Actualizat noiembrie 11th, 2024 9:47 PM
mai 07, 2024 Adrian Popa Actualitate, Cultură 0 873 vizualizari
Joi, 9 mai 2024, ora 19.00Sala de concerte „Enescu – Bartók”CONCERT VOCAL-SIMFONICZiua Europei
Dirijor: Jankó ZsoltAndreea Guriță Novac – SopranăJanetka Hoșko – MezzosopranăMarius Vlad Budoiu – TenorAlexandru Chiriac – BaritonOrchestra și Corul Filarmonicii de Stat Oradea și Corul Kodály DebrecenÎn program:L. v Beethoven – Simfonia 9-a
|
Filarmonica de Stat Oradea sărbătorește în acest an Ziua Europei chiar în data de 9 mai, alături de publicul său meloman. Lucrarea reprezentativă pentru acastă zi este capodopera beethoveniană „Simfonia a 9-a”, ultima parte din această piesă cuprinzând celebra „Oda bucuriei”, imnul Uniunii Europene. „Simfonia a 9-a” va fi dirijată de maestrul Jankó Zsolt, iar capodopera reunește oamenii nu doar din punct de vedere poetic, ci și muzical: Pe scenă își vor reuni forțele mai multe ansambluri: Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, Corul Filarmonicii de Stat Oradea, alături de Corul „Kodály” din Debrecen și nu în ultimul rând cei patru soliști ai serii: Soprana Andreea Guriță Novac, mezzosoprana Janetka Hoșko, tenorul Marius Vlad Budoiu și baritonul Alexandru Chiriac.
Ziua Europei a fost recunoscută oficial de către Parlamentul European în octombrie 2008, fiind sărbătorită de atunci anual în toate statele membre ale Uniunii Europene. Ea simbolizează pacea și unitatea în Europa și totodată comemorează declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman. Prin aceasta, Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni ai Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment este unul fundamental în istoria Europei, care a dus apoi spre alăturarea mai multor state, pentru a crea o putere mai mare pe vechiul continent.
În ceea ce privește imnul Europei, acesta a fost adaptat în anul 1985 de către liderii europeni și considerat imn oficial al Uniunii Europene. Acest imn dă glas idealurilor europene de libertate, pace și solidaritate. El nu dorește să reprezinte doar Uniunea Europeană, ci Europa în sens mai larg. Viziunea idealistă a lui Friedrich Schiller a fost exprimată cât se poate de plastic prin poemul „Odă bucuriei” („An die Freude” în limba germană), prin care își dorea ca toți oamenii să se înfrățească. Aceeași viziune a reprezentat și dorința lui Beethoven. Oda a fost scrisă în anul 1785 și a devenit cunoscută mai ales atunci când a fost inclusă în ultima simfonie a lui Beethoven, în mișcarea finală.
„Simfonia a 9-a în re minor, op. 125” este o simfonie corală, finalizată de Ludwig van Beethoven în 1824 și alcătuită din patru părți:
I. Allegro ma non troppo, un poco maestoso II. Molto vivace
III. Adagio molto e cantabile
IV. Finale
|
nov. 05, 2024 0
oct. 14, 2024 0
sept. 16, 2024 0
aug. 22, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 11, 2024 0
nov. 11, 2024 0