Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 15, 2012 Florin Coman Actualitate 1 1555 vizualizari
Pentru prima dată de la debutul oficial al campaniei electorale (dar și de la anunțarea intențiilor de candidatură), pretendenții la funcția de primar al Municipiului Oradea s-au regăsit în aceeași încăpere. La iniţiativa Federației Patronilor Bihor, a Consiliului Local al Intreprinderilor Mici și Mijlocii și a Camerei de Comerț și Industrie Bihor, aproape toți candidaţii la fotoliul de primar al Oradiei au fost prezenți marți (15 mai), în sala mare de la Consiliul Județean, pentru a expune soluţiile pe care le-ar aborda pentru a sprijini mediul privat şi dezvoltarea economică a oraşului, în cazul în care ar câştiga alegerile. Dintre cei 9 candidaţi, doar 7 au răspuns la apel: Ilie Bolojan (USL), Cseke Attila (UDMR), Mihai Groza (PDL), Zatyko Gyula (PPMT), Horea Vuşcan (PUER), Gheorghe Frenţ (PPDD) şi Marius Sonea (UNPR).
4 minute pentru a convinge
Fiecare candidat a avut patru minute la dispoziţie pentru a-şi expune soluţiile. Ulterior, fiecare candidat a trebuit să răspundă la o întrebare din partea oamenilor de afaceri, iar în a treia etapă, fiecare politician a avut dreptul să pună o întrebare unuia dintre adversarii săi.
Primul care şi-a expus soluţiile a fost chiar primarul în funcţie Ilie Bolojan. “Oradea trebuie să devină un oraş al dezvoltării şi prosperităţii. Creşterea economică este motorul dezvoltării, iar acest motor este dat de companiile private. Un obiectiv este atragerea de investitori în oraş şi încurajarea lor prin nivelul de impozitare scăzut, eliberarea rapidă a documentelor, amplasamente mai ieftine şi o relaţie transparentă, aşa cum a fost şi până acum”, a spus Bolojan. El a mai subliniat că este importantă şi infrastructura de calitate, de la reţeaua de drumuri la cea de apă şi canal, şi până la funcţionalitatea aeroportului şi a centurii, pentru ca investitorii să aibă toate premisele necesare dezvoltării.
“Un alt aspect este asigurarea forţei de muncă. Primăria va sprijini transformarea liceelor industriale în şcoli profesionale care să aibă strânsă colaborare cu companiile”, a mai spus primarul în funcţie. Bolojan a punctat şi importanţa patrimoniului oraşului care trebuie pus în valoare prin evenimente suplimentare în weekenduri, atragerea de fonduri europene (187 milioane de euro au intrat în Oradea până acum), creşterea calităţii serviciilor medicale şi creşterea calităţii vieţii.
Cseke și vizibilitatea
Candidatul UDMR Cseke Attila a mizat în prezentarea sa pe excelenţă. “Partea economică este legată de alte domenii cum sunt cultura sau sportul. Oradea trebuie să devină un oraş vizibil, să-i găsim un punct în care să exceleze. Azi ne ocupăm de multe, dar excelăm la puţine. Debreţinul se remarcă prin sport, cultură şi educaţie”, a spus Cseke. El a mai subliniat că, aşa cum la Debreţin a găzduit campionatul mondial de gimnastică şi şi-a asigurat vizibilitate în lume, încasând în acelaşi timp bani de la turişti şi Oradea ar putea deveni vizibilă dacă primăria ar asigura infrastructură pentru astfel de evenimente.”Trebuie să găsim domenii în care să excelăm şi să avem o strategie prin care să aducem un plus de valoare”, a încheiat Cseke.
