Actualizat noiembrie 20th, 2024 11:58 PM
apr. 09, 2016 Andrei Şandor Editorial 0 3554 vizualizari
Dacă nu ar fi de plâns, ai muri de râs. Ce ne-au tras-o ăștia de la Finanțe. Zici că era o glumă de 1 aprilie. Că, da, 1 aprilie ar fi fost ziua începând cu care nădragii oricărui român cu minimum 100 de lei datorii la ANAF ar fi putut să înceapă să tremure de perspectiva rușinii că această respectabilă instituție a Statului va publica pe site-ul ei oficial o listă, pe județe, cu numele și anumite date de identificare ale rău platnicilor.
„Poanta” ar fi venit după ce, la finalul lui 2015, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, ANAF ne-a mai comunicat o dată care e suma pe care o datorăm și ne-a somat (literalmente!) să ne prezentăm la Finanțe cu toate documentele care atestă că suntem proprietari pe locuință, pe terenuri (dacă avem), pe mașini (dacă avem) și pe alte bunuri. O formulare care, după cum i-am și spus inspectorului căruia i-am fost arondat, văzută de un bătrânel cu probleme cardiace ar fi cauzat cel puțin un infarct.
În paralel, după stilul bad cop / good cop, s-a dat Ordonanța aia că dacă plătești suma de bază pe care o datorezi, poți fi scutit de jumătate din dobânzi și penalități. Sigur că foarte mulți concetățeni de-ai mei au luat cu asalt Finanțele pentru a profita. Că deh, Statul nu comite asemenea dulcegării foarte des! Între timp a apărut și năstrușnicia aia cu publicarea listei „rușinii”, chit că există mulți finanțiști care spun foarte clar: nu e nici infracțiune și nici rușine să ai datorii la Stat.
Mai ales că e foarte posibil ca restanțele din dosarul tău să nu-ți fie imputabile ție. Dar pe cine dracu interesează că, poate, figurezi cu datorii pentru că firma la care ai lucrat în urmă cu niște ani a dat chix din cauza unui șef prea lacom care s-a dat la bugetul societății și nu și-a mai plătit angajații. Însă actele au continuat să fie întocmite, luni de zile, ca și cum oamenii și-ar fi luat banii conform contractelor de muncă. Contează asta? Nu.
Ceea ce contează pentru Fisc e că în dreptul lui X apare suma de 800 sau 1.000 de lei datorie la bugetul de stat, acumulată în 4 sau 5 ani. Iar pentru că, de regulă, peștele mic aproape că are exclusivitate în privința șanselor de a fi prins, spre deosebire de cel mare, care se știe apăra / fofila, „fraierii” de mici datornici s-au speriat și au mers la ghișee să facă cele necesare. Cel mai probabil, unii au făcut asta nu pentru că, brusc, le merge așa de bine încât se pot lipsi de acele câteva sute de lei, ci de rușine. Temându-se că, din 4 aprilie, conform promisiunilor ANAF, numele lor va apărea pe internet întru biciuire virtuală și / sau batjocură națională. Că, încă o dată, nimeni nu (mai) știe exact care sunt cauzele acumulării de datorii.
Ce să vezi: Fiscul și-a schimbat optica. După cum scriu publicațiile de specialitate, pentru persoanele fizice, plafonul „rușinii” a fost ridicat. De la 100 de lei, cât era inițial, la 1.500 de lei! E un salt, nu glumă. Iar poanta nr. 2 e că nu mai sunt publicate acum listele, ci ele vor apărea online în 30 aprilie. Așa, ca să le pice bine drobul de miel credincioșilor ortodocși și graco-catolici care, cine știe din ce motive, au datorii la Stat.
Pot să observ un singur lucru. Că, dincolo de tipuri de acțiuni și de constrângeri tot mai „luminate” în marea luptă împotriva evaziunii fiscale din frumoasa noastră țară, principalul cal de bătaie al autorităților rămâne tot plăvanul. Ăla care, tras-împins, face ca lucrurile să se miște totuși. Dar aș fi curios: oare listele cu firmele (mari și, după toate semnele, protejate) la care lucrează acești plăvani și cărora, în multe cazuri, de ani lungi nu le-au fost plătite dările către Stat, când le scoate ANAF la vedere?
NOUL COVER JESSIE BANES !!!
ABONATI-VA LA CANALUL DE YOUTUBE PENTRU MAI MULTE CLIPURI !
apr. 18, 2024 0
mart. 04, 2024 0
apr. 21, 2023 0
apr. 10, 2023 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0