Actualizat noiembrie 27th, 2024 7:22 PM
nov. 27, 2024 Adrian Popa Actualitate 0 480 vizualizari
Școala de Arte ”Francisc Hubic”, parte a Centrului de Cultură al Județului Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor, prezintă în premieră spectacolul de teatru ”Cerere în căsătorie”, o comedie într-un act după A. P. Cehov.
Sâmbătă, 30 Noiembrie 2024, de la ora 19:00, la Centrul Cultural Româno-Maghiar (Calea Clujului 85, Oradea), cursanții clasei de actorie din cadrul Școlii de Arte ”Francisc Hubic”, Aurora Szatmari, Monica Boroș și Grațian Boroș, vor juca, coordonați de Șerban Borda, comedia ”Cerere în căsătorie” – o farsă într-un act scrisă în 1888 de Anton Pavlovici Cehov și jucată pentru prima dată la Sankt Petersburg. Spectacolul este o premieră și datorită faptului că e jucat de actori amatori, foarte bine pregătiți.
Despre piesă:
Acțiunea are loc în casa lui Stepan de pe moșia Chubukova. Ivan Lomov vine la vecina sa, Stepana Chubukova să ceară mâna fiicei sale. Chubukova este fericită că Lomov a venit pentru acest lucru și nu ca să ceară înapoi banii împrumutați. Aceasta își cheamă fiica și-i lasă singuri. Ivan își începe discursul pregătit în prealabil, dar curând începe cearta: fiecare afirmând că moșia Poiana Boilor aparține familiei din care face parte. Stepana intră și îi împacă, apoi iese iar pentru a-l lăsa pe Ivan să ceară mâna fiicei sale. Dar cei doi se ceartă deoarece nu se pun de acord al cărui câine de vânătoare este mai bun, Ugadai sau Okatai. Supărat Ivan pleacă spre casa sa. Între timp, Stepana îi spune fiicei sale care este motivul adevărat al vizitei lui Ivan. Acesta este chemat înapoi, dar începe iar cearta. Lomov cade secerat la pământ dar, de îndată ce se trezește, Stepana binecuvântează rapid căsătoria lor. Prin ce vor trece eroii noștri? Oare vor ajunge să se căsătorească? Sunteți așteptați la spectacol să aflați și să râdeți copios de toate încurcăturile care intervin în acest demers pe tot parcursul piesei.
Despre actori:
Aurora Szatmari este profesor de matematică, în vârstă de 64 de ani. Rolul ȋn piesa “Cerere ȋn căsătorie” de A. P. Cehov este cel al Stepanei Stepanovna Ciubukovna.
”Se spune frecvent că după o anumită vârstă nu mai poți face anumite lucruri, că nu se mai cade, că “trenul a plecat”. Cred că prin ceea ce fac ȋn ultimii doi ani, de când m-am pensionat, combat aceste ziceri. La 64 de ani trăiesc cea mai interesantă provocare a vieții mele – sunt in anul II de actorie la clasa actorului Şerban Borda, la Şcoala de arte ”Francisc Hubic” din Oradea. Asadar, iata-mă din nou elevă, cu colegi de clasă cu profesii, vârste, poveşti de viață şi motive diferite pentru care urmăm acest curs. Motivul meu… o dorință din tinerețe, legată de regie şi actorie. N-a fost momentul atunci. Realizez acum că n-ar fi fost nici posibil şi nici potrivit. Meseria potrivită mie a fost aceea de profesor. De la prima lectie ținută ȋn fața clasei, mi-am dat seama că la fiecare oră un profesor e scenarist, regizor şi actor. Asta m-a ajutat să fiu creativă şi să mă străduiesc să fac lecții de matematică interesante, atât cât permite materia sufocant de multă pentru elevii de gimnaziu. Odată cu pensionarea, am dorit să ȋnvăț lucruri noi şi legat de acea dorință din tinerețe, să aflu de la profesionişti ce ȋnseamnă a fi regizor şi actor. Am noroc că ȋn Oradea există Centrul de Cultură, Şcoala de Arte, diferite asociații care dezvoltă programe şi proiecte gratuite, sau la prețuri moderate, ce fac accesibilă participarea seniorilor la activități diverse. Experiența mea ȋndelungată ca profesor de matematică la gimnaziu, ȋmi spune că acest curs de actorie e o mare provocare nu doar pentru noi, actori amatori, ci şi pentru coordonator. Domnul Şerban Borda, actor şi regizor, a avut răbdare cu noi, chiar mai multă decât e nevoie când se lucrează cu copii; ne-a explicat, ȋnvățat, sfătuit, ajutat, exemplificat prin propria-i interpretare. Acum citesc altfel un text, privesc altfel jocul actorilor profesionişti, ȋnțeleg altfel munca din spatele unui spectacol. Trăiesc un spectacol la fiecare repetiție. Şi chiar dacă la interpretarea mea ȋn rolul moşieresei Ciubukovna din “Cerere ȋn căsătorie” mai am de lucrat, nu-i nimic! Am numai 64 de ani.” a precizat cursanta.
