Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 22, 2016 Andrei Şandor Actualitate 0 2439 vizualizari
În premieră, Cetatea Oradea a putut fi pe lista destinațiilor cetățenilor care au vrut să participe la Noaptea Muzeelor. La ediția din 2016 a evenimentului care a permis vizitarea tuturor muzeelor din oraș până la ora 1, în seara prelungită de sâmbătă spre duminică (21 / 22 mai), o serie de evenimente au atras orădenii (și) la Cetate.
În aer liber, secțiunea de proiecție de filme și telescopul cu care a putut fi observat cerul au fost pe placul celor care au trecut pe acolo. Iar vremea excelentă a ținut cu „clienții”. Practic, mai toate corpurile de clădire au avut ceva de arătat. Așa cum era de așteptat, Sala cu Grifoni a fost asaltată de vizitatori, iar de acolo se putea ajunge spre subsolul amenajat, unde sunt expuse diferite itemuri descoperite în timpul lucrărilor de restaurare / reabilitare. O zonă foarte apreciată a fost cea în care oamenii au putut să se întâlnească cu gladiatori în carne și oase. Mai ales copiii au fost fascinați de prezența acestor luptători antici echipați ca în filmul cu Russell Crowe, cu toate că mulți au tras, inițial, o spaimă atunci când gladiatorii au început să se miște, ei părând la început doar niște statui vivante. În cele din urmă, „anticii” s-au dovedit extrem de amicali și au acceptat chiar și să stea la poze cu cei care au dorit o amintire.
Vizitatorii Cetății Oradea au putut profita și de explicațiile muzeografului Cristina Pușcaș, care i-a ghidat pe cei prezenți prin încăperile în care, prin Asociația „Cei 40 de Mucenici” a fost amenajat un muzeu al ororilor închisorilor comuniste din România. Curioși de toate vârstele au avut ocazia să afle adevăruri cutremurătoare despre cum erau tratați cei care se opuneau regimului comunist. Într-un alt corp de clădire a fost raiul pasionaților de obiecte care au legătură cu cele două războaie mondiale din secolul 20. Cartușe, măști de gaze, obuze de diverse dimensiuni, căști, documente (replici și originale) și alte elemente de recuzită a soldaților au fost expuse. Iar la etajul de mai sus, în special copiii au fost fascinați de cele văzute în revistele expuse la sediul Astroclubului. Mistere ale Universului, bolta cerească, constelații sau galaxii, toate acestea au fost „gustate” de către cei care au avut curiozitatea de a vedea ce se întâmplă în acel loc din Cetate.
O altă premieră în această ediție a Nopții Muzeelor a fost deschiderea Sinagogii Zion, recent reabilitată, situată pe str. Independenței. La o săptămână după introducerea efectivă a imobilului în circuitul turistic al urbei, lăcașul de cult a atras curioși (de prin partea locului și din străinătate) încă de la începutul serii de sâmbătă. Cu toții au imortalizat clădirea, chiar și în detaliu, bucurându-se de această bijuterie arhitectonică renăscută.
În rest, desigur, orădenii au avut din nou șansa de a vizita toate așezămintele culturale de sub tutela Muzeului Țării Crișurilor (Palatul Baroc, muzeele memoriale), precum și Casa Darvas – La Roche, în care a fost amenajat un muzeu Art Nouveau. De asemenea, Turnul Primăriei Oradea a stat și el la dispoziția vizitatorilor până la ora 1.
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
PENTRU MAI MULTE CLIPURI ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE!
nov. 08, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 04, 2024 0
mai 30, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0