Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
feb. 04, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1775 vizualizari
În ciuda frigului, aproximativ 200 de iubitori de animale preocupați de soarta cățeilor vagabonzi deținuți la adăpostul „Grivei” au răspuns apelului la protestul pașnic de luni. Oamenii au readus în discuție lucruri despre care opinia publică a fost deja informată, periodic, începând cu toamna trecută, atunci când au început nemulțumirile și scandalurile în urma preluării de Administrația Domeniului Public (ADP) a adăpostului de câini comunitari gestionat până în august de SOS Dogs. În compania câinilor proprietate personală și a unor exemplare fără stăpân care s-au alăturat evenimentului din Piața Unirii, organizatoarele manifestației au dat glas doleanțelor foștilor voluntari. Principala revendicare pare să fie ca ADP să le permită să aibă acces în adăpost pentru a lucra acolo, fără plată, ci din simpla, dar deosebita iubire față de animalele de acolo. De asemenea, observând că Municipalitatea pare să fi abandonat ideea acțiunilor de succes de anul trecut (când SOS Dogs s-a ocupat de problemă), protestatarii cer reluarea târgurilor de adopții. Teger Ildiko a prezentat în fața oamenilor adunați la statuia lui Mihai Viteazul un scurt rezumat al dăruirii foștilor voluntari cărora nu li se mai permite să se apropie de căței: participarea la achiziționarea prelatei împrejmuitoare a adăpostului, la alegerea vaselor pentru apă, a găleților și a celorlalte obiecte necesare bunei funcționări. Totodată, Teger spune că a fost donat și un aragaz cu o butelie pentru ca patrupedele să poată primi și mâncare fiartă (mai ales puii și exemplarele operate). O altă voluntară a cumpărat ani la rândul haine din piața de vechituri, din care apoi au fost confecționate articole pentru câinii vagabonzi. Toate acestea fără să ceară vreo recompensă de la cei care administrau adăpostul. Având în vedere tot mai desele cazuri de agresiune de la „Grivei”, Teger a vorbit despre faptul că animalele de acolo nu au mai primit „decât boabe” (n.b.: mâncare uscată vrac) din luna septembrie, hrana săracă în proteine provocând asemenea altercații între căței. „De ce nu se cere mâncarea expirată din hipermarketuri?”, se întreabă voluntara, reamintind că anul trecut, după sărbătoarea Paștelui, din donații, câinii de la adăpost au avut parte de o porție consistentă de omletă. Prin vocea aceleiași organizatoare principală a manifestației de luni, 4 februarie, cei preocupați de soarta patrupedelor fără stăpân cer sterilizare gratuită pentru câinii persoanelor în vârstă și ai celor cu venituri mici, dar solicită și o campanie de adopții zilnice (și nu numai sâmbătă, așa cum a stabilit ADP).
[nggallery id=1447]
O altă voluntară, Mirela Pamfil, ar vrea să atragă și atenția altor instituții – cum ar fi Prefectura – și spune că animalele fără stăpân din Oradea nu provin neapărat exclusiv din curțile cetățenilor orădeni, „ci și din alte localități ale județului și, din păcate, chiar și din alte județe”. Femeia consideră că unele prevederi din hotărârea de Consiliu Local care reglementează deținerea câinilor pe teritoriul orașului sunt aberante. Exemplele date sunt plimbarea cățelului cu originalul carnetului de sănătate (ar fi de ajuns, crede voluntara, o copie a acestui act, având în vedere formatul incomod al carnetului) și obligativitatea botniței, „indiferent de rasă și talie”. Mirela Pamfil crede că dezbaterile organizate până acum și care au avut ca temă problematica patrupedelor nu au fost altceva decât „simple manifestări de imagine pentru conducerea Municipalității”. Printre cetățenii simpli, iubitori de animale (mulți venind la protestul pașnic din centru cu cățeii lor) și-a găsit loc și consilierul local Pasztor Sandor. Udemeristul le-a declarat jurnaliștilor că a decis să vină la manifestație pentru că are și el trei câini, dar și pentru că este supărat pe actuala Putere locală din cauza modului în care s-au ocupat de acest subiect. De altfel, Pasztor a fost acel udemerist care, în ședința în care a fost aprobat Regulamentul incriminat de voluntarii SOS Dogs și de alți cetățeni, a cerut ca Municipalitatea să facă un gest minim: să creeze o platformă online pe care să fie publicate fotografiile și datele despre câinii capturați, asta pentru ca oamenii care își pierd animalele să aibă o șansă să îi găsească înainte de expirarea acelui termen controversat de 7 zile. „Conform Regulamentului care acum e suspendat de instanță, câinii nerevendicați pot fi eutanasiați după 7 zile”, a reamintit consilierul local.
httpvhd://youtu.be/GUFk_1KN6Oo
Mitingul de azi a fost autorizat, piațeta din jurul statuii beneficiind de supravegherea jandarmilor. Participanții au afișat și pancarte cu imagini mărite cu câini răniți/mușcați/maltratați, imagini care au circulat deja și pe internet și care ar fi fost făcute la adăpostul „Grivei”. Oamenii au aprins și lumânări lângă soclul statuii, sperând că cei care conduc orașul își vor da seama că pot să le facă viața mai bună patrupedelor fără să aloce bani în plus. Trebuie doar să le dea voie voluntarilor să muncească benevol în jurul câinilor comunitari capturați.
mai 14, 2020 0
iul. 28, 2017 0
feb. 06, 2017 0
feb. 01, 2017 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0