Actualizat aprilie 2nd, 2025 10:21 PM
feb. 28, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 945 vizualizari
La sediul I.T.P.F. Oradea, în prezența chestorului de poliție LAURIAN CORNEL STOICA, desemnat inspector general al Inspectorului General al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române a avut loc analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea în anul 2023.
La această activitate a participat conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul I.T.P.F. Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi Arad, precum și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu care Poliția de Frontieră Oradea colaborează.
Cu această ocazie, inspectorul șef al ITPF Oradea, chestorul de poliție Marin BONDAR, a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.
I.T.P.F. Oradea este structura teritorială a Poliției de Frontieră Române care gestionează problemele specifice frontierei de stat la graniţa cu Ungaria și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de responsabilitate.
Îndeplineşte atribuţiile împuternicitului de frontieră al României în relaţia cu Ungaria și realizează cooperarea cu structurile similare din ţările U.E. şi cele vecine prin intermediul punctelor de contact.
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea este unitatea teritorială a Poliţiei de Frontieră Române, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, având competenţă teritorială la frontiera de vest a României cu Ungaria (pe 67,6% din lungimea acesteia) pentru judeţele Bihor şi Arad. Structura are în componenţă 2 servicii teritoriale (Arad şi Bihor), 9 sectoare (Nădlac, Turnu, Curtici, Vârşand, Salonta. Girişu de Criş, Borş, Diosig şi Valea lui Mihai), 22 puncte de trecere a frontierei (17 rutiere – 9 permanente, 8 temporare și 5 feroviare) și zona liberă Arad – Curtici.
I.T.P.F. Oradea asigură supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat, al paşapoartelor şi străinilor, respectării ordinii şi liniştii publice, în zona de competenţă, fiind organizat în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 104/ 2001, O.U.G. nr. 105/2001 şi O.M.A.I. nr. I/705 din 15.12.2011.
În prezentul material se regăsesc indicatori sintetici specifici principalelor realizări din domeniul nostru de activitate în vederea ilustrării în mod convingător şi succint a rolului structurii I.T.P.F. Oradea în etapa actuală.
Conform datelor statistice existente la nivelul I.T.P.F. Oradea, prin punctele de trecere a frontierei subordonate inspectoratului, situaţia operativă se prezintă astfel:
Valori de trafic
În cursul anului 2023, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul I.T.P.F. Oradea, au tranzitat frontiera României 11.860.333 persoane (5.790.197 persoane la nivelul județului Arad » 49% din total și 6.070.136 persoane la nivelul județului Bihor » 51% din total), cu aproximativ 5,19% mai mult față de anul anterior.
În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2023, au fost efectuate formalităţile de frontieră pentru aproximativ 5.491.104 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, se constată o ușoară creștere (aproximativ 10,24%) a valorilor de trafic înregistrate în anul 2023, comparativ cu anul 2022.
Nepermiterea intrării în ţară
În cursul anului 2023 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 189 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în perioada de referinţă, au fost depistate 32.531 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 245 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.
Acte ilegale
La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost constatate 13.518 acte ilegale, dintre care 12.842 infracţiuni şi 676 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.
Migraţia ilegală
În anul 2023, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproape 10.093 persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei.
În perioada supusă analizei, la frontiera „verde” au fost depistați peste 2.448 cetățeni străini în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat.
Moduri de operare:
constituirea grupurilor de migranți în zona loc. București sau Timișoara și deplasarea acestora spre Arad sau Oradea, iar de acolo, cu mijloace de transport în comun sau taxi, până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, apoi pe jos, spre frontiera cu Ungaria, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație);
constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea acestora spre diferite parcări situate pe autostrada A1 în vederea îmbarcării în semiremorcile automarfarelor;
intrarea migranților legal în România, în general prin Aeroportul Internațional Henri Coandă, în baza unor vize tip D pentru angajare în muncă. La scurt timp după intrarea în România, aceștia sunt depistați, în urma activităților de prevenire, în zona de frontieră sau încercând să treacă fraudulos frontiera româno-maghiară;
constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara, Arad sau Oradea, iar apoi preluarea și transportul acestora spre frontiera cu Ungaria, în vederea trecerii ilegale spre spațiul Schengen.
