Actualizat decembrie 13th, 2024 3:36 PM
mart. 28, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 2728 vizualizari
În unanimitate, aleşii bihorenilor au adoptat în şedinţa de azi (28 martie) proiectul de buget al Consiliului Judeţean (CJ) şi al instituţiilor din subordinea acestui for. Aşa cum era de aşteptat, pe fondul conflictului deschis (inclusiv în instanţă) dintre Putere şi Opoziţie, votarea a fost precedată de discuţii. Mai întâi, la solicitarea preşedintelui Pasztor Sandor, directorul economic Gabriel Plugar a făcut o referire la modul în care au fost împărţiţi banii.
Ideea principală, observată şi evidenţiată ulterior şi de grupul PNL, este că ar fi vorba despre un buget care să asigure buna funcţionare a judeţului. În traducerea liderului de grup de Opoziţie, Ionel Avrigeanu, este de fapt un „buget de supravieţuire”. Pesimist, fostul vicepreşedinte a punctat câteva aspecte ce i s-au părut relevante, încercând să evidenţieze potenţiale viitoare nerealizări în materie de execuţie bugetară. Totuşi, Avrigeanu a dat şi o bulină roşie, recunoscând că, cel puţin pe hârtie, este un buget mai mare, mai generos decât cel aprobat iniţial pentru anul 2016. Cu toate acestea, şeful grupului PNL din CJ Bihor a avertizat că urmează, la vară, o rectificare negativă.
Replica a venit din partea liderului PSD Bihor, Ioan Mang. Ca vicepreşedinte al legislativului judeţean, acesta a observat că, în ciuda vehemenţei politice, şi Opoziţia recunoaşte că bugetul proiectat pe 2017 este mai mare. De asemenea, Mang a reamintit că actuala conducere a CJ s-a ţinut, până acum, de toate promisiunile făcute la început de mandat, iar lucrurile vor merge în aceeaşi direcţie şi de acum înainte. Foarte optimist, şeful PSD vorbit şi despre faptul că se va vedea, în decembrie 2017 sau în ianuarie 2018, că execuţia bugetară va fi chiar mai bună decât prognozele. Şi, desigur, nu va fi nevoie de rectificare bugetară la vară căci Executivul CJ Bihor va face tot posibilul pentru evitarea unei asemenea mişcări. Foarte scurt referitor la buget, preşedintele Pasztor Sandor a menţionat doar că s-a mers pe o „umflare” cu doar 4% a bugetului, tocmai pentru a nu fi, eventual, nevoie de tăieri.
În cifre generale, veniturile CJ Bihor (şi ale instituţiilor subordonate) se ridică la 391.000.000 lei, iar cheltuielile sunt prognozate la aproape 430.000.000 lei. Balanţa este echilibrată de adăugarea la venituri a sumei de aproape 39.000.000 lei, bani care provin din excedentul aferent anului 2016. Proiectul integral de buget al judeţului, adoptat de toţi consilierii, se găseşte AICI.
Trebuie spus, totuşi, că gestul liberalilor de a vota pentru bugetul prezentat de Executivul CJ Bihor (pe care îl contestă în instanţă) a venit la pachet cu refuzul lor de a aproba şi alte proiecte de pe ordinea de zi. De exmplu, având în vedere că PNL-iştii s-au abţinut sau au votat „împotrivă”, au fost trântite proiectele privind invetarul actualizat al bunurilor care aparţin domeniului public, respectiv privat al judeţului Bihor. Nu pare important, dar e obligatoriu de bifat în contextul în care Curtea de Conturi e deja călare pe conducerea CJ pentru actualizarea inventarului judeţului.
Grupul PNL (foto) a reuşit şi performanţa de a se opune prelungirii contractului de comodat încheiat între CJ şi Instituţia Prefectului Judeţului Bihor privind clădirea de pe str. Dunărea nr. 2, în care îşi desfăşoară activitatea serviciile publice comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, respectiv Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple. În cadrul certurilor pe marginea acestui subiect, la întrebarea „Unde mutăm acele instituţii?” pusă de preşedintele Pasztor, consilierul liberal Dacian Foncea şi-a permis şi o ironie: „Poate la Muzeu, dle preşedinte!”. Desigur, se va găsi o soluţie pentru dezamorsarea acestei situaţii şi cele două instituţii nu vor fi aruncate în stradă, însă pare că lupta politică a filialei judeţene a PNL începe să întreacă anumite limite ale acceptabilităţii. La toate acestea poate fi adăugat şi episodul cu acelaşi Foncea în rolul principal, consilier care, deşi a reuşit să aibă pe ordinea de zi un proiect privind Centrul de adicţii pe care tot el l-a propus pentru Spitalul de la Nucet, a cerut amânarea materialului. În şedinţa precedentă, fotul director de spital a făcut o pledoarie de câteva minute bune în sprijinul acestei iniţiative (link), iar acum, invocând că are nevoie să-i fie prezentat (separat) Raportul de specialitate aferent, a cerut (în calitate de iniţiator) retragerea subiectului din discuţia de azi.
Poate că lucrurile se vor schimba după finalizarea procesului în care, în primă instanţă, Opoziţia a câştigat obţinând invalidarea alegerii membrilor Executivului CJ Bihor în iunie 2016.
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!
nov. 28, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
dec. 13, 2024 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!