Groza și proiectele europene
Candidatul PDL Mihai Groza a spus că ar miza pe fonduri europene. “Aş crea o structură suplimentară la nivelul primăriei dedicată exclusiv mediului de afaceri. Am putea scrie proiecte europene”, spune Groza. Candidatul mai pariază şi pe un consiliu care să aibă 9 membri reprezentanţi ai mediului de afaceri, deschizând astfel calea dialogului, dar şi pe un complex expoziţional care să fie deschis în parteneriat public-privat.
“De asemenea, ar trebui recâştigat terenul de la CET II şi construit acoclo un nou parc industrial. Parcul ar trebui însă să fie exclusiv gestionat de oameni de afaceri şi ar trebui să existe reguli clare pentru toţi investitorii”, a mai punctat Groza. El a atras atenţia că primăria trebuie să se implice în dezvoltarea aeroportului.
Zatyko și Debrecen
Candidatul PPMT Zatyko Gyula a a atras atenţia că avem nevoie de investiţii şi locuri de muncă fiindcă visteria se umple din taxe şi impozite. “În anul 2011 am avut doar 135 de locuri de muncă create din investiţii noi. Avem salarii mici şi taxe mari, suntem printre cele mai scumpe oraşe din ţară”, a spus acesta. Un alt aspect subliniat de Zatyko Gyula a fost asigurarea unei infrastructuri care să creeze posibilitatea de a ajunge mai repede în Debreţin, inclusiv crearea unui aeroport comun pe acest tronson.
Vușcan și anularea taxelor
Candidatul PUER Horea Vuşcan a mizat pe un discurs scurt şi la obiect. “Sunt multe planuri, dar eşecurile acestora le plătesc atât orădenii cât şi antreprenorii. Eu mizez pe anularea tuturor taxelor şi impozitelor, privatizarea instituţiilor care se află în subordinea administraţiei locale, spargerea monopolului. De la parcări la parcarea finală din Rulikovski s-a văzut ce înseamnă monopolul. Ar trebui să nu se mai facă jocurile unor şefi de la CET sau RER şi să se facă licitaţii corecte, să existe servicii de calitate şi concurenţă pe piaţă”, a spus Vuşcan.
Frenț și dezvoltarea sportului
Candidatul PPDD, Gheorghe Frenţ, a vorbit despre clasa de jos a societăţii, despre oamenii care locuiesc în case sociale şi a mizat pe dezvoltarea sportului şi pe asigurarea de indemnizaţii pentru mari artişti, scriitori şi sportivi din Bihor. De asemenea a subliniat că este important să reabilităm gratuit blocurile din oraş.
Sonea, școlarizarea și blocurile
Candidatul UNPR Marius Sonea mizează pe stimularea şcolarizării, susţinerea firmelor prin reducerea de impozite şi taxe dar şi prin asigurarea amplasamentelor de care acestea au nevoie, cu condiţia să nu îşi dea afară angajaţii pe perioada în care beneficiază de aceste facilităţi. De asemenea a susţinut anveloparea blocurilor, accesarea fondurilor europene şi licitaţiile transparente şi corecte.
Mediul de afaceri întreabă
După expunerile candidaţilor a urmat sesiunea de întrebări din partea oamenilor de afaceri. Majoritatea întrebărilor au fost puse de omul de afaceri Ioan Micula (președinte al Camerei de Comerț și Industrie Bihor) şi au fost adresate primarului în funcție, Ilie Bolojan, dar şi candidaţilor Cseke Attila, Mihai Groza sau Horea Vuşcan. Acesta din urmă a trebuit să explice cum va supravieţui Primăria dacă nu intră bani la bugetul local. Candidatul a explicat că se referea la excluderea numărului mare de taxe. “Mizez pe varianta de stat liberal, taxele trebuie reduse la minimum, pentru că este inutil să avem 100 de impozite, hârtii şi contabili”, a explicat Vuşcan care a mai amintit încă odată despre importanţa anulării monopolului CET şi RER.