În punctele de trecere din zona de competenţă a I.T.P.F. Oradea au fost depistate peste 7.535 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera, ascunse în diferite mijloace de transport, sau prin evitarea controlului la frontieră.
Începând cu luna ianuarie 2023, s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 53% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (7.524 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (48 persoane) și P.T.F Curtici (21 de persoane).
Putem remarca numărul mare de migranți – 2.892 – care sunt solicitanți de azil și provin din centrele pentru solicitanții de azil, iar 6.018 au intrat legal în România (5.615 dintre aceștia în baza unor vize pentru angajare în muncă).
În perioada analizată, la nivelul I.T.P.F. Oradea, au fost depistate peste 110 persoane care au utilizat documente de călătorie false/falsificate ori aparținând altor persoane.
Moduri de operare:
constituirea grupurilor de migranți în zona loc. București sau Timișoara și deplasarea acestora spre Arad sau Oradea, iar de acolo, cu mijloace de transport în comun sau taxi, până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, apoi pe jos, spre frontiera cu Ungaria, folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori de diverse detalii de planimetrie (ape curgătoare care traversează frontiera, calea ferată, alte căi de comunicație);
constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea acestora spre diferite parcări situate pe autostrada A1 în vederea îmbarcării în semiremorcile automarfarelor;
intrarea migranților legal în România, în general prin Aeroportul Internațional Henri Coandă, în baza unor vize tip D pentru angajare în muncă. La scurt timp după intrarea în România, aceștia sunt depistați, în urma activităților de prevenire, în zona de frontieră sau încercând să treacă fraudulos frontiera româno-maghiară;
constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara, Arad sau Oradea, iar apoi preluarea și transportul acestora spre frontiera cu Ungaria, în vederea trecerii ilegale spre Spațiul Schengen.
Ședere Ilegală
Comparativ cu anul trecut, în anul 2023, numărul migranților depistați cu ședere ilegală a scăzut semnificativ la nivelul I.T.P.F. Oradea fiind depistați peste 125 migranți cu şedere ilegală în România. În majoritatea cazurilor, aceștia au fost depistați în județul Bihor,peste 82% au fost înregistrate în PTF-urile situate în județul Bihor.
În anul 2023 la nivelul ITPF Oradea au fost înregistrate 473 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 536 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a crescut numărul facilitatorilor depistați, însă numărul migranților facilitați s-a dublat, aspect datorat faptului că aceștia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile. Totodată, migranţii au preferat să apeleze la rețelele de traficanți de migranți, în scopul trecerii frontierei ascunși în diferite autobvehicule.
CONCLUZII:
Se menține ridicată presiunea migraționistă pe frontiera româno-maghiară în jud. Arad în zonele de competenţă ale SPF Nădlac II și Vărșand, iar în jud. Bihor în SPF Borș I și II.
Context internațional – răspuns internațional la conflictul din Ucraina
În perioada de referință, în contextul conflictului din Ucraina, la nivelul ITPF Oradea s-au menținut măsurile luate în anul anterior pentru gestionarea situaţiei generată de migraţia cetăţenilor ucraineni, precum şi prevenirea şi combaterea infracţiunilor transfrontaliere generată de situaţia de la frontiera comună.
Astfel, în anul 2023, lTPF Oradea a sprijinit activităţile ITPF Sighetu Marmaţiei pentru gestionarea situaţiei de la frontiera de nord a României, prin delegarea de personal la misiunile Frontex de la frontiera externă a UE.
Traficul de ţigări şi produse din tutun
În perioada de referință au fost înregistrate 8 cazuri de trafic ilicit cu produse din tutun, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară din P.T.F Nădlac şi pe comunicația Pecica – Arad (SPF Turnu), acestea intrând în categoria faptelor penale.
Astfel, polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Oradea, au reținut anul trecut, în vederea confiscării, un număr de 28.643.280 de ţigarete de contrabandă, cea mai mare cantitate fiind înregistrată în luna IUNIE 2023 (16.900.000 de țigarete), pe comunicația Pecica-Arad (SPF Turnu).
