Actualizat noiembrie 21st, 2024 5:37 PM
mai 10, 2013 Andrei Şandor Actualitate, Cultură 0 1713 vizualizari
A 17-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor (ZMTC) are toate șansele să rămână în istoria manifestării drept una dintre cele mai reușite. Sau, cel puțin, drept una dintre cele mai atractive. Iar acest lucru se va putea datora colaborării din acest an între Muzeu și Trupa „Arcadia” a Teatrului Regina Maria. Una dintre acțiunile care se anunță de o atractivitate foarte mare, mai ales pentru copii, este expoziția de păpuși pe care Teatrul de Păpuși de la Oradea le-a folosit în ultimele decenii, cele mai multe fiind dezafectate în acest moment și necesitând o restaurare în vederea scoaterii la lumină. Inedita expoziție va fi vernisată marți, 14 mai, în prima zi a evenimentului, partea interesantă fiind că cei interesați vor avea ocazia să își încerce talentul de mânuitor de păpuși folosindu-se de fosta recuzită a Teatrului de Păpuși. Directorul artisitic interimar al Trupei „Arcadia”, Florin Silaghi, a declarat azi că revenirea la păpuși este o intenție a conducerii instituției, existând (din nou) o cerere tot mai mare în ceea ce privește spectacole clasice. Adică să fie teatru de păpuși cu păpuși și mai puțin cu giumbușlucuri prea moderne. De asemenea, la vernisajul expoziției cu „Păpușile uitate” au fost invitați foști actori și directori ai Teatrului de Păpuși de la Oradea. Printre ei și acea Gabriela Bone care a fost primul director al instituției și care acum are aproape 90 de ani. „Când o păpușă e uitată într-un pod, moare și personajul”, spune Silaghi, care este și actor și care e foarte mândru că printre recuzitele restaurate și aduse în fața publicului se vor afla și obiecte pe care el le-a prins în plină acțiune pe când era copil și mergea la spectacole și cu care, apoi, ca actor, a avut ocazia să presteze în fața copiilor. Printre exponate își vor găsi loc păpuși din piese premiate, dar și alte astfel de obiecte care au făcut parte din cotidianul actorilor de la Teatrul de Păpuși timp de 35 – 40 de ani.
Un alt punct de referință în cadrul ZMTC va fi tradiționala Noapte a Muzeelor, cea care, la Oradea, se lasă și cu posibilitatea vizitatorilor de a intra în Sala de Onoare a Palatului Baroc. Iar oamenii ar trebui să profite de această nouă oportunitate, căci nu se știe cât timp va mai „locui” Muzeul în această clădire emblematică din municipiul nostru. În seara cu pricina (sâmbătă, 18 mai – de Ziua Internațională a Muzeelor, între orele 19 – 01), în paralel cu expoziția de păpuși, cei care vor vizita Palatul Baroc vor avea ocazia de a participa la un atelier de confecționat păpuși și jucării din lemn. Iar pentru ca activitatea să aibă o și mai mare greutate, conducerea Muzeului Țării Crișurilor a invitat la Oradea și parteneri din Italia (Provincia Trentino-Alto Aldige), care vor expune jucării tradiționale de lemn din Munții Dolomiți. Managerul Muzeului, Aurel Chiriac, spune că este vorba aici despre o adevărată artă specială a acelei zone din Italia, iar vizitatorii expoziției vor avea șansa de a vedea și de a acționa cu mâna două jucării mecanice instalate în sala expozițională. Meșterii italieni care vor fi la Oradea vor lucra cot la cot cu copiii care vor dori să învețe din tainele artei de a fabrica jucării din lemn, rezultatele muncii din seara cu pricina putând fi luate acasă. Aceeași rețetă va fi valabilă și pentru cei care vor dori să își încerce dexteritatea în materie de păpuși, scenograful de la Trupa „Arcadia”, Csuri Emese, stându-le la dispoziție și ajutându-i pe micuții creatori de păpuși. În același timp, tot în cadrul Nopții Muzeelor, copiii vor putea urmări, în curtea interioară a Palatului Baroc, un spectacol de teatru cu păpuși: „O poveste cu cântec”, adaptare liberă după „Punguța cu doi bani” a lui Creangă.
[nggallery id=1582]
ZMTC au ceva și pentru iubitorii folk-ului clasic. Vineri, 17 mai, de la ora 21, localul Hanul cu Noroc (unul dintre sponsorii manifestării culturale) va găzdui concertul lui Doru Stănculescu. Intrarea va fi liberă, dar cei care doresc să stea la masă trebuie să își rezerve din timp locurile. De altfel, directorul Chiriac a subliniat că accesul publicului la toate acțiunile din cadrul ZMTC va fi pe gratis, excepție făcând concertul simfonic din data de 16 mai, la Filarmonica de Stat. Programul complet, pe zile, al ediției din 2013 a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, poate fi consultat accesând acest link.
nov. 20, 2024 0
nov. 19, 2024 0
nov. 08, 2024 0
nov. 04, 2024 0
nov. 21, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0
nov. 20, 2024 0