Actualizat octombrie 7th, 2024 10:33 PM
iul. 09, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1322 vizualizari
Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor informează asupra rezultatelor derulării
Campaniei naționale de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.
MOTIVAREA CAMPANIEI
Dintre sectoarele economiei naționale în care au fost înregistrate cele mai multe accidente de muncă (1779) în primul semestru al anului 2020, domeniul construcții clădiri ocupă poziția a doua, cu 118 accidentați (6,6% din totalul accidentaților), dar și a doua poziție în ceea ce privește numărul de accidentați mortal – 11 accidentați mortal (23,1% din totalul accidentaților mortal).
Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2020, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii consideră că se impune intensificarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile.
Inspecţia Muncii a desfăşurat, în anul 2020, o campanie naţională privind prevenirea riscurilor de cădere de la înălțime în domeniul construcțiilor.
Urmare a analizării rezultatelor campaniei realizate în anul 2020 s-a decis continuarea campaniei naționale privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate la nivel naţional în domeniul construcţiilor în anul 2021.
OBIECTIVELE CAMPANIEI
Pentru anul 2021, campania urmărește în special modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătatea lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile.
Se urmărește modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:
-organizarea activităţilor de securitate şi sănătate în muncă pe șantierele temporare sau mobile;
-instruirea lucrătorilor;
-lucrul la înălţime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă;
-utilizarea instalațiilor de ridicat și protecţia împotriva electrocutării pe șantierele temporare sau mobile;
-cerinţelor minime de securitate şi sănătate la lucrările de săpături.
În domeniul relațiilor de muncă, în perioada 09.06.2020 –16.06.2020, campania naţională s-a axat pe identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care iși desfășoară activitatea în domeniul construcțiilor-cod caen 41Construcții de clădiri,
42 Lucrări de geniu civil, 43 Lucrări speciale de construcții.
S-a urmărit modul în care angajatorii respectă prevederile legale cu privire la:
-angajarea personalului, inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în Revisal în termenul legal;
-timpul de muncă și timpul de odihnă;
-repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic și sărbătorile legale);
-garantarea în plată a salariului minim în construcții, potrivit O.U.G.nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul instituțiilor publice și a unor măsuri fiscal- bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene respectiv pentru celelalte domenii de activitate, potrivit H.G. nr.935/2019 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată;
-modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde e cazul.
INDICATORI STATISTICI PRIVIND REZULTATELE CAMPANIEI
In perioada 09.06.2020 –16.06.2020, în cadrul campaniei inspectorii de muncă din cadrul serviciului sănătate şi securitate în muncă al I.T.M. Bihor au efectuat controale la 39 angajatori.
Cu ocazia controalelor efectuate s-au constatat numeroase abateri de la respectarea aplicării legislaţiei în vigoare au fost sanctionați 38 angajatori. Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 1 amendă în cuantum de 3.500 lei și 98 avertismente.
Au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
Dintre deficiențele constatate amintim : tablouri electrice cu risc de electrocutare prin atingere directă, neîngrădirea și nesemnalizarea golurilor periculoase, lipsa supravegherii stării de sănătate prin control medical periodic, schele neconforme, neutilizare echipament individual de protecție.
În domeniul relaţiilor de muncă, în perioada 09.06.2020 –16.06.2020, au fost efectuate 50 controale. Au fost sanctionați 8 angajatori la care s–au depistat 16 persoane care desfășurau activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă. S-au aplicat 8 amenzi în cuantum de 260.000 lei și un avertisment.
Au fost dispuse 49 măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.
Deficienţele constatate se referă la:-primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă potrivit art.16 alin 1 din Legea nr.53/2003 republicată;
-primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale cu timp partial;
-primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul de muncă suspendat;
– nerespectarea prevederilor art. 119 din Legea nr. 53/2003 republicată privind
obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și de sfârșit a programului de lucru;
– nerespectarea prevederilor art. 16 alin.4 din Legea nr. 53/2003 rep.privind obligatia de a ține la locul de muncă copia contractelor individuale de muncă
-netransmiterea în Revisal a datelor aferente suspendării contractului individual de muncă pentru concediu fără salar;
-transmiterea cu întîrziere in Revisal a elementelor privind încetarea contractului individual de muncă;
Nr. 15765/C.C.R.P./09.07.2021
– transmiterea cu întîrziere în Revisal a elementelor contractului individual de muncă pentru care se face dovada executării;
– transmitere date eronate în Revisal;
– nerespectarea prevederilor art. 71 din OUG nr.114/2018 privind garantarea în plată a salariului minim in construcții.
Indicatorii prezentați sunt expresia activității Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor în demersul ei de a veghea la respectarea drepturile și obligațiilor prevăzute de legislația in vigoare in domeniul relațiilor de muncă.
sept. 11, 2024 0
iul. 30, 2024 0
iul. 29, 2024 0
iul. 27, 2024 0
oct. 07, 2024 0
oct. 07, 2024 0
oct. 07, 2024 0
oct. 07, 2024 0