Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
nov. 06, 2015 Andrei Şandor Editorial 1 5637 vizualizari
În urmă cu 30 de ani și câteva luni, finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal s-a lăsat cu un dezastru. Nu sportiv, ci uman: 39 de oameni au murit în urma prăbușirii unei părți a Stadionului Heysel din Bruxelles, locul care a găzduit evenimentul sportiv de mare anvergură care a adus pe teren echipele Juventus și Liverpool. Numărul morților este aproape similar cu cel al decedaților în incendiul de la Club Colectiv din București, tragedie ce a avut loc în urmă cu o săptămână. Veți spune că nu există nicio legătură între cele două evenimente, în afară de numărul mare al morților.
Îmi permit, totuși să observ că ambele tragedii au (încă) un punct comun și anume una dintre cauzele producerii. Neglijența. În cazul Heysel din 1985, există o sentință a Justiției care a arătat că printre vinovați se numără și Albert Roosens, șeful de atunci al Asociației Belgiene de Fotbal. Acestuia i s-a reproșat (și a fost chiar și condamnat) deoarece a permis vânzarea de bilete fanilor Juventus pentru o zonă a stadionului rezervată, inițial, suporterilor echipei Liverpool. Adică o vină indirectă, căci omul nu avea cum să știe că urmează confruntări directe între suporterii celor două finaliste, chiar dacă huliganii britanici aveau deja o faimă clară în acea perioadă.
Club Colectiv. Cine-i vinovat? Asta se întreabă acum toată lumea. Patronii sunt deja după gratii. Dar „suporterii” nu se simt îndestulați și au ieșit în stradă. De o săptămână se cere decapitarea politicului care a permis răspândirea corupției. Deci strada însăși ne arată direcția în care trebuie căutați vinovații direct de tragedie. Și fără a părea un cavaler neînfricat al adevărului și dreptății, am să spun aici ceea ce unii nu au curajul să zică: cu tot respectul pentru una dintre cele mai de încredere instituții ale României, o parte importantă a vinei pe la ISU trebuie căutată! Pentru că, până la noi ordine, cei de acolo au atribuții privind măsurile de luat în privința pazei contra incendiilor. A făcut aluzie la asta și primarul Ilie Bolojan, care știe că, pentru administrația locală, a autoriza funcționarea unui local este mai mult o formalitate. Atâta timp cât se vine cu ștampilele de la Pompieri. Evident, acest lucru nu scuză funcționarii Primăriei Sectorului 4, care și ei ar fi cu musca pe bască.
În mod evident, cel mai comod pentru toată lumea e să dea vina exclusivă pe „nenorociții” de patroni care au vrut să investească foarte puțin și care ar fi ales materiale ieftine, de proastă calitate și fără șansă în caz de foc. Nu sunt patron / om de afaceri, dar mă gândesc că majoritatea acestora încearcă să facă la fel. Dar, oare, cine i-a învățat că se poate și fără toate avizele necesare? Sau că se poate și fără ca totul să fie în regulă? E ca la medic: Cât se dă pentru o operație de apendicită? Sau ca atunci când îți vine un meșter în casă: Cât costă dacă nu cer chitanță?
Nu vreau nici să devin patetic și să ajung iar la sărăcia din România, dar parcă tot de acolo pornește și sistemul de șpăgi, rețeaua de plăți „la negru”. Unii vor să aibă cât mai repede și cu mai puține bătăi de cap actele necesare, iar alții nu refuză un ban în plus pus în plic (sau direct în buzunar) pentru că salariile sunt de rahat.
Era să uit ce s-a mai întâmplat în cazul Heysel, de la care am pornit: toate cluburile englezești au fost interzise timp de 5 ani în cupele europene, iar Liverpool a primit o interdicție de 6 ani. Pentru că, de fapt, suporterii din Albion au pornit confruntările care au dus la tragedie.
Dar noi pe cine și pentru cât timp interzicem?
oct. 14, 2024 0
oct. 08, 2024 0
iul. 29, 2024 0
iul. 15, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0
toate cluburile din romania, ar fi rezultatul logic conf. argumentarii din art. ca toate fac evaziune fiscala, hotie pe fata, nu respecta standardele de securitate si urgenta, munca la negru, zone de trafic si consum de… si alte vicii adunate.