Mihai Groza (PDL) i-a răspuns omului de afaceri Dan Octavian (consilier local PNL în funcție), legat de cum am putea redobândi terenul CET II, care este grevat de datorii, în condiţiile în care ar trebui obţinute şi o Hotărâre de Guvern şi una de la Ministerul Finanţelor pentru acest lucru. “Fostul Guvern a colaborat bine cu Oradea şi în trecut, când nu aveam aceleaşi culori politice. Aşa am realizat centura, Centrul Oncologic sau malurile Crişului”, a spus Groza. Candidatul a mai precizat că reabilitarea s-ar putea face de Primărie prin fonduri europene şi apoi terenul ar putea fi pus la dispoziţia oamenilor de afaceri.
Cseke Attila a răspuns la întrebarea pusă de Valentin Ionescu, despre cum s-ar putea promova Oradea şi din ce fonduri.
“Ne trebuie infrastructură pentru evenimente culturale şi sportive. Am vorbit cu primarul din Debreţin şi a spus că s-ar bucura să avem un edificiu şi să facem evenimente în comun. Nu am avea fonduri aduse în oraş din prima zi, dar am avea prestigiu”, crede Cseke Attila. Întrebat de Ioan Micula cum se poate revitaliza centrul oraşului dacă oamenii sunt prea săraci pentru a-şi renova faţadele clădirilor, Cseke a subliniat că nu este proiectul său şi că există doar două soluţii: cofinanţare guvernamentală sau, dacă se vinde un apartament, Primăria să-l cumpere, să-l reabiliteze şi să îl repună apoi pe piaţă.
Și Ilie Bolojan a trebuit să răspundă la aceeaşi întrebare. El a explicat că la nivel local există un proiect care susţine atât pe cei care fac reabilitări cât şi pe cei care nu-şi permit să facă asta.
Candidaţii se atacă
La capitolul în care candidaţii îşi adresează întrebări unii altora, Ilie Bolojan a fost cel mai “atacat” candidat. El a fost luat la întrebări de Cseke Attila, Horea Vuşcan, Marius Sonea şi Mihai Groza. Marius Sonea i-a reproşat lipsa unui centru de excelenţă în sport, Vuşcan l-a acuzat că întreţine monopolul regiilor locale, Groza i-a reproşat că nu a atras parteneri privaţi în proiectul viitorului Aquapark care va fi construit cu cofinanţare europeană, iar Cseke i-a cerut să prezinte modalitatea în care va colabora cu Universitatea pentru a încuraja pregătirea de specialişti.
Obișnuit cu diverse atacuri, Bolojan a explicat că centrele de excelenţă nu se fac de pe o zi pe alta, pentru că ai nevoie de bani, oameni şi infrastructură, subliniind că e adeptul unei evoluţii constante. Acuzaţiilor aduse de Vuşcan, Bolojan a răspuns că sunt sisteme care nu pot funcţiona decât în sistem de monopol şi că este mai important să oferi servicii publice de calitate, decât să externalizezi. În ce priveşte Aquaparkul, Bolojan a spus că după ce construcţia lui va fi gata, de administrare se va ocupa o firmă privată. Legat de universitate, primarul în funcţie a subliniat că a sprijinit instituţia cu terenuri şi clădiri, a intermediat legătura dintre companii şi Universitate, dar pentru un parteneriat este nevoie de două părţi.
La rândul lui Bolojan l-a întrebat pe candidatul PDL Mihai Groza cum are de gând să înjumătăţească preţul gigacaloriei. Mihai Groza a atras atenţia asupra subvenţiilor substanţiale asigurate de Bucureşti, Ploieşti, sau Cluj şi a spus că preţul va fi scăzut prin investiţii în pompe prin care să recircule şi să se reîncălzească apa geotermală.
Un eveniment similar, organizat de Federația Patronilor Bihor, va avea loc și joi, în același loc, dar protagoniștii vor fi candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor.
[nggallery id=927]
[nggallery id=926]
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
iul. 10, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0