Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
sept. 26, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2130 vizualizari
Impresionantă desfășurare de forte pe drumul județean 108H, acolo unde, aseară, autoritățile competente au trebuit să gestioneze urmările unui grav accident de circulație soldat cu personae decedate și cu mulți răniți. Incidentul s-a produs în jurul orei 18:30, fiind anunțat prin intermediul sistemului unic de urgenţă 112, locul exact situându-se între Pestiş şi Pădurea Neagră. Toate autovehiculele implicate au ajuns în afara carosabilului: un autoturism a aterizat într-o râpă, microbuzul a rmas pe marginea coastei abrupte, iar cel de-al treilea autovehicul a fost proiectat într-un copac situat pe marginea prăpastiei. La acesta din urmă a izbucnit și un incendiu violent din cauza scurgerilor de combustibil rezultate în urma coliziunii. Extrem de grav, accidental de pe DJ 108H s-a lăsat cu 3 personae incarcerate, iar călătorii din microbus au fost proiectaţi în râpă, la o diferenţă de nivel de aproximativ 15 metri. Din start s-a știut de 2 morți și 15 răniți, motiv pentru care a intrat în vigoare Planul Roşu de Intervenţie, avizat de prefectul Claudiu Pop. A fost doar un exercițiu de amploare, menit a pune la încercare forțele de intervenție și capacitatea diverselor instituții de a lucre împreună. Dar totul a părut foarte real.
Lt. Camelia Roșca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” spune că pentru salvarea victimelor au fost mobilizaţi 40 de pompieri militari, care au intervenit cu un punct de comandă mobil, o autospecială de descarcerare grea, o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare cu remorca cu punctul medical avansat, un autocamion de intervenţie şi opt ambulanţe SMURD. „Configuraţia terenului a presupus un grad ridicat de dificultate în privinţa accesului echipajelor medicale la victimele aflate în râpă şi transportul acestora din urmă la ambulanţe, astfel că, alături de pompierii militari, în operaţiunea de evacuare a persoanelor rănite au fost angrenate şi echipaje ale Serviciului Salvamont Salvaspeo, care au acţionat cu echipamentele specifice din dotare. De asemenea, la faţa locului au fost prezente două echipaje ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi un echipaj al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, care au delimitat accesul în zonă şi au identificat victimele, precum şi un echipaj de jandarmi, responsabil cu asigurarea ordinii şi siguranţei publice”, mai precizează reprezentantul pompierilor. Răniții au fost triați de echipajele medicale și s-a efectuat transportul victimelor la unităţile spitaliceşti.
[nggallery id=1863]
Din fericire, mobilizarea și colaborarea a fost atât de bună încât concluzia responsabililor este că „situaţiile de urgenţă ce ar putea genera declanşarea Planului Roşu de Intervenţie în judeţul Bihor vor putea fi gestionate la parametri optimi de catre instituţiile care au, potrivit legii, competenţă de acţiune în domeniu”.
Să sperăm că nu va fi nevoie de așa ceva!
mart. 31, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 28, 2025 0
mart. 27, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0