Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 17, 2021 Adrian Popa Actualitate 0 1149 vizualizari
Incendiile de vegetație uscată continuă să pună în pericol casele și bunurile cetățenilor, iar în unele situații, chiar viața acestora.
Echipajele de pompieri militari bihoreni au salvat din calea flăcărilor, gospodării ale cetățenilor, animale și culturi agricole, amenințate de cele 12 incendii produse în ultimele 24 de ore, la terenuri și pășuni din județul Bihor, evenimente în urma cărora au ars peste 125 de hectare de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș, miriște, precum și pomi fructiferi, o căpiță de fân și baloți de paie.
Marți, 17 august, între orele 10.50 – 11.25, echipajele de pompieri militari din cadrul Detașamentului Marghita, în cooperare cu membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Tăuteu, au stins un incendiu izbucnit la un teren viran din localitatea Chiribiș, reușind să împiedice propagarea flăcărilor la o gospodărie și la o cultură agricolă.
În după-amiaza și seara zilei de luni, 16 august, în interval de 10 ore, pompierii militari din cadrul subunităților Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Crișana” au desfășurat 11 misiuni de stingere a incendiilor produse la terenuri și pășuni din 11 localități bihorene, nouă dintre acestea fiind provocate de cetățeni care au aprins vegetația uscată în scopul igienizării terenurilor, fără a respecta măsurile de apărare împotriva incendiilor.
Astfel, între orele 13.45 – 23.45, pompierii militari din cadrul Stației Ștei, Stației Aleșd, Detașamentului Salonta, Detașamentelor 1 și 2 Oradea, Gărzii 1 Mai, Gărzii Sălard, Secției Beiuș și Gărzii Tinca, au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiilor produse la terenuri situate în Ștei, Cuieșd (comuna Brusturi), Lorău (comuna Bratca), Bicaci (comuna Gepiu), Cheriu (comuna Oșorhei), Sarcău (comuna Sârbi), Uileacu de Criș (comuna Tileagd), Roșia, Rogoz (comuna Sâmbăta), Forău (comuna Uileacu de Beiuș) și Cociuba Mare.
Dintre acestea, cele mai deosebite situații s-au înregistrat la Cuieșd, comuna Brusturi, unde pompierii militari din cadrul Stației Aleșd au stins un incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe o suprafață de teren de circa 33 de hectare, la Cociuba Mare și la Cheriu (comuna Oșorhei).
Incendiu de la scântei mecanice, la un teren din Cociuba Mare
În seara zilei de luni, între orele 19.50 – 23.45, pompierii militari din cadrul Gărzii Tinca, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Cociuba Mare, au acționat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un teren din localitatea Cociuba Mare, cel mai probabil, din cauza unor scântei mecanice provenite de la un utilaj agricol (cositoare tractor).
În urma evenimentului au ars circa 480 de baloți de paie, cauciucurile unui trailer și aproximativ patru hectare de vegetație uscată. Forțele de intervenție au împiedicat extinderea flăcărilor la o clădire și la zona în care se aflau peste 100 de animale (oi, capre vaci și porci).
Incendiu la Cheriu, comuna Oșorhei, pe o suprafață de peste 60 de hectare
Unul dintre cele 11 incendii izbucnite în cursul zilei de luni, s-a produs pe raza localității Cheriu, comuna Oșorhei, flăcările manifestându-se pe o suprafață de aproximativ 60 de hectare, iar pentru stingerea acestuia, respectiv pentru protecția culturilor agricole din apropiere, au acționat pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea și Gărzii 1 Mai.
Astfel, între orele 15.45 -18.00, echipajele de pompieri din cadrul celor trei subunități au acționat pentru localizarea și lichidarea focarelor, misiunea fiind una dificilă din cauza temperaturilor de afară, de peste 40 de grade în zona respectivă, a temperaturii ridicate degajate de flăcări și a suprafeței foarte mari de teren, afectată de incendiu.
După stingerea flăcărilor, pompierii militari au acționat în continuare, până la ora 21.50, pentru căutarea altor eventuale focare și pentru a se asigura că nu mai exista riscul producerii unui alt incendiu.
Forțele de intervenție au reușit să salveze culturile agricole, limitând pagubele la circa 0.5 hectare porumb.
Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.
Incendiile de vegetaţie uscată pot provoca mari pagube materiale!
În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” reaminteşte atât cetăţenilor, cât şi instituţiilor şi operatorilor economici, obligativitatea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare.
Astfel, în vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţeni au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:
– Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
– Permis de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Legea nr. 265/2006 prevede amenzi pentru arderea vegetaţiei uscate fără acceptul Agenţiei pentru Protecţia Mediului cuprinse între 3000 şi 6000 de lei pentru persoanele fizice şi între 25000 şi 50000 de lei pentru cele juridice.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor.
oct. 21, 2024 0
sept. 09, 2024 0
sept. 03, 2024 0
sept. 02, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0