Cazuri semnificative
În data de 05.08.2023, la PTF Borș, s-au prezentat pe sensul de ieșire din țară, 2 cetățeni români, unul în calitate de șofer iar celălalt în calitate de pasager, conducând o autoutilitară înmatriculată în Germania. În urma verificărilor în bazele de date, s-a constatat faptul că, atât autoturismul cât și persoana însoțitoare figurează în consemn. În urma controlului amănunțit efectuat asupra mijlocului de transport, au fost găsite, ascunse în locașuri special amenajate în plafonul autoutilitarei, țigări netimbrate, de origine Duty-Free. În urma inventarierii țigaretelor, a reieșit cantitatea de 234.000 țigarete, având ca destinație finală Germania
În data de 23.11.2023, în PTF Nadlac II, pe sensul de ieșire din România, s-a prezentat pentru controlul de frontieră, un cetățean român, conducând un microbuz înmatriculat în România, în care se aflau 8 pasageri, cetățeni români. În baza unei informații deținute la nivelul SPF Nădlac, s-a efectuat un control amănunțit asupra mijlocului de transport, în urma căruia au fost descoperite în bagaje, țigări timbrate necorespunzător și tutun. Astfel, în urma verificărilor, în bagajele a 6 pasageri din cei 8, erau ascunse numeroase pachete de țigarete. Cantitatea totală descoperită este de 188.760 țigarete, cu timbre de acciză aplicate de Bulgaria. Persoanele în cauză au recunoscut faptul că au cumpărat țigările legal din Bulgaria și le-au colectat fiecare la propriul domiciliu, hotărând ulterior să plece cu ele în Marea Britanie, pentru a le comercializa la negru, în vederea obținerii unor sume mai mari.
În data de 17.11.2023, P.T.F. Nadlac II, s-a prezentat la verificările de frontieră pe sensul de ieșire din România, doi cetățeni români călătorind într-o autoutilitară marca Mercedes Benz, model Sprinter, înmatriculată în Germania, care tracta o platformă înmatriculată în Germania. În urma verificărilor de frontieră, s-a constatat că persoanele figurează cu mențiuni operative, motiv pentru care a fost efectuat un control amănunțit asupra autoutilitarei, în urma căruia, în pereții laterali și într-un locaș special amenajat în podeaua autoutilitarei, a fost descoperită ascunsă o cantitate semnificativă de țigări timbrate necorespunzător, cu timbru de acciză NON UE (Republica Moldova). În urma inventarierii, a rezultat o cantitate totală de 79.520 țigarete.
În perioada analizată, în P.T.F.-urile din zona de competență a I.T.P.F. Oradea, în ceea ce privește traficul ilicit cu tutun, au fost înregistrate 2 cazuri la S.P.F. Nădlac, atât pe sensul de intrare în țară, cât și pe sensul de ieșire, fiind implicați 2 cetățeni români. În primul caz, tutunul a fost descoperit în autoturism (cantitatea de 14,8 kg), acesta fiind achiziționat din Germania, iar in al doilea caz, tutunul a fost descoperit in bagajul unui pasager (cantitatea de 8 kg).
Moduri de operare
Se remarcă faptul că, în majoritatea cazurilor de trafic cu tutun și produse din tutun descoperite în anul 2023, țigaretele și tutunul au fost ascunse în autovehicule, în locașuri special amenajate și în cutii de carton, modurile de operare fiind următoarele:
plasarea pachetelor de țigarete în interiorul compartimentului marfă acoperit cu prelată, într-un locaș special amenajat din placaj de lemn sau în spatele unui paravan amenajat în acest sens de către șofer;
plasarea acestora în diverse locuri în autovehicule;
Trafic cu alcool
Analiza indicatorilor statistici înregistrați pe această linie de infracționalitate, relevă faptul că acest domeniu infracțional, în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, are un caracter sporadic, numărul de cazuri înregistrate fiind foarte mic în comparație cu alte fenomene existente în zonă.
