Actualizat noiembrie 23rd, 2024 9:40 PM
iul. 12, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1577 vizualizari
Cine merge în această perioadă în zona „1 Mai”, la Rezervația Naturală care găzduiește celebrul lac cu nuferi termali, aproape că nu recunoaște locul. Mai ales dacă același om a mai fost pe acolo și în iarnă, când imaginea era dezolnată: se încerca reumplerea lacului cu ajutorul unui sărman de furtun. În urma scandalului mediatic și al intervenției Prefecturii Bihor, au început să fie luate măsuri concrete care, iată, au ajutat la refacerea nivelului apei și la revenirea la normal a zăcământului de la Ochiul Mare. Azi (12 iulie), managerul Muzeului Țării Crișurilor (instituție care este custodele Rezervației), Aurel Chiriac și muzeograful Radu Huza, au invitat presa orădeană la fața locului pentru ca opinia publică să vadă că lacul apare ca salvat. Nivelul apei este bun, iar suprafața lacului e plină cu celebrele plante care au făcut din comuna Sânmartin și din județul Bihor o atracție turistică. Dar, după cum au arătat responsabilii, măsurile administrative și acțiunile întreprinse pentru salvarea lacului reprezintă doar o parte a rețetei succesului. În rest, zăcământul s-a refăcut de la sine, imboldul venind din momentul în care a scăzut mult nivelul de exploatare a apei geotermale. Mai pe românește, cam din luna mai, atunci când apa caldă naturală nu a mai fost folosită pentru încălzirea centrală. Cu toate că este clar că nivelul apei scade imediat ce în Oradea se pornește sistemul termoficare, Radu Huza ne-a declarat vineri că nu se poate afirma că utilizarea resursei geotermale pentru încălzirea locuințelor este cauza principală a fluctuației de nivel și a stării zăcământului de la Ochiul Mare. Pentru ca situația de la lac să poată fi monitorizată așa cum trebuie, au fost făcute „ridicări topografice de detaliu în zonă, inclusiv batimetria lacului (n.b.: măsurarea adâncului în vederea determinării topografiei solului), pentru a facilita monitorizarea totală a habitatului acvatic”, spune Huza. Se dorește, totodată, dotarea Rezervației cu senzori de monitorizare a nivelului apei și a temperaturii din lacul cu nuferi.
Ajutor din Orient
Muzeograful Adrian Gagiu a vorbit în fața presei despre proiecte întreprinse pentru salvarea / menținerea unui stoc de indivizi din speciile de faună endemică ce se găsesc acum în lac: roșioara termală și melcul termal. „MTC a obținut o finanțare din partea unei fundații înființate de Prințul moștenitor din Abu-Dhabi (Emiratele Arabe Unite), care a derulat în lume mai multe proiecte de salvare de specii periclitate, cu rezultate serioase. În acest caz vom colabora cu Acvariul din Galați și cu Universitatea Godollo (Ungaria), mai concret cu specialiștii ihtiologi și malacologi”, a relatat Gagiu. Se va merge pe posibilitatea reproducerii în captivitate a speciilor în cauză, asta pentru ca, în cazul în care habitatul natural (unic în lume) s-ar distruge, va exista o rezervă genetică de indivizi pentru repopulare, dacă habitatul natural se va reface (sau pentru a putea fi duși în alte habitate). Astfel, specialiștii vor putea împiedica dispariția definitivă a celor două specii de melci din Rezervația de lângă Oradea.
Proiectul a fost depus online și toate procedurile privind eligibilitatea, acceptarea spre finanțare, virarea banilor și raportările de rigoare se derulează pe cale electronică. Adrian Gagiu a declarat pentru bihorstiri.ro că implementarea va dura un an și jumătate, iar suma de bani primită de la The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund este de 13.000 de dolari americani. Potrivit site-ului oficial al Fundației, până la ora aceasta, finanțările totale acordate depășesc 9,2 milioane $.
[nggallery id=1693]
nov. 22, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 23, 2024 0
nov. 22, 2024 0