Actualizat aprilie 4th, 2025 1:20 PM
sept. 11, 2014 Andrei Şandor Actualitate 0 1587 vizualizari
O nouă rundă de discuții și măsuri pentru salvarea lacului cu nuferi din Băile 1 Mai și pentru revitalizarea zăcământului care îl alimentează. Joi, 11 septembrie, Prefectura Bihor a fost din nou gazda unei întrevederi între specialiști, reprezentanții Municipalității orădene, ai comunei Sânmartin și ai principalilor exploatatori privați ai apei geotermale. La eveniment au fost invitați șeful ANRM, Aurel Gheorghe, universitarul Dan Scrădeanu de la București și cercetătorul științific Adrian Yurkievici. Aceștia doi din urmă se ocupă îndeaproape de un studiu amănunțit privind situația exactă a zăcământului. Prefectul Claudiu Pop spune că sunt făcute toate cele posibile pentru salvarea rezervației. „Trebuie făcut un echilibru între activitatea economică și cea științifică din zonă, o delimitare între partea hotelieră și cea de terapie medicală”, a precizat reprezentantul în Bihor al Guvernului României. Cel care, reamintim, a inițiat operațiunea de verificare a forajelor din Sânmartin.
Directorul general al ANRM, Aurel Gheorghe, s-a referit concret la diminuarea nivelulu apei de la Ochiul Mare și la posibilitatea dispariției florei și faunei din zonă. Studiul care se află deja în facere își propune o „cunoaștere a zăcământului”, adică o verificare a situației astfel încât datele din 1985 (ultima verificare) să foe actualizate. Totodată, scopul verificărilor este întocmirea unui plan de măsuri pe termen scurt în vederea salvării lacului. Din această săptămână, specialiști în materie de apă geotermală sunt pe teren și procedează la inventarierea resursei pentru a descoperi, se speră, cauza exactă a secării. Se lucrează împreună cu custodele sitului, Muzeul Țării Crișurilor, iar oamenii veniți de la București chiar par să pornească de la ipoteza lansată de muzeografii orădeni: scăderea nivelului apei din zăcământ și secarea lacului s-ar putea datora exploatării în exces a apei geotermale în Sânmartin.
Specialistul Daniel Scrădeanu a recunoscut că situația „e gravă” și a spus-o pe șleau: „Ochiul Mare e mic. Se scoate mai multă apă decât ceea ce poate produce acviferul”. Așa se face că va fi montată o aparatură pentru a măsura debitul de apă al zăcământului, temperatura și debitele scoase (prin forajele din comună). Primele rezultate ale măsurătorilor ar putea fi făcute publice în perioada octombrie-noiembrie, iar la final de noiembrie vor fi disponibile datele pentru reevaluarea sursei apei geotermale astfel încât nivelul apei să poată fi optim.
Cercetătorul științific Adrian Yurkievici (de la Universitatea București) spune că nu e exclus să fie operate „opriri controlate ale unor foraje pentru a se vedea influența lor” și că se va face o „descifrare a relațiilor de interferență între sondele din Oradea și cele din Felix / 1 Mai”. Totodată, va avea loc o colectare de probe pentru analize chimice, dar și de elemente pentru determinarea vârstei zăcământului. Prefectul Claudiu Pop a reluat ideea reducerii debitelor sau/și a închiderii pentru o perioadă a unor foraje. „Ce alegem: salvăm lacul și omorâm stațiunea?”, a întrebat retoric șeful Prefecturii, adăugând ulterior că speră că nu se va ajunge la necesitatea tăierii unui asemenea nod gordian. Specialiștii de la București asigură, totuși, că deși e o situație gravă, nu există pericolul ca decizia finală să fie una drastică la adresa turismului balnear din Bihor. Potrivit prefectului, una dintre soluțiile de moment ar putea fi și ca Apele Române să nu mai permită foraje de apă rece decât sub supraveghere de la ANRM. Asta pentru că sunt cu siguranță cazuri în care sunt permise foraje pentru apă rece, însă beneficiarul merge mai adânc de 20 sau 30 de metri și ajunge la apa geotermală. Lucru pe care nimeni nu prea îl mai controlează. Dar Claudiu Pop atrage atenția că și custodele are responsabilitățile lui: „E inadmisibil să strigi că dispare lacul, dar tu să permiți să se pescuiască acolo!, a spus prefectul referindu-se la o scenă povestită de universitarul Scrădeanu, care a surprins persoane pescuind în lacul pe cale de dispariție. De asemenea, spre neliniștea celor care se știu eventual cu musca pe căciulă, prefectul anunță că va fi redemarată acțiunea de verificare a forajelor.
apr. 04, 2025 0
apr. 03, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 25, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0