Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
iun. 17, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 2381 vizualizari
Față de aproximativ 12.000 mp, cât era planul inițial, noul imobil care va găzdui activitatea Pieței Rogerius va crește la peste 13.000 mp. Explicațiile sunt că clădirea va avea și un punct termic propriu, o stație de hidrofor, dar și o plarformă pentru deșeuri. Prin mărirea suprafeței, va exista posibilitatea ca numărul comercianților care vor putea avea spații aici să fie mai mare cu aproximativ 130. Suprafața mai mare = costuri mai mari. Astfel, din bugetul total de 7,70 milioane euro (proiectul fiind accesat pe axa transfrontalieră Ungaria-România 2007 – 2013), partea care cade în sarcina Municipiului Oradea va fi de 3,65 milioane euro.
Luni, 17 iunie, la sediul Primăriei, firma de arhitectură care s-a ocupat de proiect, primarul Ilie Bolojan și directorul Administrației Domeniului Public (ADP) au avut ocazia să prezinte din nou proiectul menit a aduce piața agroalimentară din Rogerius la standarde de secol 21, dar și a aduce niște bani în plus în pușculița fostei RAPAS. Se pare că tensiunile dintre comercianți (și proprietarii de spații din piață) și administrația locală nu mai există. Sau, cel puțin, s-a căzut de acord cu privire la problemele care au existat, asta și în urma dezbaterilor și discuțiilor pe care ADP și proiectantul le-au derulat. Se știa deja că se va lucra în 3 etape, munca începând din partea de sus (de la str. Pascal), șantierul mutându-se tot mai aproape de zona liniilor de tramvai. Astfel, nu toți comercianții vor fi afectați din start de investiția în derulare, iar cei ce nu vor putea desfășura activitate în piața actuală vor fi mutați într-un cort ce va fi amplasat în parcarea din fața Spitalului „Dr. Gavril Curteanu”.
Potrivit arhitectului Daniel Tivadar, proiectul are în vedere nu doar creșterea calității serviciilor oferite în Piața Rogerius, ci și chestiuni de calitate a spațiilor și a mediului construit. Spre exemplu, în premieră cel puțin orădeană, pe acoperișul construcției va există o terasă verde amenajată. Aceasta, pe lângă amenajarea peisagistică de rigoare, va beneficia de un sistem de cofrag de drenare care va reține destulă apă pentru plantele terasei, dar și pentru asigurarea unui confort termic în interiorul imobilului. Tivadar promite calitate, mai ales că și în caietul de sarcini au fost incluse cerințe calitative foarte serioase. O altă atracție privind confortul interior pare să fie sistemul de încălzire prin pardoseală. Însă, deși Primăria Oradea apasă mult pedala CET-ului (în ideea că noua centrală trebuie să aibă clienți, astfel și prețurile putând fi mai ușor ținute sub control), Piața Rogerius nu va fi racordată la sistemul centralizat, ci va beneficia de binefacerile pompelor de căldură care vor prelucra energia geotermală. Conform celor spuse de primar, se merge pe această variantă pentru că încălzirea pieței nu se aseamănă cu cea dintr-un apartament sau dintr-o casă de locuit, dar și pentru că va fi „mai ieftin”.
Directorul ADP, Liviu Andrica, a asigurat din nou că toți actualii comercianți vor avea loc în noua piață și, mai mult, ei vor avea posibilitatea să închirieze suprafețe de până la 12 mp. Mărfurile comercianților vor fi în siguranță în module care vor putea fi închise peste noapte. În acest moment, în Piața Rogerius există 3 categorii de comercianți: la mese, în spațiile comerciale și în hala de lactate. Primarul Ilie Bolojan speră ca lucrările să poată începe în toamna acestui an, dar asta numai dacă licitația ce urmează să fie organizată nu va fi contestată din motive de blocare a investiției. În caz că lucrurile vor merge bine, noua piață agroalimentară din cel mai populat cartier orădean ar putea să-și primească clienții din primăvara anului 2015. În noua clădire modernă vor fi sectoare bine definite pentru legume/fructe, carne/pește, lactate/ouă, panificație, produse bio și de apicultură, respectiv pentru produsele tradiționale și împachetate. De asemenea, urmează ca Piața Rogerius să dispună de o zonă de alimentație publică. Se va lua în considerare și o oarecare favorizare (prin tarife mai avantajoase) a celor ce vin să vândă produse locale (Zona Metropolitană, județele Bihor și Hajdu-Bihar).
[nggallery id=1649]
În altă ordine de idei, Municipalitatea încă nu se gândește la majorarea tarifelor pentru cei ce închiriază spații în piața din Rogerius. În schimb, după un an de la darea în folosință, în funcție de cheltuielile pe care ADP le va avea cu întreținerea noii clădiri, vor fi discuții privind acest subiect.
aug. 13, 2024 0
mai 09, 2024 0
feb. 15, 2024 0
aug. 11, 2022 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0