Totuși, în cursul anului 2023, la nivelul I.T.P.F. Oradea a fost constatat 1 caz, când în data de 05.09.2023 s-a prezentat pe sensul de ieșire din țară prin P.T.F. Borș II, un cetățean român care declara că se deplasează în Olanda. În urma controlului fizic efectuat asupra mijlocului de transport, au fost găsite ascunse printre alte bagaje, cantitatea de 202 litri de băuturi spirtoase (pălincă), disimulată în 4 butoaie din aluminiu, destinate transportului de bere. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de contrabandă, întreaga cantitate de alcool în valoare aproximativă de 8000 lei fiind ridicată în vederea confiscării.
Bunuri contrafăcute
Lucrătorii de poliție judiciară au instrumentat 1 dosar penal (o faptă constatată la nivelul P.T.F. Borș II) pentru săvârșirea infracțiunii de punerea in circulatie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă inregistrată pentru produse identice ori similare.
Traficul internațional cu autoturisme furate
În cursul anului 2023, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost descoperite 77 autovehicule furate în valoare totală 6.173.872 lei (aprox. 1.235.000 EURO), fiind întocmite 77 de dosare penale și cercetate penal 70 persoane. Cele mai multe detecții au fost înregistrate în PTF Nădlac II (19 cazuri), PTF Borș I (21 cazuri), PTF Borș II (8 cazuri) și PTF Nădlac I (9 cazuri).
După cum se poate observa, un aspect interesant îl reprezintă ponderea cazurilor pe sensul de ieșire din țară, 44 de cazuri, triplul valorii înregistrate pe sensul de intrare.
Cazuri semnificative
La P.T.F. Nădlac I, în data de 08.04.2023, s-a prezentat pe sensul de ieșire din țară, un cetățean român, șofer al autoturismului marca Porsche, model Panamera 4S, fabricat în 2012 și înmatriculat în Romania. În urma controlului de frontieră, s-a constatat că mijlocul de transport figurează în alertă la art. 38 Decizia SIS II, alertă introdusă de autoritățile din Franța. Autoturismul în valoare de aproximativ 200.000 RON (aprox. 40.000), a fost indisponibilizat și introdus în camera de corpuri delicte a S.T.P.F. Arad.
La S.P.F Borș, în data de 01.11.2023, s-a prezentat la intrarea în țară un cetațean român conducând un autoturism marca Audi. În urma controlului fizic efectuat asupra autoturismului, s-a constatat că seria de caroserie poansonată în habitaclul motor nu este una și aceeași cu cea din computerul de bord al autoturismului, motiv pentru care persoanele în cauză și autoturismul au fost trecute în lina a II-a de control și conduse la sediul S.P.F. Borș pentru verificări suplimentare. În urma cercetărilor și verificărilor în bazele de date, a reieșit faptul că autoturismul în cauză a fost furat de pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii în data de 29.10.2023.
Autoturismul în cauză, marca Audi model A7, în valoare de 245.000 RON (aprox. 49.000 Euro), a fost indisponibilizat și introdus în Camera de corpuri delicte a S.T.P.F Bihor, în cauză fiind întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tăinuire.
Prevenirea si combaterea infracționalității contra mediului
Un alt obiectiv este asigurarea protecţiei mediului şi sănătăţii populaţiei, faptele ce constituie infracțiuni sunt specifice frontierelor externe ale Uniunii Europene (se face referire în exclusivitate la exportul / importul deșeurilor).
Având în vedere faptul că I.T.P.F. Oradea are misiunea de a asigura supravegherea frontierei și controlul trecerii acesteia cu Republica Ungaria (frontieră internă UE), iar la nivelul jud. Arad și Bihor funcționează 4 puncte de trecere a frontierei prin care sunt permise transferurile de deşeuri şi mărfuri/bunuri second-hand (acestea fiind P.T.F. Nădlac II și P.T.F. Borș II (rutier) și P.T.F. Curtici și P.T.F. Episcopia Bihor feroviar), activitatea specifică domeniului în cauză se derulează prin acțiuni în comun cu Garda de Mediu. Acestea constau în verificarea, în special pe sensul de intrare în țară, a mijloacelor de transport marfă suspectate că transportă deșeuri și dispunerea de către lucrătorii Gărzii de Mediu a măsurilor legale ce se impun (ex. Nepermiterea intrării pe teritoriul României, sigilarea până la destinație și permiterea intrării).
