Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
ian. 31, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Cultură, Politică 1 3238 vizualizari
Autorul spune că, la finalizare, pe monitorul computerului a apărut rezultatul: 1.000.000 de caractere. Acestea sunt literele și semnele de punctuație folosite de jurnalistul clujean Ion Novăcescu pentru cartea „Ion I. C. Brătianu – Concepție și management politic”, apărută anul trecut. Volumul a fost lansat marți, 31 ianuarie, și la Oradea, la Filarmonica de Stat, în prezența unui grup de liberali de frunte din Bihor. Novăcescu, doctor în istorie, și-a complimentat gazdele, afirmând că a venit cu cartea despre Brătianu la „cea mai performantă filială PNL”.
Carte-sursă de inspirație
Președintele organizației municipale, primarul Ilie Bolojan a făcut o recenzie a cărții și a precizat că actualul volum nu face altceva decât să întregească pasiunea lui Ion Novăcescu pentru istorie. Edilul penelist spune că această carte despre Ion I. C. Brătianu iese din tipicul operelor de biografie politică pentru că „spre deosebire de alte volume, aici se încearcă explicarea partea de cauzalitate” și pentru că „se tratează modul în care Ionel Brătianu a conceput și condus Partidul Național Liberal”. Bolojan a relatat că volumul lansat azi la Oradea este împărțit în mai multe capitole distincte. Părțile cărții se axează pe concepțiile lui Brătianu legate de politică și partid, pe cele aferente politicii externe în concepția marelui lider PNL (cu aspecte despre Congresul de pace de după război, despre acțiunile de pe frontul de vest – inclusiv cu ocuparea Budapestei, despre care Ion Novăcescu are o părere considerată cel puțin interesantă și anume că a fost o politică „imperialistă”), pe politica referitoare la minorități (cu precădere cea evreiască) și pe politicile de după 1919 ale PNL (doctrinele economice, principii legate de ordine, libertate și dreptate, despre presă, biserică etc.). „Este o carte în care Ionel Brătianu nu este descris ca un apostol. Nu este o carte radiografică în care să fie prezentate doar lucrurile bune. Sunt prezentate și aspectele pentru care el a fost criticat, anumite erori pe care el le-a făcut în cei peste 30 de ani de mare politică pe care a dus-o în România”, a precizat președintele PNL Oradea. În opinia lui Ilie Bolojan, cartea lui Novăcescu este una pe care politicienii din linia I o pot folosi astfel încât să fie sursă de inspirație, un model politic. De asemenea, cei care nu fac politică sau nu sunt în primele linii ale politicii pot utiliza volumul despre Ion I. C. Brătianu ca pe un sistem de referință și „un criteriu de comparație față de ceea ce reprezintă lumea politică, față de ceea ce se așteaptă de la oamenii politici”.
Ion Brătianu, Ion Antonescu și Petru Groza
Prezent la lansarea de la Filarmonica de Stat, președintele PRM Bihor, Mihai Drecin a avut și el șansa de vorbi despre cartea profesorului Ion Novăcescu. De altfel, istoricul orădean este unul dintre referenții cu care autorul a colaborat în procesul de scriere. Drecin îl consideră pe Brătianu unul dintre principalii trei oameni politici români de la începutul secolului XX, alături de mareșalul Ion Antonescu și de dr. Petru Groza. Referitor la acesta din urmă, liderul PRM spune că „a reparat ceea ce Ionel Brătianu și generația sa au construit cu multă jertfă, și cu bune, și cu rele, și cu scăpări, dar și cu intuiție extraordinară”. Drecin spune că un om politic nu este numai alb sau numai negru, în jurul lui împletindu-se eșecuri și reușite, iar liberalul Brătianu „a realizat – împreună cu Casa Regală – niște lucruri excepționale între 1916 și 1919”.
Soluția Brătianu pentru criza actuală
Scurt în discurs, profesorul Ion Novăcescu a ținut să specifice că a venit „cu un model de performanță politică la cea mai performantă organizație liberală. Dorind, parcă, să le facă deja campanie electorală principalilor candidați liberali care vor juca în 2012 în hora alegerilor locale, istoricul clujean a declarat că „aici rezultatele se văd, deci se aplică concepția și managementul politic brătienist”. Novăcescu spune că a ales să scrie despre Ionel I. C. Brătianu pentru că a căutat în politica românească actuală un model care să îl convingă că generația lui și fiicelor lui nu vor fi de sacrificiu și, aparent, nu a găsit. Prin urmare, în urma unei „călătorii în trecut”, Ion Novăcescu l-a găsit pe Brătianu, cel despre care a reușit să scrie un milion de caractere. Și care i-a servit și drept subiect de teză de doctorat. „Pentru mine au fost un milion de pași în căutarea luminii”, s-a confesat scriitorul, menționând că, fără a folosi cuvinte mari, în marele lider liberal a găsit „modelul omului politic”, cu toate că acesta a activat în urmă cu aproape un secol. „Brătianu, concepția și managementul lui sunt mai actuale decât oricând”, a declarat Ion Novăcescu, lăudând încă o dată liberalii bihoreni și făcându-le o sugestie: „Pentru că organizația PNL din Oradea și Bihor dă tonul în politica bucureșteană, nu cred că ar fi exagerat dacă le-ați reaminti liderilor dvs. din București – pentru că se caută soluții la această criză – că Brătianu a stabilit în 1921 principiile statului liberal organizat”. Înainte de a trece la acordarea de autografe, Ion Novăcescu le-a reamintit celor prezenți la lansarea de la Oradea a cărții că, înainte de a fi om politic, Ion I. C. Brătianu a fost un învățător și „nu a fost dintre acei politicieni zgârciți, cu secretele sale; pur și simplu ni le-a transmis!”. Rămâne doar ca urmașii lui să și vrea să învețe și să aplice.
Au mai participat…
Volumul „Ion I. C. Brătianu – Concepție și management politic” a apărut în 2011 la Editura Eikon și beneficiază de un cuvânt înainte semnat de președintele actual al PNL, Crin Antonescu și de o postfață scrisă de eurodeputatul liberal Norica Nicolai. Printre personalitățile cărora autorul le este recunoscător în ceea ce privește apariția cărții se numără și câteva care nu au treabă, oficial, cu PNL, ci cu dușmanul politic nr. 1 al acestuia, PDL: primarul suspendat al Municipiului Cluj-Napoca – Sorin Apostu, președintele CJ Cluj – Alin Tișe și deputatul Ioan Buda.
Evenimentul de lansare de la Oradea s-a bucurat de prezențar oameni politici locali: președintele PNL Bihor – senatorul Cornel Popa, președintele PSD Bihor – senatorul Ioan Mang), respectiv o serie de liberali printre care viceprimarul de Oradea – Florica Cherecheș, vicepreședintele CJ Bihor – Dumitru Voloșeniuc, deputatul Octavian Bot, consilierii locali Daniel Vulcu, Ioan Cupșa, Ioan Tau și Mihai Manea, consilierii județeni Nicoleta Faur, Marius Chipurici și Florin Birta, directorul ADP Oradea – Liviu Andrica și avocatul Mircea Mălan (fost candidat pentru Camera Deputaților în 2008).
Cartea lui Ion Novăcescu costă 50 lei și poate fi comandată lăsând un mesaj pe contul de Facebook al autorului sau trimțând un E-mail la adresa: ion@novacescu.ro. Este garantată expedierea volumului (cu dedicație) prin Poștă, în sistem ramburs.
[nggallery id=664]
ian. 22, 2025 0
nov. 26, 2024 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0