Actualizat aprilie 3rd, 2025 10:10 PM
mart. 05, 2015 Andrei Şandor Actualitate 0 1659 vizualizari
De la 1 ianuarie 2016, Municipiul Oradea ar putea să apară mai mare pe harta României. Pentru ca acest lucru să se şi întâmple, e nevoie ca Referendumul din 10 mai să aibă deznodământ pozitiv. Adică trebuie ca minimum 47.500 de orădeni şi cel puţin 2.050 de cetăţeni din Sânmartin să voteze DA. Pentru că noul cvorum de realizat pentru ca Referendumul de fuziune administrativă să fie valid este de 30% (n.b.: 56.985 de orădeni din totalul de 189.951, respectiv 2.451 de sânmărtineni din totalul de 8.171).
Joi, 5 martie, primarii Ilie Bolojan şi Lucian Popuş (foto) au demarat oficial campania de informare în vederea organizării consultării populaţiei celor două localităţi. Această primă etapă va avea loc până pe 15 aprilie, după care se va intra în campania electorală propriu-zisă (până pe 8 mai). Procesul se va desfăşura după toate canoanele unor alegeri: vor fi secţii de votare, birouri electorale de circumscripţie, reprezentanţi ai partidelor politice din consiliile locale implicate în birourile de circumscripţie şi în secţiile de votare, buletine de vot etc.
Ilie Bolojan a profitat de această nouă ocazie pentru a prezenta din nou argumentele principale care vorbesc pentru fuziunea cu Sânmartinul. Folosindu-se şi de rezultatele unor studii ample realizate în Uniunea Europeană, edilul orădean a subliniat că aşa cum nici ţările nu se dezvoltă în acelaşi ritm, nici regiunile româneşti nu se dezvoltă uniform. Iar pentru că există diverse legături economice, turistice şi administrative între cele două localităţi, în opinia primarului Bolojan, Municipiul Oradea nu îşi poate creiona o dezvoltare serioasă fără să se gândească la comunele vecine. Şi nici Sânmartinul nu are altă şansă decât împreună cu Oradea. „Fuziunea va veni cu mari avantaje”, consideră şeful Primăriei Oradea, arătând că va fi o mişcare-pilot care, dacă va reuşi, va putea fi folosită drept model şi pentru alte asemenea unificări administrative. Altfel spus, Oradea va putea gândi în viitor să se unească şi cu celelalte localităţi limitrofe. Totul în vederea dezvoltării economice şi a punerii bazelor unei bunăstări accentuate pentru cetăţeni.
Celălalt primar implicat, Lucian Popuş, spune că Sânmartinul nu se poate opune dezvoltării Municipiului Oradea, iar fuziunea cu comuna pe care el o conduce nu poate fi decât benefică pentru locuitorii de acolo. Edilul comunei a declarat că „dacă primeşti trebuie să şi dai”, menţionând că este graţie Oradiei şi primarului Ilie Bolojan că proiectul Aparegio se opreşte şi în două sate ale Sânmartinului, dotându-le cu sisteme de apă şi canalizare. Popuş a ţinut de pe acum să adreseze un îndemn cetăţenilor cu drept de vot cerându-le ca, dacă se vor prezenta la Referendum, să voteze DA pentru unificare.
A fost deja făcut un sondaj de opinie în rândul cetăţenilor celor două localităţi. Rezultatele finale ale acestei cercetări sociologice vor fi făcute publice peste câteva zile, dar Ilie Bolojan a dat deja câteva rezultate preliminare. Astfel, se pare că, pe moment, lumea nu prea a auzit de Referendumul care va avea loc în 10 mai. Însă, cei care cunosc subiectul spun că se vor prezenta la vot. Adică nu ar fi pericol de nerealizare a cvorumului. Cel puţin nu în Sânmartin. Primarul de Oradea crede că în comună, soarta Referendumului stă în modul în care oamenilor li se va explica faptul că nu vor fi creşteri de taxe şi impozite (sau nu într-o primă fază), respectiv că nu va fi afectată activitatea actuală de creştere a animalelor. Cât despre orădeni, aceştia ar putea avea reticenţe în privinţa fuziunii cu Sânmartinul deoarece se tem de creşteri de taxe şi impozite. Căci va fi nevoie de bani pentru susţinerea investiţiilor pe care Primăria le va avea de făcut în noul cartier al municipiului reşedinţă de judeţ.
Bolojan recunoaşte că în Oradea problema cea mare va fi prezenţa la vot. De asemenea, edilul liberal nu exclude ca anumite forţe politice sau alte entităţi să încerce să faulteze unificarea celor două localităţi, eventual prin convingerea oamenilor să nu iasă la vot. Dar Ilie Bolojan le transmite tuturor că fuziunea este spre binele întregii comunităţi şi că nu este sub nicio formă o acţiune gândită împotriva minorităţii maghiare. Primarul a răspuns astfel la o întrebare despre ponderea pe care maghiarimea o va avea în noua populaţie a Oradiei, temerea fiind că procentul va scădea sub 20%. Deci anumite drepturi ale comunităţii maghiare nu ar mai sta în picioare. Bolojan a respin categoric acest lucru şi a precizat că maghiarii se vor situa tot peste 20% şi nu îşi vor pierde sub nicio formă acele drepturi pe care le au acum. „Cu toţii sunt orădeni, cu toţii au interesul să prospere”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Pentru Referendumul din 10 mai vor fi organizate 143 de secţii de votare în Oradea şi 8 în Sânmartin. De asemenea, consiliile locale din cele două localităţi vor aproba, în şedinţele de la sfârşitul acestei luni, calendarul aferent organizării consultării populaţiei privind fuziunea administrativă.
ian. 22, 2025 0
oct. 23, 2024 0
aug. 30, 2024 0
iul. 19, 2024 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0
apr. 03, 2025 0