În anul 2023 la nivelul ITPF Oradea au fost efectuate solicitări către Garda de Mediu în vederea efectuării de controale pe sensul de intrare în România, fiind oprite de la intrarea în ţară 503 de transporturi de bunuri considerate deșeuri, care nu indeplineau condiţiile legale de intrare în ţară.
Cantitatea totală de deșeuri înapoiată pe teritoriul statului vecin a fost de peste 10.775 de tone, cele mai multe cazuri înregistrându-se la Sectorul PF Borș și Nădlac .
În urma analizării datelor înregistrate, deși în cadrul I.T.P.F. Oradea sunt autorizate pentru transferul deșeurilor 5 puncte de trecere a frontierei, s-a constatat că în anul 2023, aproximativ 95% din transporturi au fost efectuate prin P.T.F. Borș II și Nădlac II.
Colaborare internaţională
În anul 2023 I.T.P.F. Oradea a cooperat cu cele patru Inspectorate de Poliție de pe teritoriul Ungariei, situate la frontiera cu România în vederea menţinerii unei legături permanente pentru rezolvarea tuturor situaţiilor apărute în ceea ce privește combaterea traficului de migranți, a infracțiunilor transfrontaliere, fluidizarea traficului de călători şi autovehicule prin PTF- uri. În acest sens s-au desfășurat:
110 întâlniri de lucru la nivel de experţi; astfel:
15 cu participarea conducerii I.T.P.F.;
85 cu participarea conducerii S.P.F, S.T.P.F.;
10 ședințe de lucru cu experţi şi pentru schimb de informaţii;
249 întrevederi de frontieră cu autorităţile ungare
13 cercetări în comun;
296 misiuni de patrulare în comun;
28 de Operațiuni Frontex în tări precum România, Spania, Moldova, Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, realizate de către 60 de polițisti de frontieră, cu 21 autovehicule de serviciu din dotarea I.T.P.F. Oradea.
De asemenea, în cursul anului am avut un număr de 5 polițisti de frontieră care au fost detașați pe o perioadă de 2 ani, respectiv 3 ani în categoria 2 ( Seconded National Expert) din cadrul Rezervei EBCGT.
Obiective propuse în anul 2024
Identificarea unor noi modalități de realizare și optimizare a pregătirii profesionale a personalului, în condițiile accentuării complexității și volumului necesarului de pregătire, precum și a creșterii vitezei de actualizarea informațiilor relevante.
Prevenirea apariției unor cazuri de corupție în rândul personalului:
prin angrenarea dinamică a șefilor de la toate nivelele în continuarea activităților de instruire/conștientizare a polițiștilor de frontieră;
prin intensificarea activităților de control în acest domeniu;
prin cooperarea cu structurile specializate ale M.A.I. (S.J.P.I., S.J.A.);
Reducerea deficitului de personal de la nivelul structurilor operative:
prin completarea posturilor vacante cu polițiști de frontieră din promoțiile de absolvenți ai instituțiilor de învățământ ale M.A.I.;
prin transfer de la alte structuri;
prin încadrare directă;
Organizarea şi implementarea acţiunilor operative pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor circumscrise criminalităţii organizate transfrontaliere şi a migraţiei ilegale;
Continuarea acordării unei atenții sporite activității pe linia culegerii de informații și pe linia cooperării cu celelalte organe cu atibuții la frontieră, precum si o mai multă implicare în activitățile de constientizare a populației cu privire la necesitatea colaborării în vederea asigurării unui climat de siguranță și combaterea infracționalității transfrontaliere.
Identificarea cauzelor care au determinat / favorizat producerea evenimentelor de frontieră, vulnerabilităților și propunerea de măsuri pentru îmbunătățirea activității.
feb. 27, 2025 0
feb. 19, 2025 0
feb. 18, 2025 0
feb. 06, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0
apr. 02, 2025 0