Actualizat noiembrie 25th, 2024 8:24 AM
mai 28, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 1159 vizualizari
De marți, 28 mai, orădenii care au diverse idei sau care ar dori să pună în practică un proiect prin care să amelioreze viața sau/și condiția celor care trăiesc în această comunitate locală pot apela la Fundația Comunitară Oradea (FCO). Entitatea are personalitate juridică și se vrea un liant între oameni și principala problemă în realizarea unei idei, a unui proiect: finanțarea. La lansarea oficială a FCO, reprezentanții acesteia au subliniat ideea că scopul existenței acestei entități este de a-i face pe oameni să se implice. Practică orădenii sunt provocați să le pese și să și facă ceva pentru a-și îmbunătăți condițiile de viață. Cunoscută deja pentru organizarea unor evenimente precum 11even, Aleargă pentru Comunitate (în cadrul Oradea City Running Day) și Youthbank (în care sunt implicați mulți liceenei orădeni care au reușit să elaboreze mai multe proiecte aflate deja în implementare), Fundația vrea ca, cu ajutorul oamenilor, să identifice nevoi ale comunității, iar apoi să găsească finanțare pentru ele. Sau chiar să le asigure ea însăși finanțare, asta grație activității permanente de strângere de fonduri în care sunt implicați voluntarii FCO. Sub sloganul „Haideți cu proiecte, noi vă ajutăm, vi-l finanțăm”, cei de la FCO spun că vor face tot posibilul pentru ca mecanismul importat din țări vestice să funcționeze și în Oradea. Se pleacă de la proiecte mici, dar se dorește ca, după un timp, Fundația să fie capabilă să ajute și la realizarea unor proiecte de anvergură, de sute de mii de euro. FCO se vrea și un catalizator al dorinței de a dona a unor firme sau oameni înstăriți cu dare de mână. În mod surprinzător, liderii FCO susțin că există și la noi companii mari care ar fi dispuse să facă tot felul de acte de caritate, donând bani pentru anumite proiecte, doar că nu au timpul necesar pentru a se ocupa de subiect. Aici intră în scenă Fundația Comunitară Oradea, care se oferă în chip de legătură între aceste firme/persoane și potențialele proiecte pentru comunitate. În opinia lui Sorin Constantin, unul dintre șefii FCO, o astfel de colaborare poate fi mult mai bună și pentru societățile comerciale, căci ele nu fac donațiile în aer, ci pot alege proiecte concrete pe care să le ajute; vor ști exact ce anume s-a făcut cu banii lor.
Printre proiectele ambițioase pentru anul 2013, anunțate marți, la lansarea FCO, se numără Fondul de Inovație (susținerea ideilor și inițiativei intelectuale ale tinerilor, prin acordarea a 10 burse a câte 4.800 lei/an), Fondul Femina (care urmărește reintegrarea socială a femeilor marginalizate și dezvoltarea antreprenoriatului feminin, prin implementarea a 8 proiecte sociale de 16.000 lei) și Gala Corporate Social Responsability (care urmărește implementarea unor politici speciale în companiile autohtone, totul culminând în decembrie cu premierea a 5 firme locale; înscrierile pentru participarea la acest program au și început). O altă manifestare prin care se caută proiecte și donatori pentru implementarea celor selectate va avea loc în iulie, la Bazinul Olimpic „Ioan Alexandrescu”. Este vorba despre „Swimathlon”, o acțiune prin care se va ajunge la acordarea de granturi de 14.000 lei. Despre acest eveniment vom reveni cu o știre separată.
Cei care doresc să afle mai multe despre activitatea FCO și despre cum anume ar putea să își „rezolve” o finanțare pentru un proiect destinat comunității, apelați numărul de telefon 0771.351.776 (Andreea Maier), accesați pagina fundatiacomunitaraoradea.ro (aflată încă în construcție) sau mergeți la sediu, în Parcul I. C. Brătianu nr. 58.
iul. 01, 2024 0
iun. 16, 2024 0
apr. 17, 2024 0
nov. 21, 2023 0
nov. 25, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 24, 2024 0
nov. 23, 2024 0