Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mai 30, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1953 vizualizari
În premieră pe plan local, familiile care au adoptat copii din centrele de plasament gestionate de stat au o entitate reprezentativă. Asociația Părinților Adoptivi (APA) este umbrela sub care toți părinții care au trecut prin calvarul birocratic al adoptării pot să se întâlnească, să își împărtășească din experiențele lor și, de ce nu, să elaboreze amendamente la actuala Lege a adopțiilor. Potrivit lui Ioan Popa Baciu, reprezentant al APA, oamenii care vor să adopte și care, de multe ori, sunt descurajați de procedurile greoaie și de lungă durată trebuie să știe că vina pentru situație nu o poartă Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), ci legislația. Motiv pentru care au fost deja discutate potențiale amendamente chiar și cu deputatul Florica Cherecheș.
În acest moment, desăvârșirea unui proces de adopție durează aproximativ un an și jumătate, spune Baciu. Joi, în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentată APA, reprezentanții DGASPC au arătat că, în Bihor, în 2012 au fost 26 de adopții, iar în acest an, până la ora actuală, 13 asemena demersuri au avut deja un deznodământ fericit. De asemenea, conform regulilor, există un număr totat de 137 de cazuri de monitorizare a copiilor adoptați (ceea ce se întâmplă timp de 2 ani). Tot ca și statistică, DGASPC contabilizează 45 de copii declarați a fi adoptabili (cu sentință judecătorească) în 2012, respectiv 15 în anul 2013 (până la finalul lunii aprilie). Psihologul Mădălina Bronț spune că procedura de adopție nu e una simplă din cauza pașilor de urmat. În primul rând, familia doritoare trebuie să fie atestată ca fiind aptă pentru adopție, iar pentru asta e nevoie de evaluare socială, evaluare psihologică și pregătire în vederea asumării în cunoștință de cauză a rolului de părinte. Urmează apoi includerea fiecărei persoane/familii atestate în lista centralizată la nivel național de către Oficiul Român pentru Adopții și stabilirea compatibilității între copil și persoana sau familia potențial adoptatoare. Încredințarea în vederea adopției înseamnă 90 de zile de probă, în care copilul stă la familia care vrea să îl înfieze, iar dacă totul merge bine, atunci se poate ajunge la încuviințarea adopției, care va trebui consfințită prin decizie judecătorească.
Pentru a atrage atenția asupra problemei copiilor aflați în îngrijirea statului, APA va organiza în toamna acestui an două evenimente: „Refuzați de părinți, rătăciți în sistem” (septembrie) și „Sistemul de protecție socială nu e acasă” (octombrie). Ioan Popa Baciu consideră că perioada în care un copil stă în custodia statului nu ar trebui să fie decât o etapă în viața acestuia. Pe cât posibil cât mai scurtă. Iar preocuparea tuturor instituțiilor cu competențe în acest domeniu ar trebui să fie găsirea cât mai rapidă a unei soluții pentru ca respectivul să ajungă într-o familie adevărată. Potrivit celor de la DGASPC, în acest moment există în evidențe atât copii adoptabili, cât și familii potențial adoptatoare. Mulți caută, în mod natural, copii de vârstă cât mai fragedă, dar sunt și multe situații în care cuplurile sunt dispuse să ia acasă și copii mai măricei. Cât despre străini, cum aceștia nu au voie în acest moment să adopte copii din România, doar cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot depune cerere în acest sens.
Pe lângă toate acestea, duminică (2 iunie), APA cheamă familiile cu copii adoptați, dar nu numai astfel de familii, la un eveniment de veselie. El va avea loc în Orășelul Copiilor și urmărește mai ales integrarea copilului adoptat în alt mediu decât cel cu care s-a obișnuit. Micuții vor avea parte de karaoke, momente artistice și jocuri colective, precum și de premii. În același timp, părinții adoptive vor avea ocazia să ia parte la conferința „Pași în adopție”.
sept. 16, 2024 0
iul. 15, 2024 0
ian. 28, 2022 0
nov. 24, 2016 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0