Actualizat decembrie 3rd, 2024 1:31 PM
dec. 16, 2015 Andrei Şandor Editorial 2 6333 vizualizari
Nu am crezut niciodată în așa zișii oameni providențiali, acei „mântuitori” care vin și ne arată calea. Cu atât mai puțin am avut încredere în acei „providențiali” în jurul cărora a fost dezvoltată o adevărată rețea de propagandă mai mult sau mai puțin oficială, mai mult sau mai puțin venită din simțirile adevărate ale propagandiștilor.
Un sentiment de Mare Adunare Națională (MAN) de după decembrie 1989 l-am avut în iarna 2011 / 2012. Mai țineți minte isteria provocată de o intervenție la TV a președintelui de atunci, Traian Băsescu, care l-a criticat pe dr. Raed Arafat? Și a pornit tăvălugul protestelor care a adus USL la Putere. Nimeni să nu se atingă de cel mai tehnocrat dintre toți, „tatăl SMURD”! În fond, ce a zis Băse? Că dacă un secretar de stat nu e de acord cu ministrul de resort și dacă nu suportă situația, cu siguranță nu ministrul va părăsi funcția. Ce nu e corect aici?
Incredibil, dar încep să am același sentiment de MAN și în ceea ce privește Oradea. Polarizarea pe care referendumurile din acest an au provocat-o … Rectific: polarizarea pe care propagandiștii referendumurilor din acest an, respectiv cei ai tuturor ideilor / proiectelor administrației Bolojan au făcut-o este ceva fantastic. Și nu în sensul bun al cuvântului.
Dacă ați observat, populația municipiului nostru a fost împărțită în două grupuri mari și late: cei buni (care nu critică nimic, ci se bucură mereu și laudă chiar dacă au de suferit) și cei răi (alias „dușmanii dezvoltării”), adică cei care au îndrăzneala de a mai pune câte o întrebare, de a se îndoi de corectitudinea sau de justețea anumitor demersuri și, da, de a-l critica pe Ilie Bolojan. Un om care, culmea, e un bun încasator de critici, chiar dacă în majoritatea cazurilor face pe ofuscatul și pe nedumeritul, neînțelegând cum de mai există orădeni care nu-și dau seama de binecuvântarea care staționează la Primărie începând cu vara anului 2008.
Dar Bolojan nu mi se pare omul care să solicite ode. Să ceară în mod expres omagii sub diverse forme. Și, din discuțiile particulare pe care le-am avut cu el, mi-a făcut impresia unui tip care e convins că, indiferent cât îl laudă unii, nu face decât să-și îndeplinească sarcinile de edil-șef. Adică să își dea interesul pentru ca Oradiei să îi meargă cât se poate de bine. Iar dacă a nimerit la Primărie în plină perioadă de accesare a fondurilor europene, cu atât mai bine! Am mai scris asta și îmi mențin opinia: Bolojan e un primar harnic. Și am tot respectul pentru dăruirea pe care o manifestă. Dar de aici până la beatificare…
Mă tem că cei care îl caută neîncetat de scame îi fac mai mult rău decât bine. Asistăm, mai ales în mediul virtual în care mesajele pot fi propagate cel mai rapid și cu reacții aproape imediate, la o tentativă (poate neintenționată) de a băga pumnul în gura oricui are alte păreri decât așa numiții postaci ai casei. Pluralismul ideilor, gândurilor aproape că nici nu mai este permis în mediile controlate de fanii înrăiți ai primarului-„minune”. Decideți voi dacă e bine așa.
Am ajuns să trăim în orașul în care, dacă spui ceva de rău de Ilie Bolojan, dacă îi critici anumite proiecte sau zici pur și simplu că ție nu-ți place / convine ce se face în Oradea să fii văzut precum evreii de către naziști. După modelul din vară, când erai scuipat în față (plastic vorbind) dacă te manifestai împotriva unirii cu Sânmartinul, orașul aproape că e divizat. În „ghetou” sunt băgați cetățenii care mai și critică, cei care văd altfel lucrurile, cei care au tupeul să nu slăvească non stop realizările edilului cu 70% în sondaje.
