Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
nov. 15, 2012 Andrei Şandor Actualitate 0 2096 vizualizari
Invocând modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale, precum și Regulamentul de furnizare a energiei electrice din 2004, Electrica SA își cheamă clienții la semnarea unui act adițional la contractul de furnizare și la plata unei sume suplimentare de bani. Aceasta se vrea o garanție financiară „în vederea evitării riscului de neplată”. Mai multe persoane au sesizat redacția bihorstiri.ro despre hârtia pe care au primit-o în aceste zile de la Electrica, prin care sunt convocați la sediul furnizorului de curent pentru plata unor sume care variază între 100 lei și 200 lei. Potrivit tipăriturii trimise pe adresele de facturare a energiei electrice, banii ceruți drept garanție sunt în conformitate cu Legea 123/2012 care, la Articolul 21 stipulează: „Clienții au obligația plății contravalorii…precum și constituirea de garanții financiare în vederea evitării riscurilor de neplată pe piața de energie electrică”. De asemenea, somația semnată de Marcel Ciotachiev, șeful Oficiului Comercial Oradea din cadrul Electrica SA, mai menționează că, potrivit Regulamentului de furnizare a energiei electrice (document datând din 2004), „la încheierea contractelor de furnizare cu persoane fizice/juridice care au calitatea de chiriași/concesionari, este obligatorie garantarea obligațiilor acestora rezultate din contractul de furnizare de către chiriașul/concesionarul sau proprietarul imobilelor/mijloacelor fixe respective”. Tot conform actelor normative de mai sus, Electrica a procedat la calcularea garanției de plată, în fiecare caz în parte, suma reieșind din consumul mediu al anului precedent și a tarifelor valabile în acel an.
Miercuri seară, bihorstiri.ro a solicitat prin E-mail lămuriri cu privire la acest demers al Electrica, adresându-se Oficiului Comercial Oradea. Am dorit să aflăm următoarele: pe ce criterii au fost aleși clienții cărora le-au fost trimise somațiile și de ce până acum nu s-a apelat la această constituire de garanție, atâta timp Regulamentul invocat există din anul 2004. De asemenea, i-am întrebat pe cei de la Electrica despre numărul somațiilor trimise în Oradea și care sunt măsurile punitive pentru cei care nu se prezintă la sediul furnizorului în termenul dat sau pentru cei care pur și simplu nu au de unde scoate sumele solicitate în termenul prevăzut? La ora publicării acestui articol Electrica Oradea încă nu ne-a onorat cu un răspuns la scrisoarea electronică trimisă aseară.
Sunt câteva aspecte de scos în evidență. În primul rând, acest fond de rulment solicitat pare cel puțin bizar în condițiile în care, în caz de neplată, clientul este debranșat în final, iar pentru a redeveni consumator el trebuie să achite restanțele + taxa de rebranșare. Deci Electrica nu pierde bani. Și nici clienți, căci este unicul furnizor în domeniu. Iar fără curent, în secolul 21, nu prea se mai poate trăi. Deci ești legat de Electrica. În al doilea rând, nu putem să nu observăm bătaia de joc la care diriguitorii țării supun populația și așa sărăcită: în prag de Sărbători și de primele facturi termice, românii sunt obligați din senin să plătească fond de rulment la Electrica. Legea 123 a fost votată în Parlament, a primit girul președintelui Traian Băsescu și a apărut în Monitorul Oficial din 16 iulie 2012. Chiar și în plină campanie de Referendum fiind, noul Guvern (care este și social, nu doar liberal!) putea să observe că românilor li se bagă din nou pe gât un fel de bir aproape inutil. Dar nu a observat și nimeni nu a făcut nimic pentru a informa populația că oamenilor li se mai pregătește ceva neplăcut.
Așteptăm cu interes reacția Electrica SA cu privire la solicitarea de informații transmisă de redacția bihorstiri.ro și, de ce nu, o corectare a actelor normative pe care se bazează plata garanției descrise mai sus. Un simplu calcul arată că, la o medie de 100 lei/consumator, la un număr de, să zicem, 500.000 de clienți, furnizorul de energie electrică își face un stoc de 50.000.000 lei. Echivalentul a aproximativ 12 milioane euro. Nerambursabili și fără dobândă.
feb. 15, 2017 0
ian. 02, 2017 0
sept. 29, 2016 0
feb. 22, 2016 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0
apr. 04, 2025 0