Actualizat noiembrie 22nd, 2024 6:50 PM
mai 27, 2013 Andrei Şandor Actualitate 0 3511 vizualizari
Interese mult mai mari decât grija pentru Mediu. Interese de aproximativ 30 milioane de euro. Ele sunt cele care par să stea la originea demiterii bihoreanului Ovidiu Dăescu de la cârma Gărzii Naționale de Mediu, o mazilire operată rapid de premierul Victor Ponta, la puțin timp după ce instituția condusă de colegul său de partid a făcut două „greșeli”: a controlat stația de epurare din Ploiești la care ar urma să ajungă apele de pe controversata navă Flaminia în urma decontaminării și, poate mai rău, a făcut public rezultatele verificărilor. Iar acestea nu sunt deloc surâzătoare la adresa celor care dețin stația respective și, prin extrapolare, nici la adresa celor care au făcut totul pentru ca nava Flaminia să ajungă în România. Căci, așa cum arată o anchetă jurnalistică prezentată de Antena 3, interesele sunt foarte mari, iar în spatele afacerii se ascunde nimeni altul decât un deputat PSD, proprietarul postului RTV, considerat apropiat al premierului Victor Ponta. Este vorba despre social-democratul Sebastian Ghiță, cel care controlează una dintre cele trei firme care s-au asociat (din timp) pentru a decontamina vasul Flaminia. Cu alte cuvinte, Dăescu, deși membru PSD, a păcătuit prin faptul că a girat controlul (unul, de altfel, obligatoriu) la stația de epurare din județul lui Ghiță și a și dat publicității (printr-un comunicat de presă) situația dezastruoasă de acolo. Pe scurt: obieectivul este nefuncțional, deci nici vorbă de condiții care să permită ocrotirea Mediului. Și la toate acestea se adaugă expirarea autorizației de Mediu, pe care stația ar fi urmat să o ceară din nou la mijlocul luni iunie. Dar nava e deja la Constanța, iar Ghiță și firmele de rigoare se pregătesc pentru cele vreo 30 milioane euro pentru serviciile de epurare a apelor provenite în urma decontaminării.
În urmă cu o săptămână (link), în Monitorul Oficial al României a apărut decizia premierului Ponta prin care Ovidiu Dăescu e revocat din funcția de șef al Gărzii Naționale de Mediu. La doar câteva zile după ce a apărut rezultatul controlului de la stația de epurare descrisă mai sus. Coincidență? Dacă da, atunci e una extrem de mare. Iar o altă coincidență ar putea fi și că urmașul lui Dăescu, Florin Diaconu (fost director de cabinet în cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului), este tot prahovean. Ca și Sebastian Ghiță.
*
Nu doar mass-media, ci și Consiliul Județean Prahova a cerut explicații oficiale cu privire la situația de la stația de epurare a rafinăriilor Corlățești. În urma verificărilor, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Prahova a transmis următoarele: „…au fost constatate o serie de deficiențe care îngreunează epurarea apelor uzate cum ar fi defecțiuni mecanice și electrice la separatoarele mecanice, instalații nefuncționale sau lipsă necesare pentru asigurarea fluidizării și evacuării nămolului mecanic, atingerea capacității maxime de stocare a nămolurilor de epurare… Pentru remedierea deficiențelor constatate, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova a trasat măsuri, termenul limită pentru realizarea acestora fiind 15.06.2013… Avănd în vedere că societatea se află în procedură de reglementare din punct de vedere al protecției mediului, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Prahova a înaintat la Agenția de Protecția Mediului Prahova concluziile raportului de inspecție încheiat în urma controlului pentru a fi luate în considerare la emiterea noii autorizații de mediu…”. (sursa: pagina web a CJ Prahova)
feb. 07, 2022 0
aug. 11, 2020 0
apr. 14, 2017 0
ian. 05, 2017 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0
nov. 22, 2024 0