Monica Boroș este medic primar anatomo-patolog și conferentiar universitar, în vârstă de 48 de ani, iar rolul ei în piesă este Natalia Stepanovna.
”Am reușit anul acesta sa îmi îndeplinesc un vis: acela de a juca pe scenă o piesa de teatru; am urmat cu încredere clasa de actorie din cadrul Școlii de Arte ”Francisc Hubic” din Oradea, datorită maestrului Șerban Borda, pe care l-am cunoscut în urma cu 15 ani, interpretând rolul Lomov în piesa “Cerere in casatorie”; ne-am amuzat copios; după cațiva ani, a devenit profesorul de actorie al fiicei noastre, Iulia care a frecventat cursurile Teatrului Vienez de copii; cu acest prilej, am descoperit omul Borda Șerban: determinat, profesionist, serios, perfecționist, fin psiholog și un bun pedagog; este genul de om pe care vrei sa îl ții aproape și de la care simți că ai mereu ceva de învățat. Pe atunci nu visam că va ajunge și “proful” nostru de teatru.
Deși a început ca o joacă, cu o dorință din partea mea de a-mi rafina dicția și de a mai dilua din grijile cotidiene, munca de anatomo-patolog venind la pachet cu multă durere și suferință, cursurile de teatru au însemnat mult mai mult: am învățat să îmi depășesc temerile, să mă exprim liber, să-mi gestionez mai bine emoțiile. În plus, cursurile m-au ajutat să-mi dezvolt creativitatea și imaginația, au reprezentat o metodă foarte bună de reducere a stresului… chiar o terapie prin ras deseori. Mi-a oferit și timp de calitate petrecut cu soțul meu, partenerul meu de scenă, activitate care ne-a condimentat relația.
Aristotel afirma faptul că teatrul reprezintă o “artă” complementară medicinei, iar Carl Jung susținea faptul că terapia prin teatru nu urmărește să creeze actori, ci sa dezvolte omul. Eu exact asta am simțit: am ieșit din zona de confort, însă am dobândit mai multă încredere în mine, am învățat să îmi gestionez mai bine emoțiile.” a mărturisit aceasta.
Grațian Boroș, este economist, în vârstă de 49 de ani și îl va interpreta pe Ivan Vasilievici Lomov.
”Am urmat cursurile de actorie din cadrul Scolii de Arte ”Francisc Hubic”, sub coordonarea actorului Șerban Borda. Scopul meu a fost dezvoltarea personală, având-o ca model pe Iulia, fiica noastră mai mare, cea care a fost cursanta Teatrului Vienez pentru copii, unde a dobândit mai multă încredere în ea, și-a dezvoltat vocabularul și abilitățile de comunicare. Personajul pe care l-am avut de interpretat este diferit de stilul și temperamentul meu, m-a ajutat să-mi dezvolt creativitatea și imaginația. În plus, mi-a oferit timp petrecut cu soția mea, partenera de scena (Natalia Stepanovna). Sunt mulțumit și fericit că am reușit să ducem la bun sfârșit această piesa și aștept cu nerăbdare premiera. Mulțumim, Serban Borda pentru răbdare, susținere și încrederea acordată.” a precizat actorul.
Accesul este gratuit în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare prin acest link – https://www.eventbrite.com/e/cerere-in-casatorie-scoala-de-arte-francisc-hubic-tickets-1096578368419?aff=oddtdtcreator.
Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor prin Școala de Arte ”Francisc Hubic”, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor.
nov. 20, 2024 0
nov. 11, 2024 0
aug. 21, 2024 0
iul. 06, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0
nov. 27, 2024 0