Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
aug. 04, 2022 Adrian Popa Actualitate 0 1090 vizualizari
Joi, 4 august, în Punctul de Trecere a Frontierei Borș I, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și de reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor au desfășurat activități pe linia prevenirii și combaterii consumului de alcool, droguri și alte substanțe interzise.
Aceste acțiuni se desfășoară în contextul în care se înregistrează un număr ridicat de cetățeni români și străini care intră în țară pentru a lua parte la festivalul UNTOLD care începe astăzi la Cluj.
Polițiștii bihoreni și reprezentanții Agenției Naționale Antidrog le-au oferit condcătorilor auto pliante cu sfaturi și recomandări preventive cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe interzise, precum și informații utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismulu.
În acțiune a fost implicat și câinele polițist DIT, specializat în detectarea drogurilor și au fost folosite aparatele de depistare rapidă a consumului de alcool sau droguri.
RECOMANDĂRI PREVENTIVE:
Traficul de droguri și deținerea în vederea consumului propriu reprezintă infracțiuni cel mai frecvent întâlnite cu privire la substanțele interzise.
Traficul de droguri este infracțiune și este sancționat conform prevederilor Legii nr. 143 din 26 iulie 2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc sau de mare risc reprezintă modalitățile infracțiunii de trafic de droguri.
Deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă iar deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.
Îndemnul la consumul ilicit de droguri de mare risc, prin orice mijloace, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Este doar un mit că deținerea unei cantități foarte mici nu atrage sancțiuni penale.
Drogurile sunt împărțite în două mari categorii și pedepsele variază în funcție de categoria vizată:
– droguri de risc (ex: canabis, ketamină);
– droguri de mare risc (ex: cocaină, ecstasy etc.)
Ce trebuie să știi:
Drogurile nu-ți rezolvă problemele.
Drogurile îți afectează capacitatea de concentrare și sănătatea pe termen lung.
Nu combina drogurile cu alcoolul sau alte substanțe. Hidratează-te!
Înainte de a încerca, informează-te!
Nu intra in panică daca ai consumat sau cineva drag ție a consumat! Cere ajutor!
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0