uita că persoanele din mediul on-line te pot păcăli în legătură cu identitate lor!”, „Fii atent la necunoscuții cu care te joci în mediul on-line și raportează orice comportament neadecvat!”, „Nu folosi datele de acces ale altor persoane!”, „Tratează cu precauție cererile de prietenie de la persoanele necunoscute!”.
În cadrul întâlnirilor cu copiii pe tema siguranței pe Internet, polițiștii de prevenire bihoreni au folosit și materialul educativ în format video „Siguranța tinerilor pe Internet”, realizat chiar de ei, în cadrul proiectului „Educație pentru siguranță”.
Copiii participanți la concursuri au fost răsplătiți de polițiștii de prevenire bihoreni cu diplome, premii și materiale promoționale cu mesaje preventive.
Pe parcursul acestui an, polițiștii de prevenire bihoreni acționează pentru siguranța tinerilor pe internet în cadrul a două campanii preventive, „Eroii Internetului ” și „Siguranță în on-line”, în cadrul cărora, până în prezent, au interacționat cu elevii de la peste 25 de instituții de învățământ din județul Bihor.
Activitățile preventive de acest gen vor fi continuate de polițiștii de prevenire bihoreni pe parcursul întregului an, în contextul în care prevenirea criminalității informatice constituie o prioritate în domeniul prevenirii criminalității.
*
*Informații de background:
Începând cu anul 2003, în fiecare an, în luna februarie, la nivelul Uniunii Europene și în peste 100 de țări din întreaga lume este sărbătorită Ziua Siguranței pe Internet (Safer Internet Day).
Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFE — European Safer Internet Network, în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene.
Sloganul evenimentului, „Împreună pentru un Internet mai bun”, încurajează toate părțile interesate, în special copiii și adolescenții, dar și părinții, profesorii și educatorii, precum și reprezentanţii sectorului tehnologiilor informaţionale şi comunicaţii, să promoveze utilizarea într-un mod mai sigur și responsabil a tehnologiei online.
Această zi oferă oportunitatea de a sublinia necesitatea folosirii responsabile a tehnologiilor informaţionale şi de a explora rolul şi aportul fiecăruia în transformarea spaţiului virtual într-un mediu mai sigur.
Principalele categorii de riscuri la care se pot expune tinerii în mediul online sunt: infectarea sistemelor cu programe de tip malware, furtul de identitate, cyberbullying, pornografia infantilă.
*
În acest context, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității recomandă copiilor și părinților:
RECOMANDĂRILE POLIŢIEI BIHORENE PENTRU PĂRINŢI
Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe Internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:
– Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.
– Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a internetului.
– Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul către anumite categorii de site-uri!
RECOMANDĂRILE POLIŢIEI BIHORENE PENTRU COPII
– Nu oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţă-ţi imediat părinţi, căci este foarte probabil că au intenţii necurate.
– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar cei pe care îi cunoşti în realitate. Nu accepta niciodată să te întâlneşti direct cu cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!
– Nu spune altor persoane parola de la e-mail-ul tău sau de la conturile de socializare, cu excepția părinţilor.
– Fii atent la utilizarea reţelelor de socializare. Utilizează opţiunile de confidenţialitate pentru a alege cine îţi poate vedea postările!
– Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau citeşti pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
– Nu instala pe dispozitivul tău programe sau aplicaţii fără a-ţi consulta părinţii. Ele pot conţine malware (viruşi informatici) şi produce pagube irecuperabile.
– În cazul în care primeşti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschide. Nu accesa link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.
– Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă; poţi oricând să îi scoţi din lista de contacte pe cei cu care nu vrei să mai comunici!
– Cere ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care ai încredere, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.
mai 23, 2024 0
mai 22, 2024 0
feb. 06, 2024 0
ian. 18, 2024 0
oct. 16, 2024 0
oct. 15, 2024 0
oct. 15, 2024 0
oct. 15, 2024 0