Actualizat aprilie 12th, 2025 4:48 PM
nov. 06, 2012 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 1656 vizualizari
Fac ce fac și tot la autonomie și federalizare ajung. Ultima rundă de prezentare, înainte de campania electorală oficială, a candidaților filialei bihorene a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a adus azi în fața jurnaliștilor doi potențiali senatori și doi potențiali deputați. Moldovan Lajos (Colegiul 2 Senat), Torok Sandor (Colegiul 3 Senat), Toth Zoltan (Colegiul 6 Camera Deputaților) și Balogh Arpad (Colegiul 7 Camera Deputaților) și-au prezentat în linii foarte mari ideile și subiectele pe marginea cărora ar dori să inițieze proiecte legislative și au ales să se oprească mai pe larg asupra principalei lor „dureri”: federalizarea țării cu gândul mai ales la Ardeal, regiune care, potrivit reprezentanților PPMT, nu ar fi la fel de sărăcită precum alte zone ale României dacă nu ar fi (fost) mereu legată de București.
Sărăcia nu are naționalitate
De fapt, Torok Sandor vede izvorul tuturor relelor în actuala formă de organizare a statului. Iar soluția ar fi federalizarea, subiect despre care PPMT recunoaște că este unul sensibil, dar care, spune candidatul la Senat, trebuie adus pasa cu pas în atenție și despre care trebuie vorbit fără frică și la modul deschis. „Sărăcia nu are naționalitate”, spune Torok, care arată că Transilvania ar putea fi un pământ ideal pentru traiul bun al tuturor celor care locuiesc aici, indiferent de etnie. În opinia partidului maghiar, nu este normal ca și ardelenii să „cerșească” la București pentru a primi înapoi „din banii noștri”. Potențialul demnitar orădean se arată îngrijorat și de îmbătrânirea populației, de numărul mic de tineri care rămând în localitățile lor de origine și de soarta la care vârstnicii sunt condamnați. Torok Sandor crede că a-i muta pe bătrâni în azile nu este o soluție și că, mai degrabă, ar trebui ca Statul să inițieze un program social prin care acestei categorii de cetățeni să li se poată asigura o masă caldă pe zi și îngrijire la domiciliu, astfel încât ei să nu fie nevoiți să își trăiască ultimele luni sau ultimii ani de viață într-o ambianță străină.
Transilvania ar putea fi mai dezvoltată
Candidat în Colegiul 6 deputațial, juristul Toth Zoltan este și el adeptul federalizării și precizează că zeci de state au această formă de organizare, respectiv că a vrea așa ceva „nu este ceva negativ”. În opinia tânărului politician maghiar din Oradea, România ar putea prelua modelul funcțional al landurilor germane, acolo unde există federalizare și unde sunt, de asemenea, diferențe de nivel de trai între aceste regiuni. Tot chestiunea bugetară este cea subliniată: „Transilvănenii ar putea trăi mult mai bine decât cei din alte regiuni ale României”, spune Toth, menționând că cea mai mare parte din banii de aici ar rămâne pe loc (așa cum se întâmplă, spre exemplu în Spania).
Pact național pe Sănătate
Medicul de familie Balogh Arpad, candidat în Colegiul deputațial nr. 7, se preocupă de sistemul pe care îl cunoaște și în care lucrează. Multitudinea de miniștri de resort care s-au perindat în această funcție au făcut mai mult rău decât bine Sănătății, spune reprezentantul PPMT, care ar dori să facă din Casa de Asigurări de Sănătate o instituție autonomă și să restructureze rețeaua de Case județene, micșorând numărul lor. De asemenea, potrivit lui Balogh, un mare minus în România este lipsa în continuare a celebrului pachet de bază de servicii medicale. Medicul orădean ar milita și pentru întărirea medicinei de familie, care se luptă acum și cu o exagerată birocratizare. Candidatul PPMT spune că ar fi nevoie și de întocmirea unei statistici cu bolnavii cronici, dar și de o adevărată depolitizare a sistemului. Totodată, Balogh Arpad va lucra, în caz că va ajunge în Parlament, la elaborarea și promovarea unui Pact național pe Sănătate, document care să fie recunoscut de toate partidele și care să fie aplicat de Guvern, indiferent de culoarea sa politică.
Turismul ar fi o șansă. Dar nu fără drumuri!
Deși pornește în luptă într-un colegiu senatorial în care aproape că nu există dubiu cu privire la câștigător, Colegiul 2, profesorul Moldovan Lajos ar putea da idei oricărui parlamentar bihorean care chiar vrea să facă treabă (și) pentru comunitatea care l-a ales. Deplângând aspectul „defavorizat” și lipsite de șansa dezvoltării prin industrie al zonei în care candidează, dascălul de la Liceul „Ady Endre” pune pariu că exploatarea turistică a județului ar putea fi o mișcare de succes. Doar că drumurile sunt vraiște, autostrăzi nu există, iar comunele și satele au cam împietrit în trecut. „În cel mai bun caz au rămas la nivelul anilor 80”, a declarat marți Moldovan, relatând că a avut discuții cu un om de afaceri din occident, care i-a spus că nu va veni la noi până când drumurile nu vor fi puse la punct. O altă chestiune subliniată de candidatul PPMT este viața de la țară: „există sate care nu au văzut medic de ani de zile”, „90% din școlile din sate nu au autorizație sanitară de funcționare, folosesc apă din fântâni și au toaleta în curte”, „nu există plan de canalizare pentru comune și sate”, iar agricultura lasă și ea de dorit. Moldovan Lajos crede că ar fi binevenite niște puncte de colectare a laptelui de la producător sau a fructelor de pădure. Mai mult, potențialul senator PPMT susține că mai sunt probleme cu retrocedarea pământurilor confiscate pe vremuri. Concret, profesorul orădean spune că există foarte multe cazuri în care oamenii nu au acceptat să primească alt pământ decât cel confiscat sau în altă zonă decât cea în care s-a aflat imobilul luat abuziv de stat. Candidatul maghiar mai consideră că nimeni nu se gândește la acei oameni de la țară care nu au lucrat niciodată, respectiv care au fost casnici. Pentru ei ar fi nevoie de înființarea unor azile.
Consultare pentru federalizare
Reprezentanții PPMT Bihor merg pe ideea federalizării. Beneficiile (pentru Transilvania) par evidente. Singura problemă pare să fie metoda prin care să se ajungă la o asemenea schimbare de substanță. Politica pașilor mărunți ar putea funcționa și în acest caz (așa cum și UDMR a practicat-o încă din 1990 și a reușit o serie de lucruri). Juristul Toth Zoltan spune că există acum și o conjunctură internațională favorabilă pentru o eventuală federalizare. Pentru ca ideea să aibă șanse de reușită, PPMT își propune să colaboreze și cu alte formațiuni politice (de preferință de centru-dreapta) care nu resping din fașă această idee. Intenția pe termen scurt și mediu este ca federalizarea și ce înseamnă ea să (re)apară în discursul politic și în dezbateri. Popularii maghiari doresc să se ajungă chiar și la realizarea de sondaje de opinie privind reorganizarea statului, cu accent pe federalizare. Întrebați de bihorstiri.ro, candidații PPMT au răspuns aproape la unison că ar fi interesantă și o federalizare într-un regim condus de un cap încoronat. Că tot se bate monedă din ce în ce mai tare pe Monarhia constituțională.
mart. 15, 2018 0
sept. 17, 2016 0
iun. 06, 2016 0
apr. 25, 2016 0
apr. 12, 2025 0
apr. 12, 2025 0
apr. 11, 2025 0
apr. 11, 2025 0