Actualizat aprilie 4th, 2025 11:13 PM
mai 12, 2013 Andrei Şandor Editorial 0 1727 vizualizari
Da, am merita. Iar vinovații pentru asta ar fi, în opinia mea, „onorabilii” noștri europarlamentari. Cine sunt ei? Ei bine, sunt acei 33 de politicieni care ne „reprezintă” în forul legislativ al Uniunii Europene, care iau peste 70.000 euro/an (numai strict ca leafă!) și care nu au, de regulă, timp pentru probleme simple, care afectează omul de rând, dar sunt extrem de activit în bătăliile verbale politice. Nu mai trebuie să remintesc de anii 2011 și 2012, când, pentru europarlamentarii români, sălile de plen și studiourile TV au devenit un fel de anexe ale sediilor de partid din care provin și în care au putut să își verse veninul politic la adresa dușmanilor (politici) din țară. Drăguții și competenții noștri eurodeputați nu au avut timp, din 2009, de când au fost aleși, să se aplece asupra banalei chestiuni a interzicerii bicarbonatului de sodiu în alimente, care ar trebuie să însemne, de a 1 iunie 2013, dispariție mititeilor așa cum îi știm noi.
Că nu tre’ să fii mare specialist în probleme europene pentru a ști că o asemenea decizie nu se ia de pe o zi pe alta. Nici de la o lună la alta. Dar surpriză: nici de la un an la altul! În cazul de față, vorbim despre Regulamentul Comisiei Europene nr. 1333/2008 al Consiliului Uniunii Europene și al Parlamentului European privind aditivii alimentari. A fost în legislatura trecută, s-ar putea apăra aleșii noștri de la Bruxelles. Da, doar că documentul a fost amendat prin Regulamentul nr. 1129/2011. Adică acum 2 ani. Atunci când s-a decretat și că noua regulă, care pune în pericol și micii, va intra în vigoare la 1 iunie 2013. Adică oricât de indulgent aș fi, nu pot să nu spun că România a avut la dispoziție 2 ani mari și lungi pentru a salva unul dintre puținele produse tradiționale/naționale care a însoțit acest popor chiar și în deceniile întunecate ale comunismului. Dar nu s-a întâmplat nimic.
Nu caut vina nici la guvernarea PDL/UDMR, nici la cea USL (de fapt, sunt aproape convins că se va reuși exceptarea mititeilor de la aplicarea deciziei privind bicarbonatul). O caut în grupul parlamentar european al României, care a rămas același din 2009, exceptând, poate, revenirea în țară a lui Gigi Becali. Dar unde au fost foarte „prezenții” (în alte circumstanțe) Monica Macovei, Cristian Bușoi, Cristian Preda, Norica Nicolai, Ramona Mănescu, Adina Vălean (Antonescu), Daciana Sârbu (Ponta), Cătălin Ivan, Elena Băsescu, Corina Crețu, Victor Boștinaru, Theodor Stolojan, Renate Weber? Iar lista ar putea continua și cu cel mai patriot dintre toți, Corneliu Vadim Tudor. Răspunsul e simplu: problema mititeilor e prea mică pentru niște personalități politice atât de mari și de docte. Vă dați seama cam cum ar fi reacționat într-o chestiune similară trimișii la Bruxelles ai Franței, Marii Britanii sau Ungariei? S-ar fi bătut până cădeau de pe picioare!
Mai există varianta că oamenii ăștia nu au știut de chestiunea interzicerii acelui aditiv alimentar. Într-adevăr, e un subiect mai puțin suculent (pentru ei) decât abuzurile din România asupra statului de drept (din perspectiva celor din PPE/PDL și a Ebei) și decât necesitatea demiterii președintelui Băsescu (din perspectiva eurodeputaților PSD și PNL). Doar că tocmai suculența micilor este pusă aici în discuție. Fără bicarbonat de sodiu, gustul mititeilor nu va mai fi același. Iar majoritatea votanților (inclusiv al celor pe care mulți dintre actualii aleși europeni români îi vor ruga să-i mai voteze o dată, în 2014), place sau nu place, sunt mari consumatori de mici. Chiar și de mici de pomană în prag de alegeri.
Prin deducție logică: no mici tradiționali, no votes. Poate nici nu le-ar strica un astfel de duș rece distinșilor noștri politicieni care par să nu știe să apere interesele naționale.
iul. 06, 2023 0
mai 23, 2019 0
iun. 08, 2017 0
apr. 27, 2017 0
iul. 21, 2018 0
iun. 25, 2018 0
iun. 21, 2018 0
iun. 04, 2018 0