Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
apr. 06, 2013 Andrei Şandor Actualitate 1 2182 vizualizari
Hidrologii de la Administrația Bazinală de Apă „Crișuri” avertizează orădenii să nu se aventureze în această perioadă pe promenadele amenajate în ultimii 2 ani pe malurile Crișului Repede din cauza nivelului crescut al apei. După cum ne transmite instituția condusă de Dumitru Voloșeniuc, sâmbătă (6 aprilie), debitul pe râul ce traversează Oradea a crescut mult, până aproape de 200 mc/s. Motivul este că a fost nevoie de operațiuni de golire la acumularea Tileagd. Prin urmare, promanada de pe malul apei este încă și acum impracticabilă pe tronsonul Pod Ferdinand-Pod Centrul de calcul şi afectată pe tronsonul Pod Central de Calcul- Pod Decebal. Directorul Voloșeniuc spune că, în ciuda situației, digul de protecție nu este afectat. ABA sfătuiește populația ca până când apele nu se retrag, oamenii să evite plimbările pe malul Crişului Repede. În paralel cu situația de la Oradea, sâmbătă, în urma revărsărilor de pe Valea Topa, drumul comunal 196, care leagă localitatea Topa de Sus de Corbeşti, a devenit pe anumite porţiuni impracticabil. De menționat mai este că tot azi, pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” au fost nevoiți să inițieze construirea unui dig din saci de nisip pe str. Battyany Lajos din Municipiul Salonta și să ajute la evacuarea de apă în Sălard.
Hidrologii reamintesc că avertizarea cu cod galben a expirat ieri (5 aprilie), dar râurile Crişul Negru, Crişul Alb şi Barcău rămân în atenţia hidrologilor. Totodată, prognozele hidrologice indică faptul că, în următoarele 24 de ore, pe râul Crişul Negru se vor mai înregistra cote depăşite în localităţile Tinca, Talpoş şi Zerind. În ceea ce privește Barcăul, acesta rămâne sub supraveghere în localităţile Marca, Balc şi Marghita.
apr. 04, 2024 0
nov. 30, 2023 0
sept. 16, 2023 0
aug. 23, 2023 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
Eu cred ca este o manevra aceasta ”golire” a barajului de la Tileag, mai exista un baraj inainte de cel de la Tileag care putea acumula aceasta apa sau cel de la Fughiu. Eu cred ca este ceva manevra in ceea ce priveste eventual ”spalarea” anumitor urme arheologice din santierul cu parcarea subterana de la statuia lui Eminescu… Cred ca ar trebui putin gandit