Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor și în parteneriat cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității Oradea, Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea organizează, joi, 19 ianuarie a.c., de la ora 17.00, la Muzeul Țării Crișurilor, conferința Aproape de creator. Biblioteci și arhive ale germanilor ardeleni în Evul Mediu, ce prezintă fondul de carte adăpostit de biserica parohiei luterane Sf. Margareta din Mediaș.
Protagonist al acestui eveniment va fi Conf. univ. dr. Adinel C. DINCĂ de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, Departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei, alături de Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Ancuța Șchiop, Manager al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor.
Spectaculoasa readucere la lumină a vechiului fond de carte adăpostit de biserica parohiei luterane Sf. Margareta din Mediaș, precum și reacția entuziastă a unui public larg față de un astfel de „tezaur” insolit, creează fundalul prielnic pentru o discuție mai largă în jurul tradițiilor intelectuale medievale și modern-timpurii de pe cuprinsul actualei Românii.Pe de o parte, o astfel de temă alimentează cu numeroase date neștiute preocupările specialiștilor în istorie, limbă, artă și teologie, pe de altă parte, se dovedește că iubitorul de cultură din afara cercurilor academice răspunde prompt și cu mare angajament emoțional la evenimente care contribuie la profilarea unei identități locale și regionale printr-un apel pozitiv și constructiv la trecut.
Conferința propune o trecere în revistă a colecțiilor librare ori arhivistice cu scopul de a desluși modul în care au luat naștere și s-au dezvoltat pe parcursul mai multor secole aceste fonduri de carte. Un rol central în cadrul expunerii îl joacă însă determinarea rațiunii care a stat la baza edificării unui asemenea patrimoniu documentar și care a fost locul ocupat de bibliotecă și arhivă în arhitectura identității unei comunități umane dinamice de acum cinci veacuri.