Actualizat octombrie 6th, 2024 12:47 AM
iun. 29, 2017 Andrei Şandor Actualitate, Politică 0 3349 vizualizari
Ședință semi-tensionată a Consiliului Județean (CJ) Bihor, joi (29 iunie). Grupul „rebel” al liberalilor și-a arătat mușchii la câteva proiecte care necesitau 2/3 din voturi pentru a fi adoptate, dar au și contribuit la adoptarea anumitor proiecte pentru care Puterea PSD / UDMR / ALDE nu avea destule voturi. O discuție aprinsă a iscat din nou cuplul de proiecte privind înușirea inventarului actualizat al bunurilor care aparțin domeniului privat / public al județului Bihor. În preambulul celor două puncte, președintele Pasztor Sandor a citat dintr-o constatare făcută de Camera de Conturi Bihor, care a reproșat de mai multă vreme că lucrurile nu sunt conforme cu realitatea și că e nevoie de adoptarea acestor proiecte. Mai mult decât atât, încercând să-i înduplece pe cei de la PNL, șeful de la județ a arătat că aceeași instituție impune inclusiv vot nominal pe proiectele cu pricina în ideea de a se vedea, la un eventual moment al unei pedepse pecuniare, cine anume nu a vrut să voteze. Opoziția a rămas pe picioare și a respins cele două proiecte, nu înainte de a intra într-o discuție de aproximativ 30 de minute pe o temă adiacentă.
Executivul CJ și cei prezenți la ședința de azi au aflat că liberalii au depus – fix azi! – un proiect prin care se propune modificarea inventarului bunurilor aparținând județului Bihor. Și au cerut ca șefii CJ să analizeze proiectul, să îl bage în seamă și să revină în plen, luna viitoare, cu modificările de rigoare. Doar în aceste condiții PNL e dispus să își dea voturile pentru adoptarea celor două proiecte cu inventarul, solicitate vehement și de Camera de Conturi. A fost nevoie de câteva minute de ambiguitate privind subiectul înainte ca Dacian Foncea, membru al grupului liberal, să clarifice despre ce este vorba și, de fapt, care e nemulțumirea partidului său. Mărul discordiei pare să fie un teren în valoare de aproximativ 500.000 de lei, care a aparținut de Spitalul Județean. Suprafața de teren se află pe str. Gheorghe Doja și, aparent, a rămas în gestiunea CJ și după ce unitatea medicală a trecut la Primăria Oradea. Pe vremea președintelui liberal al CJ, Radu Țîrle. De fapt, PNL cere ca situația terenului să fie clarificată în așa fel încât perimetrul de pe str. Doja să intre în zestrea Municipalității conduse de Ilie Bolojan, primar și președinte al filialei județene a PNL. Lucru pe care vicepreședintele Ioan Mang l-a și tradus astfel pentru presă: „PNL vrea diminuarea patrimoniului CJ în beneficiul Primăriei Oradea”.
Foncea vorbea despre o problemă „veche de 10 ani”, lucru care l-a amuzat pe președintele Pasztor, cel care s-a arătat indignat, cu zâmbetul pe buze, cum liberalii își aduc aminte, dintr-o dată, de această problemă care datează de ani buni. Și taman în perioada în care, după cum se știe, PNL Bihor vrea să dovedească ori de câte ori este posbil că poate faulta majoritatea de 18 a Puterii. Liderul CJ a surprins: tema acelui teren de pe str. Gheorghe Doja a fost discutată deja cu primarul-președinte Bolojan de la PNL. După cum a relatat Pasztor Sandor, edilul liberal nu își dorește neapărat ca orașul să devină deținătorul acelei suprafețe de teren, ci doar ca zona să fie vizbilizată. De asemenea, președintele spune că terenul ar putea fi utilizat și de CJ Bihor. Dar cu viabilizarea este de acord și conducerea județului. Însă, înainte de toate, trebuie rezolvată problema inventarului actualizat al bunurilor din domeniul public și din cel privat. Deși liberalilor li s-a promis că pentru ședința următoare va fi pregătit un material cu modificările cerute de aceștia, în condițiile legii, cei 13 aleși din Opoziție au ales să trântească din nou cele două proiecte cu inventarele de rigoare. De mai multe luni durează această tevatură.
PNL Bihor își mai trece în palmaresul de azi următoarele voturi negative: revocarea unei hotărâri din 2016 (prin care Muzeului Țării Crișurilor îi este revocat dreptul de administrare asupra Muzeului satului din Băile 1 Mai) și scoaterea la licitație în vederea închirierii a unui spațiu situat într-un bloc din Oradea (str. Corneliu Coposu). În schimb, de data asta, PNL a contribuit la adoptarea altor proiecte care cer majoritate calificată: constituirea dreptului de administrare în favoarea Muzeului Țării Crișurilor asupra construcțiilor Casa Pompelor și Rezervor de apă de pe str. Armatei Române, constituirea dreptului de folosință gratuită în favoarea ISU „Crișana” asupra unor bunuri achiziționate cu bani de la CJ Bihor sau constituirea dreptului de folosință gratuită în favoarea DGASPC Bihor asupra unui spațiu de pe str. Corneliu Coposu din Oradea pentru funcționarea Centrului de Zi „Wilhelmina” (pentru adulții cu dizabilități). De asemenea, cu unanimitatre de voturi (n.b.: cu fost prezenți 31 de consilieri județeni) au fost adoptate proiectele privind cele peste 20 de licențe de traseu pentru efectuarea de transport public de persoane, precum și organigramele / statele de funcții de la două instituții de cultură (Teatrul Szigligeti Szinhaz și Biblioteca Județeană „Ghe. Șincai”), de la Unitatea de Asistență Medico-Socială de Psihiatrie Nucet, de la Direcția de Evidență a Persoanelor a Județului Bihor și de la Aeroportul Oradea (unde s-a redus numărul posturilor de director tehnic).
În ședința de plen de joi, consilierii județeni au mai constatat retragerea Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ex-Eurobusiness SRL) din Parcuri Industriale Bihor SRL și au aprobat prelungirea contractului de închiriere încheiat de DGASPC și familia Tisza Gheorghe / Tisza Coloman Ștefan pentru Centrul de la Cighid (link). În același timp, au fost actualizați indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de amenajare interioară / specială pentru noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor (link). Președintele Pasztor Sandor a explicat pe scurt că este un proiect la care s-a tot umblat și se umblă din nou deoarece lucrurile trebuie să se muleze pe cerințele Programului Operațional Regional, finanțatorul cu care județul se află în faza de precontractare. Totodată, printre punctele de pe ordinea de zi de azi s-a aflat stabilirea dreptului de administrare a clădirii de pe str. Tudor Vladimirescu din Oradea în care a funcționat Școala „Ioan Bococi” pentru Municipalitate (link). Acolo, potrivit intențiilor Primăriei, va fi mutată o parte a Școlii Gimnaziale „Szacsvay Imre”. Este un nou exemplu de bună colaborare – atunci când se vrea – între Primăria liberală și Consiliul Județean PSD / UDMR / ALDE. De menționat că, de data asta, aleșii bihorenilor și-au meritat indemnizația de ședință. Întrunirea a început la ora 11 și a durat peste 2 ore.
oct. 02, 2024 0
sept. 28, 2024 0
sept. 26, 2024 0
sept. 26, 2024 0
oct. 06, 2024 0
oct. 05, 2024 0
oct. 04, 2024 0
oct. 04, 2024 0