Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
nov. 12, 2024 Adrian Popa Actualitate, Sănătate 0 658 vizualizari
Directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, Marius Moș și medicul șef UPU SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, au susținut astăzi, 12 noiembrie, o conferință de presă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, unde au adus clarificări cu privire la situația referitoare la procedura de achiziție a sistemului format din 6 aparate radiologice, procedură care a fost realizată de către de municipalitate cu finanțare pe fonduri europene, beneficiari fiind Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor (sediul de pe C. Coposu și sediul de pe Gh. Doja), precum și spitalele din Aleșd, Marghita, Salonta și Beiuș.
La conferința de presă a participat și Ioana Popa, manager de proiect și șef serviciu în cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională.
Cele 6 aparate radiologice au fost livrate și instalate, însă nu au fost recepționate deoarece sistemul nu este funcțional și nu permite expunerea imaginilor de la distanță a aparatelor, conform cerințelor din achiziție.
Marius Moș a explicat că procesul de achiziție a fost unul dificil și plin de provocări. „Așa cum am precizat în caietul de sarcini, nu am dorit aparate independente, ci integrate într-un sistem de telemedicină. Firma încearcă să ne convingă să recepționăm aparatele livrate, deși acestea nu corespund cerințelor noastre. Este ca și cum am fi cerut o mașinuță radiocomandată și am primit una cu fir. În prezent, ne aflăm în instanță cu firma și avem încredere că justiția va clarifica situația.”
Primăria Oradea va iniția o nouă procedură de achiziție pentru a asigura un sistem funcțional și conform specificațiilor.
Hadrian Borcea a detaliat elementele relevante din cadrul proiectului. Pe lângă crearea posibilității investigării radiologice și imagistice a pacienților în toate spitalele implicate în asistența medicală de urgență, proiectul mai are un element extrem de important, faptul că integrează toate aceste aparate într-un sistem unitar care va permite compensarea uneia din cele mai mari probleme existente în serviciile medicale: lipsa de personal.
Anumite spitale chiar dacă dispun de unele din aceste aparate, duc lipsa de medici care să realizeze interpretarea imaginilor expuse, sau de tehnicieni care să obțină imaginile care apoi să fie interpretate. Prin soluții de tip informatic proiectul propune realizarea imaginilor radiologice prin expunere de la distanță de către personalul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, ceea ce va permite suplinirea deficienței de personal din multe din spitalele municipale și orășenești, iar sistemul PACS destinat vizualizării și stocării imaginilor va găzdui toate informațiile colectate despre toți pacienții în toate spitalele implicate în asistența medicală de urgență din Bihor. Această disponibilitate a tuturor informațiilor legate de explorările imagistice și radiologice pentru toate spitalele este extrem de importantă pentru acele momente când se iau decizii legate de diagnosticul și tratamentul pacienților.
Caietul de sarcini a fost realizat folosind o multitudine de surse de informare, inclusiv un studiu de piață destinat evaluării disponibilității pe piața europeană a acestui tip de aparat. În studiu au fost primite mai multe oferte ceea ce dovedește că acest tip de aparate este disponibil și în România, doar că, până în acest moment nu a existat o cerere. La licitația pentru achiziționarea sistemului au fost depuse 4 oferte. Firma Proton Impex 2000 a câștigat licitația în urma deciziei Curții de Apel Oradea, care a obligat Primăria să accepte declarațiile pe propria răspundere a firmei, conform căreia aparatele vor îndeplini cerințele din caietul de sarcini deci implicit și expunerea imaginilor la distanță. Totuși, la recepție s-a constatat că sistemul nu are o astfel de funcție, în plus existând și multe alte neconformități majore, iar declarația firmei s-a dovedit a fi una mincinoasă.
Deși Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) nu a certificat încă un astfel de sistem de expunere la distanță, Primăria Oradea și-a asumat încă de la început responsabilitatea de a solicita certificarea procedurii la CNCAN, recunoscând caracterul inovator al proiectului. Acest tip de aparate există și sunt comercializate de multe companii care produc aparate de radiologie.
În plus, firma Proton Impex 2000 a încercat ulterior să remedieze situația instalând un software pe aparatele de radiologie, demonstrând că acestea pot fi controlate de la distanță. Totuși, soluția s-a dovedit nesigură, deoarece nu dispunea de măsuri de siguranță adecvate. De asemenea, producătorul aparatelor a transmis, în urmă cu 3 săptămâni, la solicitarea Primăriei Oradea, faptul că echipamentele lor nu sunt destinate unui astfel de control de la distanță și nu aprobă instalarea unui software care să le modifice funcționalitatea.
Primăria Oradea continuă să se angajeze în găsirea unei soluții conforme pentru dotarea spitalelor din județ și asigurarea unor servicii de telemedicină performante.
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0