Via Facebook, capătă amploare ideea ca Ilie Bolojan să fie desemnat cetățean de onoare al Municipiului Oradea. Fără să mă gândesc la părerea pe care edilul ar avea-o despre o asemenea pupătură în dos, cred că n-ar mai fi deosebit de surprinzător ca inițiativa să fie dusă la bun sfârșit. În orașul în care există un puternic trend de gândire de tipul „Și ce dacă nu este apă caldă și încălzire? Măcar se lucrează!”, nimic nu mai e de mirare.
Iar cu un Consiliu Local în halul ăsta de obedient și de subordonat, orice e posibil!
foto – theatlantic.com
dec. 03, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 02, 2024 0
dec. 01, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0
nov. 28, 2024 Comentariile sunt închise pentru Bekesi Csaba: Printr-un vot rațional putem bloca ascensiunea extremiștilor, în același timp, putem să oprim și refacerea Alianței Austerității!
e evidenta ideologia autorului: un socialism-democrat si un articol politically correct. dar eu intreb, e mai bine sa nu fie conflict, sa nu fie polarizare, sa nu fie dezbatere, si sa fie un lenes de primar care sa nu genereze dezvoltare? (presupunand ca ar fi reusit alipirea si genera dezvotlarea promisa) era mai bine sa nu se certe lumea, ca nu cumva sa se supere careva saracul (o fi profund marcat cand i se dovedeste ca a avut o idee proasta si ramane vesnic complexat?!?) si sa nu se fi facut alipirea? sau alte investitii din oras (parcari in detrimentul garajelor daramate, de ex).
cat despre afirmatia „Iar dacă a nimerit la Primărie în plină perioadă de accesare a fondurilor europene, cu atât mai bine” – autorul face sa para ceva banal, parca totul datorandu-se doar contextului extern favorabil. insa in perioada 2003-2007 a fost boom-ul economic in europa de est, au venit investitori straini (binenteles, au ocolit oradea pt ca li s-a cerut cotizatie si directionata catre primarul P.F. din slobozia) si au crescut incasarile din taxe in toate administratiile. in 2008-2013 am avut ciclul de criza economica… apoi sa nu uitam ca fonduri europene pre-aderare am avut disponibile inca de prin cca. 2000 (phare si sapard). si sa nu uitam sa mentionam ca suntem orasul cu cea mai mare reusita a finalizarii proiectelor de fonduri europene (95%) si totodata si orasul cu cea mai mare atractie de fonduri (mai mult chiar si decat centrul de regiune [Cluj-Napoca] care mai avea inca 50 m eur rezervati ca pol regional; ba chiar ca inca le-am mai „furat” si din banii lor si a altor orase din regiune care nu au scris proiecte si banii s-au redirectionat catre cine ii harnic si munceste. astfel am reusit sa avem cele mai multe fonduri europene atrase din toata tara asta, dupa iasi; mai mult decat cluj, brasov, constanta, timisoara, etc. se pare ca pentru un ziar independent si obiectiv nu e nimic datorat echipei din administratia locala, doar ca-s un pic harnici si au avut noroc, context extern favorabil… au creat peste 3000 locuri noi de munca, atras zeci de investitori straini, parcuri industriale, au adunat peste 7 m eur in plus in fiecare an crestere de venituri la bugetul local din impozitele platite de aceste companii… dar nu conteaza… acuma ne-a dat UE bani la toti, pe ochi frumosi… oamenii nu merita apreciati… lucreaza si cei din directiile de finantari externe pe 1-2000 lei salariu cate 16 ore pe zi si trebuie sa faca asta ca din banii nostri.. dar si 18 ore, dar si 20 de ore pe zi… desi programul le e de doar 8h/zi, nu ei nu merita apreciati si felicitati. ei sunt sclavii nostri. frumos!