Actualizat octombrie 6th, 2024 12:47 AM
oct. 31, 2016 Andrei Şandor Actualitate 1 12470 vizualizari
O nebunie de ședință ordinară a Consiliului Județean (CJ) Bihor. Luni, 31 octombrie, după ce liberalii s-au antrenat la sediul partidului printr-o conferință de presă în care au desființat lista cu „realizările” prezentate recent de președintele Pasztor Sandor, grupul PNL și-a continuat exercițiul de imagine de partid de opoziție. Înverșunarea a fost atât de mare încât oamenii din legislativul județean ai lui Ilie Bolojan s-au împotrivit la toate materialele de pe ordinea de zi.
Argumentând că Puterea actuală de la județ nu se consultă cu Opoziția nici măcar pe tema proiectelor foarte importante, aleșii liberali au reușit să blocheze (cel puțin până la o următoare ședință) până și realizarea cu bani europeni a șoselei care ar trebui să lege Bihorul de Maramureș, respectiv granița cu Ucraina. Motivul: în proiectul modificat apare acum și o porțiunea de 2,5 kilometri, la Salonta, tronson descris de reprezentanții PNL drept neinclus în proiectul depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Potrivit liderului de grup Ionel Avrigeanu, doar drumul Beiuș – Stâna de Vale – Coada Lacului – Valea Drăganului primește bani europeni, iar partea cu zona Salonta ar fi o „șopârlă” introdusă de coaliția PSD – UDMR – ALDE după ce preluarea acelui segment de drum a căzut deja de două ori la vot în plenul CJ. Adică este quasi politizată o discuție care, conform datelor prezentate în ședința de azi, se referă la atragerea sau neatragerea unei sume totale de pest 25 de milioane de euro.
După o primă parte de dezbatere înfocată, în care președintele Pasztor Sandor a reamintit că este vorba despre un proiect aprobat în legislatura trecută și promovat acerb de ex-liderul CJ Cornel Popa de la PNL, în sală și-a făcut auzită vocea europarlamentarul Emilian Pavel. Acesta, ca fost membru al legislativului bihorean, li s-a adresat mai ales tinerilor din grupul PNL, cărora le-a cerut să nu blocheze proiectul prin votul negativ impus de conducerea filialei bihorene a partidului, doar pentru că Mircea Mălan nu a ajuns președintele CJ Bihor. Pavel a spus că, așa cum și Ilie Bolojan a dus mai departe anumite proiecte ale precedentei administrații orădene, e momentul ca și liberalii să susțină un proiect din mandatul anterior. Mai ales că a fost, de fapt, un proiect al PNL.
Ionel Avrigeanu a ținut-o pe a lui și a ironizat prezența „avocatului” Emilian Pavel în ședința de plen de azi. Liberalul spune în continuare că tronsonul de la Salonta nu face parte din proiectul depus la ADR, apariția drumului discuție fiind doar un „subterfugiu”. Iar PNL era decis să nu voteze pentru proiectul propus în ședința de luni. În replică, vicepreședintele Ioan Mang (PSD) a explicat din punct de vedere tehnic că finanțările pe asemenea proiecte vin dacă porțiunile de drum în vizor pornesc din puncte 0. Adică, precum în cazul Salontei, de la intrarea în țară. De asemenea, Mang (care este cuscrul lui Avrigeanu) a precizat că aceeași situație ar fi și în cazul unei porțiuni de drum de la Beiuș, de asemenea implicat în proiectul de 27 de milioane de euro. Mai mult decât atât, liderul PSD Bihor spune că va fi o etapizare a proiectului, zona de Salonta urmând să intre în lucru în partea a doua.
Ioan Mang a cerut de la liberali să nu pedepsească primari de-ai lor și cetățeni neimplicați în lupta politică doar pentru că este un „ordin” de la președintele filialei, Ilie Bolojan, să nu se voteze nimic din ce propune Executivului actual de la CJ. Vicepreședintele le-a mai reamintit colegilor săi din legislativ că proiectul este rodul unei negocieri între 6 județe, că în caz de trântire a proiectului, cetățenii din Beiuș vor primi în cutiile poștale informări despre faptul că PNL nu mai susține realizarea acestui drum inter-județean strategic și că „consilierii PNL nu vor să vină 27 de milioane de euro în județ”. Adică ar aplica modelul Bolojan care, după ce proiectele cu donațiile de teren contra eliberare de autorizații de construire au picat într-o ședință a Consiliului Local, i-a informat pe cetățenii vizați că grupurile UDMR și PSD au votat împotrivă, motiv pentru care proiectele lor sunt în aer.
Împăciuitor, dar supărat, președintele Pasztor Sandor a propus o pauză de consultare pentru liberali, iar după momentul de respiro, văzând că nu pare schimbată atitudinea Opoziției, a decis să ceară vot nominal exprimat la microfon. Văzându-se în situația în care, fiecare dintre ei, ar putea fi înregistrat cum își exprimă votul negativ cerut de conducerea partidului, liberalii au încercat să înduplece conducerea CJ declarând că ar avea, totuși, o propunere referitor la subiect. Doar că nu au venit cu nimic concret și, aparent, au avut doar o tentativă de a trage de timp.
Consilierii PSD, UDMR și ALDE, rând pe rând, s-au exprimat prin viu grai pentru proiect, însă liberalii au tăcut. Cum proiectul de hotărâre cu pricina necesita 24 de voturi pentru a trece, el nu a fost adoptat. Puterea nu are decât 18 mandate în CJ Bihor. Lucrurile ar putea fi rezolvate cu ajutorul unei ședințe extraordinare, căci termenul de depunere a documentelor aferente proiectului expiră la mijlocul lunii noiembrie.
Amănunte despre proiectul neaprobat găsiți accesând acest link.
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
iun. 06, 2024 0
oct. 06, 2024 0
oct. 05, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oare cum e ca ziar sa fii oficios de partid ? o fi penibil oare ? sau o fi placut ?