Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
dec. 15, 2020 Daniel Ardelean Actualitate 0 2072 vizualizari
Şedinţa de azi a CJ Bihor a început cu o mică demonstrație pașnică a unui grup de angajaţi ai DGASPC Bihor, în Parcul Traian cu speranţa că îi vor sensibiliza pe aleşii bihorenilor să nu se atingă de organigramele acestei instituţii. Adunați în Parcul Traian, o mână de angajați au acuzat-o pe directoarea Camelia Gaciu, cea care s-a ocupat de reducerea de personal, că s-a ghidat după simpatii și antipatii personale. Liderul de sindicat Adrian Marcu a primit cuvântul în plen și i-a cerut președintelui Ilie Bolojan să o dea afară pe Gaciu: „Trebuie demisă directoarea, mâine sau azi ar treui să îi semnați desfacerea contractului. Nu e perosoana competentă să reorganizeze asistența socială, nu știe despre ce e vorba în asistența socială”, a spus acesta.
Primele propuneri de reorganizare asupra cărora consilierii judeţeni s-au pronunţat au fost cele vizând revistele de cultură Familia şi Varad, care au fuzionat prin absorbţie cu Biblioteca Judeţeană, pierzându-şi personalitatea juridică. Din start, liderul grupului UDMR, Borsi Imre Lorand, a anunţat că reprezentanţii acestui partid „nu vor vota nicio reorganizare care conduce la concedierea oamenilor” Sarcina de a pleda împotriva reorganizării revistei Familia i-a revenit liderului grupului PSD, Felix Cozma, care l-a acuzat pe Bolojan că „faceţi ce n-a făcut nici Imperiul Austro-Ungar”, susţinând că „principiul economisirii nu ţine, pentru că Familia este o emblemă a judeţului Bihor, o emblemă a României”.
Astfel revistele Familia și Varad au pierdut personalitatea juridică, devenind servicii ale Bibliotecii Județene iar Centrul pentru Conservarea și Promovarea Patrimoniului a fost desființat.
La DGASPC, cea mai mare structură din subordinea CJ Bihor, organigrama prevedea 1.260 posturi, din care sunt ocupate 1.128. După reorganizare, vor mai rămâne 1.001 posturi. Vor fi reduse 127 de posturi împărţite astfel: 65 dintre angajaţii de la sediul de pe Feldioarei, 62 dintre angajaţii centrelor pentru copii şi adulţi. Bolojan a mai menţionat că cele 23 de centre de copii şi adulţi existente în prezent vor fi comasate în cinci centre mari, care vor avea şapte coordonatori.
Deși și-a anunțat intenția unor concedieri masive încă din campania electorală, Ilie Bolojan a preferat să lege acest val de disponibilizări de situația tragică în care a aflat sectorul social din cadrul CJ: bugetul pe care l-a găsit nu acoperea salariile angajaților DGASPC pe ultimele două luni din an, deficitul estimat e la 3 milioane de euro. Banii au ajuns în Bihor de la Guvern, printr-o alocare de 4 milioane de euro.
Explicând cum s-a ajuns la noile scheme de personal, din care pică aproximativ 14% din angajați, Bolojan a spus că a invitat managerii, în urmă cu o lună, să analizeze instituțiile pe care le conduc și să propună eficientizări. De altfel, e de notorietate că președintele CJ a cerut, de fapt, tăieri de aproximativ 30% de la fiecare dintre manageri.
La Muzeul Țării Crișurilor, din 128 de posturi ocupate, se va ajunge, după votul de marți, la 101. Conducerea a optat pentru reducerea uniformă de pe toată structura, câte unul sau două postruri de la fiecare compartiment. În ceea ce privește casele memoriale, pe care Bolojan le-a ironizat că au „un aflx foarte mare de oameni”, de „nu se putea circula în aceste zone”, a decis că va păstra pentru fiecare câte doi muzeografi dar va reduce postrurile de îngrijitori.
Fespre activitatea celor două teatre – Regina Maria și Szigligeti, Bolojan a preferat să o judece în raport cu proporția etnică a populației – 80 – 20%. „În aceste condiții era anormal ca numărul de angajați de la Szigligetti să fie la fel de mare sau mai mare ca la Regina Maria. De accea, coroborând cu ce se întâmplă, reducerea de la Szigligeti ar trebui să fie mai mare pentru că piața lor e de 2, 3 ori mai mică decât a Teatrului Regina Maria. Astfel, la Regina Maria din 143 de posturi ocupate, ramân 121, din care 12 cu jumătate de normă. La Szigligeti, din 145 de posturi, rămân 109, cin care șase cu jumătate de normă.
Reacția cea mai vehementă a venit din partea liderul sindicatului Pro As, Adrian Marcu, „Nu se poate să vii să-ţi baţi joc, să dai 260 de oameni afară că vrei tu, că eşti tu preşedintele CJ venit acum nou, pe cal alb, eşti Făt Frumos din poveste. (…) Bolojan e un mic dictator şi un mic tiran. Probabil va fi un nou baron local”, a mai spus Marcu, acuzând şi că sindicatul n-a fost consultat în realizarea noii organigrame, ba chiar că şeful CJ Bihor nu i-a răspuns apelurilor şi mesajelor pe telefon, la fel cum nu l-a primit nici la o discuţie faţă în faţă.
În şedinţa CJ Bihor, noile organigrame au fost votate de consilierii PNL, social-democraţii şi consilierii UDMR votând împotrivă.
nov. 16, 2024 0
iun. 19, 2024 0
mai 16, 2024 0
mart. 27, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0