Actualizat noiembrie 21st, 2024 10:53 AM
feb. 02, 2017 Andrei Şandor Editorial 2 3260 vizualizari
Scriu aceste rânduri în a doua seară consecutivă de mitinguri cu participare masivă. De 48 de ore, România e teren minat. Modificarea hoțească a codurilor Penal și de Procedură Penală și mai ales cuantificarea abuzului în serviciu penal la sub 200.000 de lei a enervat cetățenii. Pe pesediști, pe liberali, pe români și pe maghiari, pe profesori și pe măturători de stradă, pe tineri și bătrâni. Ba chiar și pe bebeluși, judecând după vârsta extrem de fragedă a unora purtați în brațe, în marsupii și în gât de părinții lor adunați la protest și în Oradea.
Oradea. Mda. Guvernanții ar trebui să caute prin arhivele site-urilor de știri și să vadă ce critică e(ra) presa la adresa nepăsării oamenilor din Micul Paris de Peța, atunci când unii organizau diverse manifestații. Atenție: nu includ aici mitingurile dedicate spălaților pe creier de către lideri bisericești, indiferent de confesiune. Deci, de regulă, în Oradea, la proteste, bătea vântul. Uneori erau mai mulți jurnaliști decât manifestanți, ceea ce era jenant și pentru noi, și pentru organizatori. Altfel spus, dacă la Oradea au ieșit 2, 3 sau 4 mii de oameni înseamnă că treaba-i groasă!
Se pare că un subiect mai puțin palpabil a fost cel care i-a scos pe concetățenii mei în stradă în seara de 1 februarie. Au fost (și mai sunt) mulți în stradă împotriva dezincriminării (parțiale a) abuzului în serviciu. Căci, după părerea mea, asta e principala bubă. Și, desigur, metoda de adoptare: seara târziu, suplimentând ordinea de zi a ședinței de Guvern. Dacă țin bine minte, chiar și Băsescu a procedat altfel, cu toate camerele ațintite asupra sa, atunci când Guvernul lui a majorat de pe o zi pe alta la 24%TVA și a tăiat salariile în 2010. Ce scandal ar fi fost dacă Guvernul Boc sau Ungureanu ar fi procedat precum cel instalat acum la Palatul Victoria!
Ce-o fi fost în capul PSD, partid care a reușit o performanță electorală exemplară în urmă cu nici 2 luni? Cu majoritate parlamentară stabilă și destul de mare, cu toate pârghiile, cu timp destul în tolbă. De ce graba asta? De ce atâta lipsă de transparență? Chiar s-a crezut că nu se va profita (inlcusiv politic) de acest gest pentru ca Opoziția să încerce să puncteze fie și după alegerile pierdute rușinos? E inexplicabil. La fel de inexplicabil ca atitudinea sfidătoare și demnă de un jupân peste hoardă a lui Florin Iordache. Domnul „altă întrebare!” (care tocmai a anunțat că nu demisionează) a dovedit că nu are ce căuta într-un post atât de greu precum cel de ministru al Justiției. Dacă eram prezent la acea conferință de presă, cu orice risc, îi dădeam în cap cu reportofonul! Și tot ei se miră că zeci de mii de oameni ies în stradă împotriva lor.
Sigur că unii sunt de la partide rivale. Sigur că mai sunt printre ei și personaje care, de fapt, habar nu au ce se întâmplă, dar le place ideea de a manifesta în aer liber, de a fi în fața aparatelor foto și a video-camerelor. Dar majoritatea chiar au o problemă cu decizia Guvernului și cu modul în care aceasta a fost luată. Unde mai pui și că, potrivit noilor reglementări adoptate, niciun emitent de act normativ (de la consilier local la ministru) nu mai poate fi incriminat, indiferent de pagubele pe care le produce. Liber, așadar, la hotărâri de consiliu local/județean, la hotărâri de Guvern și la legi cu dedicație! Nu că până acum nu ar fi fost, dar să și înlesnești așa ceva printr-o lege, asta cred că numai în România se întâmplă.
Avem o porcărie, ce facem cu ea? Oameni în stradă, Opoziția (palidă) latră aiurea în dreaprta și stânga, iar Puterea vrea să rămână pe poziții. Afirmând că Ordonanța e constituțională, Iordache trece la o altă întrebare și își transferă unele atribuții către un secretar de stat. Dragnea zice că nu e favorizat de noile texte de lege. Grindeanu nu prea zice nimic. Probabil își dă seama că rolul de marionetă e mai dificil decât cel de președinte de consiliu județean. Ambasadele occidentale sunt în alertă și dau un sfat prietenesc Guvernului: Nu vă luați de lupta anti-corupție! La fel și Comisia Europeană. Probabil că numai NATO nu a reacționat încă la cele întâmplate în seara de 31 ianuarie.
Cu toate astea, Puterea PSD/ALDE adoptă stilul „Nu plecăm!”. Și nici nu li se cere asta. Doar să renunțe la niște schimbări discutabile luate în mod discutabil. Aș fi curios ce s-ar întâmpla în caz de anticipate. Știu, mai e cale lungă până acolo. Dar de dragul „jocului”. De data asta ar reuși actuala Opoziție să îi scoată la vot pe cei care, cică, sunt de dreapta? Că în 11 decembrie nu le-a mers. Nasol e pentru PNL (care, atenție, are și el beneficiari ai noii variante de lege!) că situația incendiară de acum prinde liberalii în plin scandal intern. Nici acolo nu-s limpezi apele. Iar dacă nu se întâmplă vreo ruptură serioasă, tot pe pesediști îi văd să își mobilizeze mai cu spor votanții.
Trist pentru ceilalți este – fie că vor să recunoască ori ba – că minimum jumătate dintre protestatarii care ies zi de zi nu au fost la vot (deși cu toții se jură că au abțibild pe buletin!). Și poate că n-ar face-o nici duminica viitoare, în caz de anticipate. Nici măcar de dragul statului de drept care e din nou pe buzele tuturor. Întrebarea legitimă ar fi: Unde ați fost cu toții în 11 decembrie 2017?!
nov. 14, 2024 0
nov. 10, 2024 0
nov. 07, 2024 0
nov. 04, 2024 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0
moama, ce anti-crestin e site-ul asta! Citez: <>
Bine ca promoveaza Yoga, Zen, Buddha, dar crestinii is spalati pe creier, iar pocaitii is cei mai indoctrinati dintre toti.
moama, ce anti-crestin e site-ul asta! Citez: „nepăsării oamenilor din Micul Paris de Peța, atunci când unii organizau diverse manifestații. Atenție: nu includ aici mitingurile dedicate spălaților pe creier de către lideri bisericești, indiferent de confesiune”
Bine ca promoveaza Yoga, Zen, Buddha, dar crestinii is spalati pe creier, iar pocaitii is cei mai indoctrinati dintre toti.