Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
iul. 11, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1572 vizualizari
Ziua de joi, 11 iulie, ar putea însemna un moment de detensionare în „războiul” pe care ecologiștii îl duc cu compania NIS Petrol, care urmează să înceapă verificarea arealului bihorean concesionat de East West Petroleum. La sediul Instituției Prefectului Județului Bihor, reprezentanții firmei din Serbia și prefectul Claudiu Pop s-au întâlnit cu trimișii Consiliului Județean și cu primarii localităților care urmează să fie afectate de operațiuni de prospecție, încercând să convingă edilii că nu se pune problema periclitării Mediului și că sub nicio formă nu se caută gaze de șist. Explicația principală, etalată de directorul general al NIS Petrol, rusul Vadim Smirnov (foto – stânga), ar trebui să liniștească total apele: firma din Novi Sad nu are tehnologia necesară pentru a se ocupa de gaze de șist. Iar un alt aspect ar fi că, potrivit aceluiaș șef de la NIS, documentele de concesiune nu se referă la resurse alternative precum gazele de șist, ci la hidro-carburi clasice. „Același tip de resurse care se exploatează în Bihor de vreo 100 de ani”, a completat prefectul Pop, reamintind asistenței că, nu demult, toată lumea a aplaudat investiția Petrom de aproape 200 milioane euro, la Suplacu de Barcău. Și că tot veni vorba de bani, între 2013 și 2016, în partea de vest a țării, NIS petrol și partenerii săi intenționează să investească 150.000.000 euro și asta doar în faza de verificări a terenurilor. În total, dacă se va găsi ceva bun de exploatat în perimetrele cu pricina, investiția ar putea ajunge la aproximativ 600.000.000 euro.
În ceea ce privește una dintre cele mai mari îngrijorări ale cetățenilor din comunele ce urmează a fi călcate de utilajele NIS, distrugerea terenurilor și drumurilor, reprezentanții firmei spun că, în faza de prospecție, terenurile agricole care vor avea de suferit vor fi despăgubite. Întrebat despre cum abordează primarii problema acum, după întâlnirea cu cei de la NIS, prefectul Claudiu Pop a declarat pentru bihorstiri.ro că aceștia rămân oamenii „cu cea mai autorizată voce”, că „au pus întrebări” și că au dorit „să primească asigurări pentru ca și ei, la rândul lor, să poată da mai departe asigurări cetățenilor pe care îi reprezintă”. Impresia primarilor este determinantă, căci Primăriile implicate vor trebui să dea (sau nu) autorizațiile de rigoare pentru ca NIS să înceapă verificarea subsolului. Așa cum a mai spus-o în trecut, Pop a reluat ideea că orice investiție care aduce plus valoare în județ este binevenită. Oarecum legat de începerea investiției șeful Instituției Prefectului a menționat că petroliștii sârbi intenționează să dezvolte o rețea de 120 de stații de carburanți în România.
O altă veste care poate fi considerată îmbucurătoare este că munca din Bihor (și din celelalte județe în care NIS Petrol va fi implicată) se va desfășura cu angajarea de forță de muncă locală. Atât în perioada de prospecție (când va fi nevoie de sprijin pentru specialiști), cât și după aceea, dacă va fi cazul să se treacă la exploatare. Și totul cu respectarea deplină a legislației românești și a normelor industriale internaționale. „Veniți în Timiș (n.b.: la Jimbolia, acolo unde firma are deja sonde) și vedeți. Nu avem nimic de ascuns!”, a declarat directorul Smirnov, care speră să poată începe cât mai repede explorarea.
[nggallery id=1689]
NIS (Naftna Industrija Srbije) se ocupă de cercetare, producere și prelucrare petrolieră și de gaze naturale, respectiv de comercializarea produselor petroliere. Rușii de la Gazprom dețin 56,15% din acțiunile firmei sârbești, 29,88% din acțiunile NIS aflându-se în proprietatea statului sârb. Societatea are reprezentanție în Bosnia-Herțegovina, Ungaria, Bulgaria, Turkmenistan, Angola, Belgia, Rusia și România. În ceea ce privește studiile seismice de teren (care vor fi făcute și în Bihor), acestea vor fi efectuate de partenerul maghiar al NIS, AGS (Acoustic Geophysical Services).
mai 30, 2018 0
apr. 20, 2017 0
nov. 23, 2016 0
aug. 24, 2016 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0